Hrvatska
Šibenka nije izdržala: Splitu pobjeda nakon produžetka

Šibenka nije izdržala: Splitu pobjeda nakon produžetka

Autor: Saša Ćirić

Dalmatinski derbi zatvorio je 25. kolo domaćeg prvenstva.

U posljednjem susretu 25. kola HT Premijer lige između GKK Šibenke i KK Splita pobjedu su odnijeli Splićani rezultatom 88:96.

Utakmica je ovo u koju su današnji suparnici ušli u dijametralno suprotnim raspoloženjima. Šibenčani su, uz sve nevolje s ozljedama, morali "odraditi" još jednu samoizolaciju zbog jednog slučaja infikacije koronavirusom, s kojim su muku mučili krajem prošle kalendarske godine. S druge strane, Splićani dolaze puni pozitivne energije nakon velike pobjede nad Megom u ABA ligi. Mladi trener Splićana Milan Karakaš tako je na najbolji mogući način zaokružio svoj prvi mjesec na užarenoj klupi Žutih. Domaći nisu mogli računati na Ivana Gulina, Bruna Solomuna, Juraja Pleadina i operiranog Kristijana Andabaku, dok su kod Splićana van stroja Darko Bajo, Marin(o) Marić i Blaž Mesiček.

Premda je Karakaš u najavi utakmice pozivao na oprez, u prvih nekoliko minuta činilo se da će se raditi o igri mačke i miša. Žuti su brzo poveli s pet poena prednosti (2-7) i, još važnije, nakon svega dvije i pol minute uveli u probleme s osobnim greškama prvog centra Šibenke, Crnogorca Miliju Mikovića. Činilo se da će Antonio Vranković i Mateo Kedžo kombinacijom iskustva i vještine lako nadigrati Mikovića, ali Rahimić korigira obrambenu formaciju i počinje koristiti udvajanja i zamke na čeonoj liniji. Lisac poput Henrika Širka je lako čitao pasove gostujućih igrača, a na drugoj strani šuterski su se raspojasali Domagoj Šarić i Trey Freeman. Upravo nakon Amerikančeve trice Karakaš zove minutu odmora, nezadovoljan angažmanom svojih igrača u obrani. Do kraja prve četvrtine igralo se koš na koš, a da bi se na prvi odmor otišlo s minimalnim vodstvom domaćih pobrinuo se Šarić svojom drugom tricom (25-24).

Drugu četvrtinu Rahimić otvara s mladim Franom Antićem na poziciji centra, koji se u svoje četiri minute hrabro nosio sa snažnijim centrima gostiju, kao i s bekovima u preuzimanju. Karakaš s druge strane rotira igrače koji su manje participirali u abaligaškim utakmicama, odmarajući Roka Ukića i Marka Lukovića. Osim šuterski raspoloženog Pavla Marčinkovića u ofanzivnom dijelu zadovoljio je i mladi Ivan Perasović, čije je snažno zakucavanje za 29-31 ostavilo snažan dojam na sve prisutne. No, ne baš na sve, jer su Šarić i kompanija nastavili hrabro igrati, što im se isplatilo u najkraćem mogućem roku. Serijom 6-0 dolaze do vodstva 35-31 pa Karakaš mora na pola druge četvrtine iskoristiti svoj drugi time out. Međutim, Rahimićevi momci, ovaj put s drugim poletarcem u postavi (mladim razigravačem Antoniom Klarinom), još jednom kvalitetno odgovara na pritisak gostiju te se tricom Mikovića odvajaju na dotad najviših +6, što je i bila prednost domaćih na poluvremenu (44-38).

Da je vrag odnio šalu moglo se vidjeti po prvoj reakciji Karakaša u drugom dijelu. S klupe je podigao nezagrijanog Marka Lukovića. Šibenčani koriste njegovu potrebu za postizanjem radne temperature i preko sjajnih Širkovih asistencija sa svih strana bombardiraju koš gostiju. Seriju 12-4 tricom zaključuje Freeman, pa kao i u prvom dijelu, gostujući trener mora još jednom posegnuti za minutom odmora. S nje izlazi neki drugi Split. Sva dekoncentracija u napadu nestaje i vanjski igrači Žutih počinju pogađati dalekometne šuteve. Đoković i Luka Babić dvaput, Sani Čampara jednom uz pomoć suigrača rade seriju 22-4 i pred kraj trećeg dijela potpuno preokreću susret u svoju korist (60-64). Ipak, Šarić svojom novom tricom s istekom vremena smanjuje na minimum te se u posljednjih deset minuta ulazi s jednim poenom prednosti za Split.

Četvrta četvrtina je, unatoč sjajnom momentumu gostiju, brzo otišla u nadigravanje koš za koš. Rekuperali su se domaći, ponajprije u obrani. Širko je skakao i krao lopte, Miković se dobro borio unatoč problemima s prekršajima. Kad je ulog postao prevelik, izolacije su bile dobitno rješenje za domaće. Odlični Freeman je rješavao protivnike jedan na jedan. Na drugoj strani nekoliko važnih poena postigao je mladi Perasović, držeći svoju momčad u egalu. Kod rezultata 72-72 Šibenčani još jednom izvlače zadnje atome snage i serijom 9-2 odlaze na +7 jedva minutu i pol prije kraja. Činilo se da je tu kraj svim nadanjima Žutih, ali dvije situacije ih vraćaju u život. Šarić nespretno radi nesportsku grešku na Babiću 1:14 prije kraja. Nakon toga zonskim presingom forsiraju grešku domaćeg kapetana Domagoja Bašića, te u tren oka dolaze na -3 (81-78). 84-82 Širko promašuje drugo slobodno bacanje i daje šansu Babiću da na drugoj strani sam iznudi dva bacanja i priliku za produžetak. Bivši neizostavni član nacionalne selekcije hladno ubacuje dva bacanja te se pobjednik mora tražiti u dodatnih pet minuta.

Ključni trenuci u produžetku događaju se pri rezultatu 86-88. Širko prolazi Babića i kreće prema košu, dolazi do nezgodnog kontakta i šibenski čarobnjak pada na tlo s bolnim izrazom lica. Uspijeva pogoditi oba bacanja, ali mora napustiti igru. Netom nakon toga iz igre mora i Miković zbog petog prekršaja, pa Rahimić mora zatvoriti utakmicu s ozlijeđenim Širkom na centru. Luković pogađa oba bacanja te se u posljednjih 60 sekundi produžetka ulazi s rezultatom 88-90. U ključnom napadu dolazi do velikog nesporazuma Narančastih, Šarić spušta loptu na mladog Vlaića koji iz okreta promašuje cijeli obruč. Iskusni Babić u kontri pogađa tricu za +5 i rješava pitanje pobjednika. Rahimić poziva minutu odmora na kojoj bijesno baca tablu za pisanje na tlo, za što ga sudac Martin Vulić nagrađuje tehničkom pogreškom. Emotivni Džeki se ne miri sa sudačkom odlukom, pa dobija i drugu tehničku odnosno isključujuću pogrešku. S tri bacanja Splićani odlaze na, igrom sudbine, najveću prednost u utakmici - 88-96.


Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Perasović (20), Marčinković i Babić (po 15) , dok su kod poraženih najistaknutiji pojedinci bili Freeman (30), Širko (20 poena, 16 skokova!) i Šarić (20),  .


Šibenčani će već u petak u sklopu 26. kola još jednom biti domaćini, ovaj put Furniru, dok će Split u nedjelju na Mavrince kod zahuktalog Škrljeva.