Hrvatska
FOTO: Na krilima navijača do velikog iznenađenja!

FOTO: Na krilima navijača do velikog iznenađenja!

Autor: Paulo Sarić

Zadrani su još jednom pokazali koliko im košarka znači.

Bio je to susret kakav je malo njih očekivalo. Iako je kup uvijek specifično natjecanje, rijetki su prognozirali da će se sudionik završnog turnira Kupa „Ružica Meglaj-Rimac“ doznati tek nakon produžetaka. Igračice Deana Nemeca u utakmicu su ušle kao velike favoritkinje, no domaće su cure nošene bučnom podrškom Tornada i okupljenih građana koji su još jednom pokazali koliko košarka znači Zadru došle do velike pobjede rezultatom 85-82.

Košarkašice Zadra predvođene Ninom Dedić i Anom Vrsaljko dobro su se držale prvih šest minuta, no onda su gošće koje su se do tada oslanjale prvenstveno na vanjski šut zaigrale raznovrsnije te su počele graditi prednost. U tim su im trenucima pomogle i dvije nesportske pogreške Lucije Perice, pomalo prestrogo dosuđene, koje su jednu od najiskusnijih Zadranki poslale u svlačionicu i prije kraja prve četvrtine, pa djevojkama Deana Nemeca nije puno trebalo da se odvoje na dvoznamenkastu prednost. Do toga je došlo već na samom otvaranju druge dionice kada je raspoložena Anđela Katavić tricom odvela svoju ekipu na 18-28.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Prodrmalo je to košarkašice Zadra koje su uzvratile serijom 11-3 kojom su došle na samo dva poena zaostatka (32-34). Ipak, ubrzo je uslijedila još jedna nesportska pogreška domaćih igračica koja je pokrenula Zagrepčanke pa je na semaforu učas ponovno svijetlilo deset razlike. Uzvratile su igračice Marije Mazije dvjema tricama i prišle na minus četiri, no gošće su bolje zatvorile poluvrijeme pa se na veliku odmor otišlo s 40-47.

Trešnjevka je bolje otvorila nastavak te je serijom 0-10 otišla na velikih 17 razlike. Imale su gošće koji napad kasnije i plus 18 (44-62), no Zadranke su zaigrale puno agresivniju i čvršću obranu te naredne četiri minute nisu primile koš iz igre zahvaljujući čemu su serijom 12-0 prišle na samo šest poena zaostatka, s koliko se i ušlo u posljednju dionicu.

Dobra se igra Mazijinih cura nastavila i na otvaranju četvrte četvrtine. Prvo je Ivana Dujić ubacila tricu, nakon čega je Lara Nikpalj pogodila za dva poena, da bi sestra košarkaša Zadra Tonija Jelenkovića, Nika Jelenković dvama bacanjima zatvorila seriju 7-0 i odvela Dalmatinke do prvog vodstva (67-66). S druge je strane odgovorila Nika Mühl koja je povezala šest koševa i vratila svoju ekipu na plus pet. Djevojke Marije Mazije nastavile su s preuzimanjima u obrani na što se gošće nisu dobro privikle pa su ubrzo odgovorile novom serijom 7-0 kojom su tri minute prije kraja prešle u vodstvo (76-74).

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Uslijedila je neizvjesna završnica. U posljednju se minutu ušlo sa 78-78, a prednost je Zagrepčankama nakon skoka u napadu donijela Josipa Pavić. Domaća je trenerica pozvala minutu odmora, a lopta je otišla u ruke mlade Ivane Dujić koja je izborila dva slobodna bacanja i pogodila oba pa se ušlo u dodatnih pet minuta.

A tamo su igračice Zadra primile samo dva poena i na koncu došle do pobjede vrijedne završnice kupa.

Najefikasnije u redovima pobjednika bile su Ana Vrsaljko 23 koševa i Nina Dedić koja je dala ogroman obol pobjedi s 20 poena i čak 17 skokova, dok je najbolja u gostujućim redovima bila Karla Erjavec s 29 koševa.