Hrvatska
Regija
Je li ABA liga zakinula Luku Božića?

Je li ABA liga zakinula Luku Božića?

Autor: Teo Cilar

Hrvatski košarkaš završio je prvi u utrci za najkorisnijeg igrača regularnog dijela ABA lige po valorizaciji, ali MVP nagradu nije dobio.

Dosta prašine na društvenim mrežama dignula je objava ABA lige u izboru najkorisnijeg (MVP) igrača regularnog dijela sezone. Ove sezone to je Goga Bitadze koji je sezonu započeo u Mega bemaxu da bi kasnije prešao kod prvaka Budućnosti iz Podgorice. 

Zašto se digla prašina? Zato jer je ABA liga od početka sezone, prema statističkim podacima birala najboljeg igrača kola, a Bitadze je u tom poretku bio tek treći iza Dragana Apića iz FMP-a i Luke Božića iz Zadra. Kako je Apić koji je nakon odličnih igara otišao iz FMP-a u ruski Lokomotiv Kuban, nije odradio sezonu ABA lige do kraja i nije imao 16 odigranih utakmica koliko ih mora imati da uđe u izbor, on je otpao.

Luka Božić je prema tim pravilima i prema statističkim pokazateljima MVP regularnog dijela sezone, a ujedno je bio i najviše puta MVP kola (četiri puta). Spomenimo kako je ovo po prvi puta u povijesti ABA lige, da igrač koji je bio najbolji po valorizaciji, nije dobio nagradu za MVP-a. Da stvar bude još gora po Božića, nije ušao niti u najbolju petorku regularnog dijela ABA lige.

Kako komentiraju neki: -Zadar je na dnu ljestvice, tako da Božić nije zaslužio titulu najboljeg. Tu moramo napomenuti da nisu u pravu jer do sada je svake godine nagradu za MVP-a dobio igrač najbolji po valorizaciji, bilo da je njegov klub prvi, peti, deseti ili je ispao iz lige. 

Treba reći kako je ABA liga odlučila da ove sezone klubovi biraju najkorisnijeg igrača. Da li su to treneri klubova, sportski direktori ili možda kapetani momčadi, nije poznato, ali morate priznati da je malo neozbiljno nakon svakog kola proglašavati najboljeg igrača i dodjeljivati mu titulu MVP-a, a onda na kraju sezone ti statistički podaci više nisu važni. Da izbjegnu ovakve neugodnosti, čelnici lige mogli su dodijeliti dva trofeja, onaj za najboljeg igrača po izboru klubova i onog prema prikazanom na terenu i valorizaciji.

Ovim tekstom nismo htjeli umanjiti MVP nagradu Bitadzea, ipak je dominirao u većem dijelu sezone, posebno u dresu Mege, samo skrećemo pažnju na to da je Božić neopravdano zakinut za nagradu koju je zaslužio na terenu.