Regija
Džikić i Budućnost za povijest: ABA prsten i Euroliga!

Džikić i Budućnost za povijest: ABA prsten i Euroliga!

Još prošle godine u glavnom gradu Srbije glasno su ga osporavali. Klupu Partizana zamijenio je klupom crnogorskog prvaka i svima začepio usta. Gospodin Aleksandar Džikić!

Aleksandar Džikić je u Podgoricu došao sa skromnim rezultatskim i velikim trenerskim ambicijama. Došao je stvarati novu momčad, razvijati mlade igrače i kako je rečeno na najavnoj Pressici prilikom Džikićevog preuzimanja podgoričkog kluba - došao je osigurati ostanak u ABA ligi.

Danas Podgorica i Crna Gora slave ABA prvaka i povijesni ulazak Budućnosti u Euroligu.

U četvrtoj utakmici finalne serije doigravanja Budućnost je pobijedila Crvenu zvezdu 77-73 i s ukupnih 3-1 postala regionalnim prvakom.


Ovako je utakmicu vidio naš suradnik iz Beograda Nenad Stanković:

Budućnost najveća na na Jadranu

Nakon još jedne uzbudljive, iako ne baš kvalitetne utakmice, Budućnost Voli iz Podgorice je savladala dosadašnjeg prvaka Crvenu zvezdu mts rezultatom 77:73 (22:15, 14:23, 24:19, 17:16) i tako potpuno zasluženo osvoji ovogodišnje izdanje ABA lige i izbori učešće u Euroligi.

Nakon jako nervoznog početka u kojoj je nakon tri minute rezultat bio 2:2 Šehović je pokrenuo svoj tim tricom, nadovezao se Gibsson pa su domaćini otišli na 16:9 i Alimpijević zove minutu odmora.

Zvezda se brzo vraća u susret tricama Rochestia i Jankovića. Ipak preko Gordića i Laundrya domaćini do malog odmor stječu prednost od 7 poena (22:15).

Početak druge četvrtine potpuno pripada Zvezdi koja serijom 6:0 dolazi na poen zaostatka pa Džikić traži time out. U tim trenucima Zvezda dolazi u problem jer Lazić dobija 3. osobnu grešku pa ga Alimpijević mjenja Feldeinom, a Laundry jednim pogođenim bacanjem prekida seriju gostiju i započinje seriju svoje momčadi od 6:0 i Budućnost je opet na plus 7. Zvezda nakon minute odmora radi seriju 7:0 i dolazi do izjednačenja, a malo kasnije tricom Ennisa i do prvog vodstva na utakmici od 31:30 na 3 i pol minute do kraja poluvremena.

Čuva Zvezda prednost do kraja poluvremena koje je završeno rezultatom 38:36 za goste. Stavke koje su odredile ovakav rezultat su bili odličan napadački skok Zvezde (osam nasapram samo dva domaćih) i jako loša bacanja Budućnosti .Tek 8 od 16 su iskoristili domaći dok su gosti bili također na 50 % jer su pogodili 3 od 6.

I ova statistika pokazuje koliko je ovo poluvrijeme bilo nekvalitetno, a razlog tomu je umor igrača obje ekipe.

Početak drugog poluvremena obilježava Lazić. Prvo tricom, a onda i 4. faulom nakon kojeg Gordić iz akcije 2+1 opet vraća svoju momčad na minus 2. Za kratko jer Zvezda preko Omića dolazi na plus 8 (49:41) i Džikić zove minutu odmora na 5:27 prije kraja ovog dijela igre.

Najviše je ovaj odmor odgovarao Gordiću preko koga Budućnost prilazi na samo tri poena zaostatka pa sada Beograđani traže time-out.

No nakon njega Beograđani su bili još bezidejniji  pa Budućnost s linije slobodnih preko Barovića preokreće rezultat na 52:51. Na isti način do kraja četvrtine povećava prednost na 60:57.

U prve četiri minute posljednjeg dijela igre rezultat je bio 4:2 za Budućnost, a i jedni i drugi su srljali iz greške u grešku, iz promašaj u promašaj pa možemo reći da ovaj dio utakmice definitivno nije bio dostojan finala regionalnog natjecanja.

Ništa se puno nije promjenilo ni sjledeće četiri minute, a onda je Zvezda zakucavanjem Omića i tricom Dobrića preuzela vođstvo 70:68 na 1:38 prije kraja utakmice.

Budućnost preko Barovića saclinije bacanja dolazi na egal 70:70. I opet, po ko zna koji put nakon minute odmora Zvezda pravi katastrofalne greške. Prvo Rochestie daje loptu u Ruke Ivanoviću koji postiže laka 2 poena, a odmah zatim Lazić izbacuje loptu u aut a Ivanović opet poentira i na 28 sekundi do kraja ima kapitalnih 74:7,  a Alimpijević opet traži odmor nakon koga opet ide jedan potpuno loš napad koji završava Ennis nerezonskom tricom nakon koje pravi faul, a Gibsson i Ivanović s linije slobodnih bacanja odvode Budućnost do nedostižnih 77:70. Dobrić je tricom samo uljepšao rezultat.


Opet je Gordić bio najbolji kod domaćih s 18 poena. Odlični su bili Barović s 14 i Ivanović sa 17 poena.

Omić s 12 poena i 10 skokova je bio najbolji kod gostiju.