Kolumne
Dio drugi: Gospodo iz Medveščaka, tko god stoji iza javnog napada na igračice nakon jednog poraza - nije način!

Dio drugi: Gospodo iz Medveščaka, tko god stoji iza javnog napada na igračice nakon jednog poraza - nije način!

Autor: Saša Ćirić Photo: HKS (Naši tići)

Fata je Fata, dvaput je dvaput? Je li to ta logika?

Ako mislite da je prozivanje nekog putem medija nekakav veliki gušt i zadovoljstvo, prevarili ste se. Potpisnik ovih redaka bi, kao i većina vas (vjerujem), najviše volio da u našem društvu teče med i mlijeko i da svi možemo dostoj(anstve)no živjeti od svog rada, u zemlji u kojoj namirene primarne i sekundarne ljudske potrebe nisu luksuz nego podrazumijevajući civilizacijski doseg. Kako nama "običnim ljudima", tako i suvremenim gladijatorima - sportašima. 

Prije nešto manje od mjesec dana košarkašice Medveščaka izgubile su od tada glavnog favorita za ispadanje iz Premijer ženske lige, Broda na Savi. Danas Bensice imaju na svom kontu četiri pobjede i priliku da kod susjeda s tablice FSV-a ovog vikenda ubilježe prvu gostujuću pobjedu za ulazak u sredinu ljestvice. Iako taj poraz Medekica ne izgleda toliko šokantan i sramotan iz današnje perspektive, ni u tom trenutku nismo se slagali s objavom na službenoj Facebook stranici kluba. Podsjetimo, ovako je to izgledalo.

Završna misao tog teksta je glasila ovako: "Upravo Medveščaka, nek vam ovo bude škola. Nemojte više ovako griješiti, koliko god bijesni u tom trenutku bili."

Međutim, jesu. Opet su to učinili. Istinabog, manje oštro i netaktično no posljednji put, ali valjda to ide prema proizvoljno procijenjenoj snazi protivničke ekipe. Naime, Medekice su izgubile od gradskog rivala Trešnjevke, jednog od četiri legitimna pretendenta na titulu državnog prvaka.


Bolji poznavatelji prilika u Premijer ženskoj ligi kažu kako Medekice zbilja imaju iznadprosječne uvjete za hrvatske prilike, kako u vidu novčanih kompenzacija, tako i logistički. Ako je zbilja tako, svima onima koji financiraju klub treba dignuti spomenik, jer u ovom trenutku i u ovoj državi ulagati u sport koji je već duže vrijeme u padu (a čak i da nije, slabo je profitabilan) je za dubok naklon. No, to ne znači da su te cure nečije vlasništvo i roblje i da javno prozivanje ne prelazi granicu dobrog ukusa. U tekstu se spominju statistički podaci o šutu kao glavnom faktoru poraza "bez ispaljenog metka, snage i volje za pobjedom". Nisam gledao utakmicu, ali ako jednu stvar u košarci znam bez gledanja utakmice, šut nije stvar snage i volje, već koncentracije. To je, naravno, pod uvjetom da igrači(ce) imaju kakvo-takvo tehničko predznanje u tom segmentu igre. Jer, iz elemenata koji obično kotiraju kao glavni indikatori "ispaljenih metaka, snage i volje za pobjedom" kao što su skok, osobne greške i ukradene lopte, možemo vidjeti da je situacija kudikamo drugačija. U skoku i osobnim greškama ekipe su bile gotovo izjednačene (45-48 skok, 18-19 osobne), dok je u ukradenim loptama Medveščak nadvisio Trešnjevku s 14-7. Utakmica je rezultatski bila otvorena do 36. minute, kada je na semaforu svijetlilo 47-53. 

Možda, ali stvarno možda, statistika vara. Ako postoji snimka utakmice, rado bih pogledao. Ali, čini mi se da neće značajnije utjecati na poantu ovog teksta. Što god radite, prestanite. Ako u klubu imate nekoga tko ima hladniju glavu i(li) bolje poznaje medije, pa i samu košarku, molim vas da takvoj osobi date na "čuvanje" društvene mreže. Jer, nastavi li ovakve objave pisati osoba koja ih trenutno piše, gospodo iz Medveščaka, dogodine vam nitko neće htjeti igrati u klubu. Pa se vi zapitajte zašto.