Hrvatska
Dojmovi nakon dalmatinskog derbija: Karakaš pobjedi ne gleda u zube, Šibenčani nezadovoljni suđenjem

Dojmovi nakon dalmatinskog derbija: Karakaš pobjedi ne gleda u zube, Šibenčani nezadovoljni suđenjem

Autor: Saša Ćirić

Svaki posjed je bio od iznimne važnosti.

Još se sliježu dojmovi nakon posljednjeg dvoboja 25. kola HT Premijer lige između Šibenke i Splita, u kojoj su gosti teško izborili pobjedu nakon produžetka.

Domaći kapetan Domagoj Bašić:

Kad sagledamo sve, možemo stvarno biti ponosni na partiju koju smo pružili. Odvukli smo u produžetak jednog abaligaša koji ima širok roster i igra lijepu i dobru košarku. Ostaje žal jer smo mogli pobijediti čak i prije produžetka, ali što se može. Moramo ovakvu igru prezentirati i u narednoj utakmici. Imali smo velikih problema kroz tjedan, od samoizolacije do nekoliko novih ozljeda, ali unatoč tome odigrali smo dobru utakmicu i idemo dalje.

Na pitanje o nekim dvojbenim sudačkim odlukama u samoj završnici susreta Bašić je odgovorio diplomatski:

Kad si na terenu neke stvari vidiš drugačijim očima nego kad si u publici. Ne bih to komentirao, izgubili smo utakmicu i čestitam momčadi Splita na pobjedi. Mi nastavljamo našu borbu za doigravanje.

Najbolji pojedinac u redovima Splita, Ivan Perasović:

Šibenka je kvalitetna momčad, poglavito napadački. Mi smo to znali i morali smo ih shvatiti maksimalno ozbiljno, pogotovo iz razloga što smo već iskusili na vlastitoj koži koliko su neugodni u našem posljednjem međusobnom susretu na Baldekinu. Ušli smo u utakmicu dekoncentrirano, bez pravog pristupa; kvalitetnija smo momčad i morali smo ovo ranije riješiti, ali sam ponosan na nas jer smo u samoj završnici pri zaostatku od sedam poena uspjeli skupiti glave, koncentrirati se i vratiti u susret.

Trener Splita Milan Karakaš je, kad se sve zbroji i oduzme, ipak bio zadovoljan.

Ovo je uistinu bio pravi dalmatinski derbi iako sam se iz svoje i Splitove perspektive nadao puno lakšoj utakmici za nas. Čak smo prema mom mišljenju dobro ušli u prvih pet minuta, ali onda smo pokazali našu boljku u posljednjih nekoliko utakmica, a to je da krenemo dosta mekano, osobito obrambeno. Tu smo dali priliku Šibenčanima da se brzo vrate u igru, što su iskoristili u tolikoj mjeri da su veći dio ostatka utakmice oni bili ti koji su kontrolirali ritam susreta. Ne bi bilo nezasluženo da je Šibenka pobijedila, ali iz našeg gledišta svakako neću gledati ovoj pobjedi u zube. Mogu čestitati mojim igračima na činjenici da su unatoč slaboj igri u većem dijelu susreta smogli snage i karaktera za pobjedu u praktički izgubljenoj situaciji.

Pomoćni trener Šibenke Miro Jurić došao je prokomentirati susret umjesto prvog stratega Narančastih, Dženana Rahimića:

Mogu čestitati dečkima, odigrali su zbilja fantastičnu utakmicu. Rotacija koja je ionako tijekom sezone bila prilično kratka ovaj put je bila maksimalno smanjena, bez Solomuna, Gulina i mladog Pleadina. Igrači su ispoštovali sve dogovore, dali su svoj maksimum, a nekoliko ključnih lopti je otišlo na stranu Splićana. Mislim da nikad to nisam rekao, ali smatram da smo nezasluženo izgubili.

Za kraj, riječ-dvije o spornim trenucima iz same završnice. Podsjetimo, u ključnim trenucima utakmice Šibenčanima je dosuđena nesportska pogreška. Pri rezultatu 81-74 za domaće Domagoj Šarić nes(p)retno povlači Luku Babića, pri čemu gostujući krilni igrač iskorištava jedno bacanje. Iz dodatnog napada Splićani preko Marka Lukovića postižu tricu, a pri izvođenju lopte dolazi do nesporazuma između Bašića i Henrika Širka pa gosti imaju priliku doći na minimalan zaostatak, što i čine preko dva realizirana bacanja Ilije Đokovića (još jedan prekršaj kojeg stožer Šibenke smatra dvojbenim). U samoj završnici produžetka dolazi do još jednog napetog trenutka. Nakon jedne loše napadačke akcije domaćih Babić tricom zaključuje pitanje pobjednika, što je Rahimića razbjesnilo do te mjere da je nekoliko puta tijekom minute odmora bacio svoju trenersku tablu. Sudac Martin Vulić mu je dosudio tehničku pogrešku, s čim se domaći strateg nije nikako složio. Situacija je kulminirala do te mjere da je Vulić naposlijetku isključio Rahimića. Zanimljivo, ovo je gotovo preslikana situacija iz 7. kola, u kojem je Šibenka također izgubila u produžetku, na gostovanju kod Alkara; i tada je došlo do razilaženja u mišljenjima na relaciji Rahimić-Vulić, netom nakon završetka utakmice.

Jurić se dotaknuo tih spornih trenutaka.

Nažalost, zabranjeno nam je komentirati sudačke odluke, ne želim riskirati nikakve kazne. Dogodilo se što se dogodilo. Ljudi koji to prate će sigurno pogledati ove situacije. Greške se dogode, što na jednoj, što na drugoj strani, nije na nama da komentiramo i zadržat ću svoje mišljenje za sebe.


">