Hrvatska
Ćosića i Trninića Zadar je iskoristio tek u tragovima

Ćosića i Trninića Zadar je iskoristio tek u tragovima

Autor: Branko Tabak

Dobronamjerni status vratio sjećanje na bolne rane.

KK Zadar se prisjetio na svom službenom Facebook profilu riječi koje je Toni Kukoč jednom zgodom rekao o Krešimiru Ćosiću i Slavku Trniniću.

Status glasi ovako:

TONI KUKOČ O ZADRU

Toni Kukoč, budući stanar Naismith Memorial Basketball Hall of Fame jednom prigodom u intervjuu poručio je kome može zahvaliti za svoj profesionalni uspjeh i bogatu košarkašku karijeru.

- Ovako ću vam reći. Od mene su Slavko Trninić i pokojni Krešo Ćosić napravili to što jesam jer su imali viziju. Bio sam kao 16-godišnjak visok 207 cm, ali su mi rekli: 'Mali, ti ćeš igrati sve, od jedinice do petice!'. A da sam došao u ruke nekom drugom sa 16 godina rekli bi mi: 'Mali, najedi se i javi se kad dođeš do 120 kila'. E, a zato su mene spasili Trninić i Ćosić, a takvih vizionara danas više nemamo", završio je Kukoč, vlasnik tri prstena NBA prvaka s Chicago Bullsima.

Zadrani su status su završili riječima: JEDINI, JEDINSTVENI GRAD KOŠARKE!

Lijepa gesta Zadrana, ali za podsjetnik, Slavko Trninić vodio je KK Zadar posljednji puta 1992. godine u prvom (po mnogo čemu spornom), prvenstvu Hrvatske nakon čega je samo jednom bio u razgovorima s klubom, a Krešimiru Ćosiću je dvije godine ranije, nakon dramatičnih događanja, pokazan put prema izlaznim vratima iz kluba u kojeg se više nikad nije vratio. Silne počasti nije doživio.

Također valja primijetiti kako Kukoč u ovoj izjavi nigdje ne spominje Zadar niti kao grad niti kao klub, već isključivo dvije osobe koje s klubom nemaju nikakve veze od prilično dalekih godina (1990. i 1992.). Od tada KK Zadar nije prepoznao vizionarske vrijednosti Ćosića (do 1995.) i Trninića (do dana današnjeg).

Uvjerenja smo kako se objavom želi odati priznanje zadarskim košarkaškim stručnjacima i neospornim veličinama i to je za svaku pohvalu. No, isto tako smo osjetili potrebu naglasiti kako je te vizionare, koji su usmjerili Tonija Kukoča prema svevremenskim dostignućima, Zadar iskoristio tek u tragovima.