Hrvatska
Dvoboj "zaraćenih" u neizvjesnoj završnici otišao na stranu Cibone

Dvoboj "zaraćenih" u neizvjesnoj završnici otišao na stranu Cibone

Autor: Teo Cilar

Legendarna dvorana Trnsko, puno poena, neizvjesna završnica uz slavlje "vukova" na kraju.

Prvo kolo HT Premijer lige donijelo nam je još jednu utakmicu s velikim brojem poena. Nakon što je Zabok jučer ubacio 106 Dubravi Furnir, a Alkar 102 Sonik Puntamici, danas je Cibona u Trnskom u jednoj neizvjesnoj utakmici bila bolja od Vrijednosnica Osijek s 101:97 (21:17, 28:25, 23:31, 29:24).

Utakmica je uvertiru imala ranije u tjednu prepucavanjem između čelnih ljudi Cibone i Vrijednosnica zbog toga što Osječani nisu htjeli pristati na pomicanje termina utakmice za ponedjeljak

Bolje otvaranje utakmice imali su gosti koji preko Maxwella Darlinga dolaze do vodstva 5:0. Odgovorila je Cibona tricama Marina Rozića i Josipa Bilinovca za njihovo prvo vodstvo na utakmici. Momčadi su se nekoliko puta izmjenjivale u vodstvu da bi gosti na nešto više od minute i pol do kraja perioda poveli s 17:13. Sama završnica u potpunosti pripada Ciboni koja prvu četvrtinu zaključuje serijom 8:0 za vodstvo 21:17.

"Vukovi" su bolje krenuli u drugi period i dolaze u dva navrata do 10 poena prednosti, a zahvaljujući Shaneu Gibsonu i Marku Ramljaku imaju 46:32 na nešto manje od tri minute do kraja prvog poluvremena. Bivši Cibos Andrija Ćorić tada pokreće seriju Vrijednosnica 10:3 koje do poluvremena smanjuju zaostatak na 7 poena minusa. 

Nadahnuti Ćorić kreće odlično u treću četvrtinu i sa sedam poena u nizu dovodi Vrijednosnice na samo minus dva. Nakon toga Cibona je pobjegla na osam poena prednosti sredinom perioda. Lovre Bašić i Andrija Šarenac odgovaraju serijom 8:2 i opet se približavaju na zaostatak od samo jedan posjeda. Fauliran je tada Matic Rebec na trici, ali pogađa samo jedno od tri slobodna bacanja što Bašić kažnjava tricom i poravnava rezultat, a kako ga je Rebec faulirao na šutu, dobio je dodatno bacanje koje je pogodio za novo vodstvo svoje momčadi 66:65. Iako je Cibona još jednom povela s pet poena prednosti i to na minutu i pol do kraja četvrtine, u posljednju četvrtinu su s prednošću otišle Vrijednosnice Osijek zahvaljujući seriji 7:1 u kojoj Ćorić ubacuje pet poena. 

Gosti su vodstvo održavali prve četiri minute posljednje dionice. Tada kod rezultata 86:86 dvije lopte gube Antonio Jordano i Bašić što Cibona pretvara u lagane poene preko Rebeca i Ramljaka za vodstvo 90:86. Nije tu stala serija Cibosa, nastavili su je Shane Gibson dvicom i Rebec dalekometnom tricom za plus devet na četiri minute do kraja. Ipak, utakmica tu nije bila riješena jer se momčad Vrijednosnica još jednom vraća serijom 9:2 u kojoj Robert Kujundžić postiže šest poena. Gosti su kod rezultata 97:95 bili u prilici povesti, ali Bašić je promašio tricu za vodstvo na 40-ak sekundi do kraja utakmice. Do kraja utakmice, cibona je sva četiri puta bila precizna s linije slobodnih bacanja te su na kraju došli do prve pobjede u novoj sezoni. 

Najbolji u redovima Cibone bio je Gibson s 22 poena, Ramljak je ubacio 15 uz po 3 skoka i asista, a Bilinovac je uz 14 poena imao 5 asistencija i 4 skoka. Ćorić je kod Vrijednosnica ubacio 21 uz 8 asistencija i 6 skokova, Šarenac je zabio 20, Bašić 16 uz 9 asistencija i 3 skoka, a isti broj poena kao Bašić zabio je i Jordano.