Hrvatska
Kako bi bilo da malo umjesto sebe, pogledamo nas?

Kako bi bilo da malo umjesto sebe, pogledamo nas?

Autor: Branko Tabak

Martinko odgovorio Veliću, Čavlović Martinku...

Hladni rat na relaciji Cibona-Vrijednosnice Osijek se rasplamsava. Nakon što je trener Cibone Ivan Velić na konferenciji za novinare skrenuo pozornost na sudar termina koji gura njegove igrače u vremenski tjesnac odigravanja utakmica na dvije fronte (Superkup ABA-lige i HT Premijer liga) te izostanak dobre volje Osječana oko pomicanja susreta 1. kola domaćeg prvenstva na pondjeljak stigla je reakcija iz Osijeka.

Večernji list je objavio tekst u kojem se sportski direktor Vrijednosnica Osijek Renato Martinko očitovao o cijelom slučaju. Osječani su potom isti tekst dostavili mailom na desetine adresa, a slučajno ili ne, s mailing liste je nestao portal Basketball.hr koji je jučer prenio Velićeva razmišljanja izrečena na Ciboninoj konferenciji za novinare.

U tekstu naslovljenom 'Predat ćemo utakmicu bude li Cibona došla u finale Superkupa' Martinko ističe:

-  Prvo su nam poslali upit da se utakmica prebaci na ponedjeljak. Nisu spominjali da imaju turnir, da imaju obaveze. Rekli su samo da je problem dvorana jer je zauzeta pa smo mi ponudili da zamijenimo domaćinstvo i da se utakmica igra u Osijeku. Onda su počeli biti iskreni i rekli su da imaju turnir. Ja sam potom pitao, s obzirom na to da smo zajedno bili na ždrijebu Prve lige, koji je bio mjesec dana prije prve utakmice, da zašto nisu pomaknuli Superkup za koji dan jer su oni i domaćini. Oni doživljavaju domaće prvenstvo kao nužno zlo i zato se i mi tako odnosimo, rekao je Renato Martinko, direktor Osijeka i dodao:

-  Mi smo privatni klub, ali oni dobivaju sredstva iz gradskog proračuna kojih ne bi bilo da ne igraju prvenstvo. A prema tom se prvenstvu odnose maćehinski i prema nama koji ne igramo ABA ligu, tako da mislim da se ne trebamo prilagoditi. Nakon što smo to iskomunicirali mailovima, nazvao me direktor Cibone i pitao zašto ne možemo igrati. Objasnio sam da igramo Alpe Adria kup, kako oni igraju Superkup ABA lige. Slučajno imamo utakmice srijedom i ponedjeljak nam ne odgovara, mi smo prije utakmice koja se igra za vikend 900 kilometara dalje od kuće. Nikoga nismo tražili da nam radi ustupke. Htjeli smo se mijenjati za domaćinstvo, mijenjati termin, ali nisu bili iskreni od početka. Imamo obaveza u Adria kupu i ponedjeljak nam ne odgovara. Hrvatski košarkaški savez napravio je dosta za jačanje domaće lige, to je važno i za reprezentaciju i sponzore i košarku… Ne znamo kako riješiti ovaj problem, ali sada mi isto imamo natjecanje koje oni podcjenjuju, pojasnio je Renato Martinko.

Utakmica Cibone i Osijeka igra se u nedjelju u dvorani OŠ Trnsko, a iz Osijeka su obećali sljedeće:

 - Ako smo mi rušitelji hrvatske košarke, spremni smo ako Cibona dođe u finale Superkupa ABA lige, u nedjelju predati utakmicu bez borbe. Tako da oni mogu igrati finale navečer, zaključio je Martinko.

Nije dugo trebalo čekati na odgovor Cibone. Radilo se do dugo u noć. Posla se primio direktor Cibone Domagoj Čavlović koji se Martinku obratio ovim riječima.  

Poštovani gosp. Martinko,

- KK Cibona nije Vaš klub prozvala rušiteljima hrvatske košarke niti jednom prilikom već je samo iznesena činjenica da niste željeli izaći u susret da odigramo utakmicu u ponedjeljak jer je ABA Superkup dogovoren u veljači 2019 g. u navedenom terminu. Tada se još nije znalo da će se Premijer liga igrati trokružno niti da će prvo kolo biti već taj vikend.  Jako je ružno u Vašoj izjavi pročitati da smo skrivali da igramo taj turnir kad je službeno predstavljen u svim medijima u svibnju 2019, kada je održana Press konferencija uz  potpisivanje ugovora za suorganizaciju istog.  Niste bili prisutni ni na izvlačenju parova i ždrijebu Premijer lige za sezonu 2019/20 na kojem sam osobno pred svim prisutnim rekao da je navedeno takmičenja (ABA Superkup) u dvorani Dražen Petrović od 26. do 29.09.2019.

Također mi je žao da zaboravljate da smo mi u drugom dijelu prošle sezone Premijer lige igrali u Osijeku u ponedjeljak jer Vaša dvorana nije bila slobodna za vikend te nismo radili nikakav problem da Vam izađemo u susret kao što bi to napravili svakom drugom klubu koji bi nas to zamolio. Još jednom ne razumijem gdje Vas je netko prozvao rušiteljem hrvatske košarke te mi nije jasno od kud vam obraz davati izjave da je za nas igranje premijer lige nužno zlo. Mi smo ponosni višestruki i aktualni prvaci Hrvatske.

I u finalu prošle sezone smo borbom i zalaganjem pokazali koliko nam je bitan taj trofej kao i sama liga te smo tako i uspjeli pobijediti nekoliko puta skuplju ekipu s četiri pobjede u nizu.

Cibona je hrvatskoj reprezentaciji i klubovima dala toliko igrača te će ih davati i dalje na ponos.

Financiranje našeg kluba također ne bi trebalo biti od Vašeg interesa jer bi mogli onda otvoriti još neke dublje teme oko financiranja klubova i plaćanja, a to nikome ne treba u ova teška vremena.

Na kraju još da kažem da je apsurd cijele ove situacije da mi puno lakše usuglasimo termine s klubovima van granica Hrvatske nego s nekolicinom naših prvoligaša. Naravno, tu sam zahvalan svima onima kojima smo izašli u susret kao i oni nama i uvijek ćemo se potruditi naći zajednički jezik jer smo na kraju tu svi zbog iste stvari i na istom putu.

Kako ste poslali ovaj mail na veliki broj adresa, ja sam odgovorio na sve pa neka imaju informacije i s druge strane.

Lijep pozdrav i isprike onima koje je eventualno ovaj kasni mail probudio, odgovorio je Čavlović.

Još nije ni počelo, 33. kola su pred nama, a Vrijednosnice Osijek nisu jedini klub koji ima ovako čvrst stav prema ABA-ligašima i koji inzistira na pomicanju termina ABA lige. Ne želimo ni pomisliti kakvi se sve scenariji mogu izroditi iz ovog neuređenog stanja. Nije zgorega spomenuti kako Osječani postupaju legitimno jer HKS ne priznaje ABA ligu kao takvu. Isto tako nije tajna da postoji 'mig' HKS-a prema ostalim klubovima kojim traže susretljivost prema ABA-ligašima.  

Nije prvi puta da zazivamo dobru volju, valja sjesti za isti stol i mirno naći rješenje. Ovakav način komunikacije i međusobnih odnosa sve nas čini rušiteljima hrvatske košarke. Kako bi bilo da malo umjesto sebe, pogledamo nas?