Hrvatska
FOTO: Nazor spomenuo Izidora Maršana i otkrio koji su igrači najveći radnici

FOTO: Nazor spomenuo Izidora Maršana i otkrio koji su igrači najveći radnici

Autor: Paulo Sarić

Karakter i žrtva bili su recept pobjede.

Cibona je iskoristila ponuđeno i svladavši Zadar na domaćem terenu izborila treću utakmicu polufinala doigravanja. Zagrebački je sastav dugo vremena lomio otpor desetkovane momčadi Aramisa Naglića da bi na koncu, sredinom treće četvrtine, na krilima šuta za tri poena u tome i uspio. Jedan od najočitijih junaka domaće pobjede bio je srbijanski internacionalac Branislav Ratkovica, no svoj su obol, pogotovo u onom 'radnom' dijelu dali gotovo svi. Od Josipa Bilinovca koji je rano napustio parket zbog ozljede, preko Domagoja Bošnjaka, pa sve do mladog Dominica Gilberta koji je imao neočekivano veliku rolu.

- Jako smo sretni što smo dobili ovako bitnu utakmicu. Okrećemo se susretu u nedjelju za koji ćemo se spremiti kako bismo produžili sezonu – izjavio je Australac nakon utakmice i dodao – nakon što se Bilinovac ozlijedio, trener mi je prišao i rekao da se spremim za veću ulogu u drugom poluvremenu. Znao sam što trebam raditi – donijeti energiju i igrati obranu na Grayu. Pokušao sam mu biti što bliže, pratiti ga bez lopte i trčati kroz blokove, a u napadu ići na skok i šutirati otvorene lopte. Ovo mi je najbolja utakmica sezone i sretan sam pomogao momčadi.

FOTO: Cibona.com

Kao što je poznato, Gilbertu je majka Hrvatica pa se kratko osvrnuo na odabir Cibone, a dotakao se i budućnosti u dresu najtrofejnije hrvatske momčadi.

- Obitelj s majčine strane mi je iz Hrvatske i dok sam bio u Sydneyju Cibona je bila jedini klub za koji sam znao. Klub je to bogate tradicije i meni je igranje za nj bila velika prilika. Naučio sam mnogo stvari, kako tehničkih, tako i taktičkih, koje će mi pomoći u nastavku karijere te bih volio ostati – dodao je mladi košarkaš kojemu ugovor sa zagrebačkim klubom ističe na kraju sezone.

Ostvarenom je pobjedom najzadovoljniji bio domaći strateg Ante Nazor koji je došao do drugog ovosezonskog trijumfa nad Zadrom, produžio sezonu i izborio priliku da u nedjelju na Višnjiku pokuša ostvariti plasman u finale doigravanja prvenstva Hrvatske što bi bio solidan uspjeh za ovogodišnju Cibonu.

- Ispravili smo greške iz prošlog susreta, kontrolirali smo skok, tj. parirali smo protivniku u tom aspektu što nam je omogućilo da kontroliramo susret. Zadar je krenuo u dobrom ritmu, no uspjeli smo prebroditi ti krizu. Podatak da smo s devet postignutih trica u prvom poluvremenu igrali egal utakmicu dovoljno govori koliko je suparnik bio raspoložen. Živio je na našim greškama. More poena je palo iz izgubljenih lopti i na to ćemo morati pripaziti iduću utakmicu – kazao je rođeni Splićanin koji je detektirao ključ pobjede - najvažnije je da se ekipa žrtvovala za ovu pobjedu. Bilinovac je došao na rub ozljede, Marko Tomas je nakon četrdesetodnevnog izbivanja bio spreman limitirati Ivu Ivanova, ali i dati napadački doprinos. Primjer je to kako se žrtvovati za momčad i povući suigrače. No, da ne spominjem sve ponaosob, svi su, od prvog do zadnjeg igrača, bili spremni dati sve od sebe što me posebno raduje. Velik je to kapital za sljedeću utakmicu.

FOTO: Cibona.com

Uz karakter koji je njegova momčad nedvojbeno pokazala, treba spomenuti i fantastičan šut za tri poena Cibosa. 'Vukovi' su dvoboj završili sa 17 pogođenih trica, od čega su čak 16 zabili u prvih 30 minuta. Većinom su to bili otvoreni šutevi, posljedica taktike Zadra koji je u izostanku nekoliko igrača ušao u rizik i posvetio se zatvaranju reketa, puštajući domaćinima dalekometne pokušaje.

- Skrenuo bih pažnju na istupe u medijima o nedostatku igrača poput Jakova Vladovića i Mislava Brzoje. U Zadru postoji tradicija koja seže još od vremena tvorca njihove košarke Izidora Maršana. Od tada pa do dana današnjeg Zadar tradicionalno bolje igra u nedostatku igrača u rotaciji. Stoga sam se plašio ove utakmice i čestitam mojim momcima što su karakterno odradili susret – nije stavio velik naglasak na tu, ipak olakotnu, činjenicu domaći trener koji je pohvalio i Gilbertovu rolu.

- Ima jedno istraživanje koje govori o tome koji igrači imaju najbolju radnu etiku i rezultati su pokazali da su to Litavci i Australci. Gilbert je pravi primjer toga. Požrtvovno je radio te je jedan od igrača koji je najviše napredovao, prvenstveno zahvaljujući toj radnoj etici. I prije i poslije treninga boravi u dvorani i radi na raznim elementima, što ne viđam često u hrvatskoj košarci.


FOTO: Cibona.com

Dotakao se splitski strateg i hrvatskog reprezentativca u svojim redovima Domagoja Bošnjaka koji je napravio velik posao u obrambenom dijelu cijelo vrijeme pušući za vratom vanjskoj liniji Zadra koja je stoga, kako je vrijeme odmicalo – padala.

- Zbog rupture lista je bio pauzirao mjesec dana. U Zadru je brzo došao do četiri penala pa mu je minutaža bila isprekidana, no danas mu se otvorila prilika. Igrao je dosta dobro i možda sam ga trebao i ranije staviti u zadnjoj četvrtini. Ovo je Boki kakvog trebamo! To je igrač u kojeg iznimno vjerujem i mislim da će biti sve bolji – zaključio je Nazor.