Time-out
Ekskluzivno: Zapisnik s utakmice u kojoj je Bill Walton prije točno 50 godina igrao u dresu Zadra

Ekskluzivno: Zapisnik s utakmice u kojoj je Bill Walton prije točno 50 godina igrao u dresu Zadra

Jeste li znali da su u dresu Zadra igrali Ratko Radovanović, Petar Skansi, Nikola Plećaš, Dario Šarić, Bill Walton...? Ovo je priča o potonjem s dokumentom vremena koji je umalo završio na smetlištu.

Naš suradnik Vedran Frakin je pronašao obilje materijala iz povijesti KK Zadar i spasio ga od puta prema smetlištu. Spojio se s Krešimirom Butićem koji godinama radi na pripremi Muzeja zadarske košarke, a dio materijala zainteresirao je i našeg drugog suradnika Tomislava Pakraca. Rezultat svega je ekskluzivna priča o događaju koji se zbio točno prije 50 godina!!!

Uživajte!!! 

Dokumenti vremena - Bill Walton u Jazinama - zapisnik s utakmice

Igrom slučaja došli smo u posjed zapisnika s utakmice koja je odigrana na današnji dan prije točno 50 godina, Bill Walton u dresu Zadra s brojem 6. Bio je petak 8 svibnja, isto kao i danas, i to je bila posljednja pripremna utakmica američke reprezentacije uoči Svjetskog prvenstva u Jugoslaviji koje je počinjalo u nedjelju 10 svibnja 1970. 

Riđokosi Walton bio je najbolji strijelac te utakmice sa 26 koševa, iako je u to vrijeme imao tek 17 i pol godina. Bio je daleko najmlađi član reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država koja se pripremala za SP 1970, i kao najmlađi nije se baš previše naigrao, niti u prijateljskim utakmicama, niti na SP. Više o Waltonovoj igračkoj karijeri i u tekstu još jednog našeg suradnika - Davora Vitkovića.

U ono vrijeme nije bilo neobično da igrač u prijateljskoj utakmici zaigra za neki drugi klub. Tako je recimo Krešimir Ćosić odigrao neke prijateljske utakmice za Jugoplastiku, i to u dresu s brojem 15, a kad se Rato Tvrdić opraštao od igranja, za Jugoplastiku su u revijalnoj utakmici zaigrali Mirza Delibašić i Dražen Dalipagić. Zanimljivi su i slučajevi Dražena Petrovića i Tonija Kukoča. Dražen je na pripremama reprezentacije uoči EP 1983 u Francuskoj zaigrao za slovenske Jesenice, u utakmici protiv reprezentacije Jugoslavije. Tadašnji izbornik reprezentacije Giuseppe Giergia, inače drugi strijelac Zadra sa 16 koševa na utakmici s Waltonom, je Jesenicama “posudio“ Dražena, Željka Poljaka, Zufera Avdiju te Marka Ivanovića

Toni Kukoč je debitirao u službenoj utakmici za reprezentaciju Jugoslavije u studenom 1985, protiv Belgije u Subotici. Imao je 17 godina i dva mjeseca. Nekoliko dana prije utakmice protiv Belgije reprezentacija je odigrala dvije prijateljske utakmice, prvu protiv trećeligaša Kikinde u Kikindi, te nakon toga protiv drugoligaša Spartaka iz Subotice u Subotici. Tadašnji izbornik reprezentacije Jugoslavije Krešimir Ćosić “posudio“ je Kikindi Kukoča, Aleksandra Đorđevića, Danka Cvjetićanina, Predraga Benačeka i Franju Arapovića.

U ožujku 2016 Walton je objavio memoare koje je nazvao Back from the Dead. Knjiga je izvanredno primljena u Americi. U jednom dijelu knjige Bill govori i o tome kako je igrao za Zadar. Ukratko, trener Fischer mu je predložio da igra za Zadar, a on je odmah pristao budući da se nije previše naigrao na pripremama. Dobio je premali dres s brojem šest, nije se mogao sporazumijevati s novim suigračima budući da oni nisu govorili engleski, ali jezik košarke je govorio savršeno. Bio je najbolji strijelac utakmice sa 26 koševa. Također kaže kako je bila napeta utakmica do samog kraja, kaže možda smo čak igrali i produžetak te na kraju izgubili s košem ili dva razlike. Nema veze što se nije mogao sjetiti rezultata, na kraju je bila uvjerljiva pobjeda Amerikanaca od 19 razlike, iako je na poluvremenu Zadar gubio samo osam koševa razlike. Bill je u prvom poluvremenu zabio 13 koševa uz slobodna bacanja 3-6. Walton je na SP nosio dres s brojem 5, i iako je na utakmici protiv Zadra on također upisan kod Amerikanaca s dresom s brojem 5, njegovo ime je prekriženo, kao da ga nisu ni upisali za tu utakmicu. Također, iz zapisnika možete izvaditi samo koševe igrača te slobodna bacanja, čak ne možete ni točno znati jesu li svi igrači Zadra ulazili u igru (po broju osobnih grešaka se to može utvrditi za Marcelića i Gruškovnjaka), a skokove, asistencije, blokade te šuteve iz igre svakog igrača zaboravite. Budimo sretni što imamo barem koševe.

Ovaj neprocjenjiv zapisnik za zadarsku košarkašku povijest naći će svoje mjesto u budućem muzeju zadarske košarke.

STRIJELCI S UTAKMICE U KOJOJ JE WALTON IGRAO ZA ZADAR:

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE – ZADAR 86-67 (41-33)

Zadar, 8.5.1970 petak

20 sati

Dvorana Jazine

Suci: Šime Oblak (Ljubljana), Ante Paleka (Zadar)

SAD: Brad Luchini 0, Tal Brody 10, Warren Isaac 18, Bob Wolf 1, Kenny Washington 4, Jim Williams 10, Art Wilmore 8, Michael Silliman 8, Bruce McDonald 20, Garfield Smith 0, Darnell Hillman 7

Trener: Hal Fischer

ZADAR: Vlado Vanjak 2, Đuro Stipčević 2, Bill Walton 26, Milan Komazec, Bruno Marcelić 0, Vlado Gruškovnjak 0, Giuseppe Giergia 16, Mirko Bađim, Tomislav Matulović, Nikola Olujić 9, Petar Jelić 10, Goran Brajković 2

Trener: Trpimir Lokin

Strijelci original zapisnik.

Slobodna bacanja: SAD 14-22 (Wolf 1-2, Washington 0-2, Williams 2-4, Wilmore 2-2, McDonald 6-8, Hillman 3-4); Zadar 5-16 (Walton 4-8, Olujić 1-4, Jelić 0-2, Brajković 0-2)