Hrvatska
Regija
FOTO: Cedevita doživjela novi poraz u ABA ligi - u Draženovom domu ih je pobijedila poletna Mega!

FOTO: Cedevita doživjela novi poraz u ABA ligi - u Draženovom domu ih je pobijedila poletna Mega!

Autor: Saša Ćirić

Nastavljaju se muke hrvatskog prvaka.

Cedevita je nakon uvodnih poraza u sezoni, od Partizana u ABA ligi i Limogesa u Eurocupu, počela polako hvatati konce. Zadar na Višnjiku nije imao previše šansi zbog raznih razloga na i oko terena, dok je utakmica protiv berlinske Albe ukazala na pronalazak pravog puta Sita Alonsa i njegovih momaka.

Mega Bemax je u treće kolo ušla sa stopostotnim učinkom, s minimalnom pobjedom na gostovanju u Laktašima i razbijanjem FMP-a na domaćem terenu (89-61). Mlađahni sastav pod palicom Dejana Milojevića igra sjajnu košarku s puno tempa i brzih napada, što je impresivno u trenucima kad ih ide. A ide ih, očito.

Ne čudi stoga Alonsov oprez uoči trećeg kola regionalne lige. Pokazalo se da je bio opravdan, gotovo proročanski.

Već u otvaranju se pokazalo da gostujuća momčad ima jasan plan. Prva četvrtina prolazi u stalnom vodstvu gostiju, s nekoliko izjednačenja i tek rijetkim trenucima u kojima bi Cedevita uhvatila prednost ( posljednja pri 17-15). Sjajni Ognjen Čarapić u tim trenucima maestralno razigrava svoje suigrače, pa u ofanzivno nabrijanoj utakmici Mega odlazi na prvi predah s +4 (23-27).

U drugoj četvrtini bude se Amerikanci u domaćim redovima, pa naizmjeničnim uspješnim individualnim akcijama uspijevaju držati priključak, ali inicijativa je cijelo vrijeme u rukama gostiju. S druge strane Goga Bitadze s lakoćom rješava situacije u svoju korist, pa brzo dolazi do 12 poena. Unatoč vodstvu od +4 u posljednjoj minuti, Bemaxovci dopuštaju Cedeviti dva lagana ubačaja, pa se na poluvrijeme odlazi s izjednačenim rezultatom (47-47). Kod Cedevite su igrala praktički samo tri igrača, Justin Cobbs (10 poena, 6 asistencija), Elgin Cook (13 poena za jedva 10 minuta igre) i James Bell (10 poena, 7 skokova).

Sito Alonso ima mnogo razloga za zabrinutost (FOTO: KK Cedevita/Marin Sušić)

Velike probleme u rotaciji je Alonsu zadavala situacija s prekršajima Augusta Lime, koji je skupio čak četiri faula u nepunih 15 minuta igre. Morao je kombinirati s Pablom Aguilarom i Andrijom Stipanovićem na visokim pozicijama, što je pogodovalo mladoj i poletnoj momčadi Mege. U drugom dijelu je počeo pogađati i do tog trenutka nevidljivi Kostja Mushidi, a kad je Cook dobio peti prekršaj u 25. minuti igre, osjećaj nelagode u Cedevitinim redovima je bio sve jači. Gosti su imali sve više samopouzdanja, pa su se nakon zakucavanja Nikole Miškovića na isteku 28. minute odvojili na +8 (62-70). Ipak, Cedevita preko Aguilara ne da Megi da ode u posljednjih deset minuta s dvoznamenkastom prednošću, pa nakon trideset minuta na semaforu svijetli +5 za goste (68-73). 

Početne dvije i pol posljednje četvrtine su izgledale poput revolveraškog dvoboja, s tom razlikom da u ovom nije bilo pobjednika - s po sedam poena na svakoj strani je rezultat bio na istom odstojanju (75-80). Milojević zove minutu odmora, i to je bio ključni trenutak posljednjeg dijela. Po izlasku na parket Megini igrači serijom 7-1 odlaze na najviših +11 (76-87) manje od pet minuta prije kraja. Cedevita je izgledala potpuno pogubljeno, a nakon što su ostali bez Cooka, peti prekršaj je dobio i Lima. Premda su se pokušali vratiti u susret u posljednje dvije minute, indisponirani igrači zagrebačke momčadi nisu uspjeli u svom naumu, pa se sa zvukom sirene Draženovim domom prolomio urlik pobjede mlade gostujuće momčadi. 

Konačnih 86-95 tako ostavlja Cedevitu kao jedini hrvatski klub s upisanom pobjedom u dosadašnjem dijelu ABA lige, i to iz banalnog razloga - jer su igrali protiv drugog hrvatskog kluba. Kriza u hrvatskom prvaku očito nije stvar prošlosti, a dokad će trajati... 

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da je Cedevita s linije slobodnih bacanja pogodila tek 45% šuteva (15-33), ali ni gosti nisu briljirali (19-32, 59%). Veći dio statističkih pokazatelja je bio izjednačen, osim šuta, u kojem je Mega s 56% iz igre bila puno preciznija od domaćih (43 %).

Cobbs je bio na razini zadatka (16 poena, 7 asistencija), a dvoznamenkasti su bili i Bell (15 poena, 10 skokova), prerano isključeni Cook (14 poena), Vitor Benite (11 poena, također 5 prekršaja), te dvojica s po 10 poena, Stipanović i Aguilar (13 skokova).

Mega Bemax je u svojim redovima imao četvoricu dvoznamenkastih, Čarapića (17 poena, 4 asistencije), Bitadzea (16 poena, 13 skokova), Mushidija (12 poena, 4 asistencije) i Andriju Marjanovića (11 poena).

U četvrtom kolu će Cedevita opet igrati u Draženovom domu, ali kao gost. Iduće nedjelje u 19 sati će ih dočekati Cibona, dok će Mega u petak protiv Petrol Olimpije na svom parketu pokušati produljiti pobjednički niz.