Hrvatska
FOTO: ŠRKL, 19. kolo: 90ersi dva kola prije kraja osigurali "pole position", Bronx u velikom derbiju nije imao šanse

FOTO: ŠRKL, 19. kolo: 90ersi dva kola prije kraja osigurali "pole position", Bronx u velikom derbiju nije imao šanse

Autor: Saša Ćirić Photo: Ivan Duvančić (ŠRKL)

No Zeko - no party.

Devetnaesto kolo ŠRKL-a je bilo lišeno Zekinih bravura, ali nemojte misliti da je uzbuđenja nedostajalo. U trećem ovosezonskom derbiju 90ersa i Caffe bara Bronx dobili smo odgovor na pitanje o prvoplasiranom u ligaškom poretku. Domagoj Stojanović je predvodio Crvene do pobjede kojom će u četvrtfinalu sudjelovati isključivo u svojstvu gledatelja. Sve utakmice su se odigrale u nedjelju.

Knin - Povratak otpisanih 58:92
Knin: Lubina (22), Tatarović (16), Đujić, Plavčić (7), Gambiroža, Sinobad (13)
Povratak otpisanih: Urukalo (21), Buva (33), Štrkalj (4), Bauk (2), Babun (15), Ćaleta Car (5), Pemma (12)

Uobičajeni termin Kninjana, onaj popodnevni, ovaj put "ugostio" je Otpisane. Žuti su po tko zna koji put odigrali utakmicu s istim scenarijem - povoljan rezultat u prvoj četvrtini, nakon kojeg slijedi pad u nastavku susreta. Izabranici Aljoše Bauka nisu odbili ponuđeno, rastrčali su se i raspucali, prednjačio je Marko Buva (33). Izvrstan je bio i povratnik s injury liste Paolo Urukalo (21), a svoju ozljedu zadnje lože je očito sanirao i tribunjski snajper Josip Babun (15). Kod Kninjana se svemir, recimo to tako, vratio u ravnotežu. Lovre Lubina (22) se vratio starim navikama, dvoznamenkast je bio i bekovski dvojac Tatarović (16) - Sinobad (13). Na veliku žalost kninske družine, iako su u sezoni na rosteru imali nekoliko igrača koji su im mogli dati dodatnu vrijednost, njihova slaba do nikakva dostupnost vikendima redovito znači manjak dubine. Nadamo se da će u idućoj sezoni imati više sreće u tom segmentu.

1990 - Caffe bar Bronx 82:73
1990: Pranić, Braica, Stojanović (32), Kljajić (3), Pandurić (15), Skelin, Brajković (18), Živković (6), Perica (1), Galić (6)
Caffe bar Bronx: Protega (12), Grgurica (11), Matulja (12), Crnčec (4), Ivić (4), Glasnović, Petković (14), Smolić (10), Klisović (6)

Prvi protiv drugog, drugi protiv prvog. U petom kolu smo svjedočili jednoj od najneizvjesnijih utakmica sezone, dvoboju koji je odlučen majstorskim ubačajem Luke Pandurića s istekom vremena. Drugi međusobni susret ovih momčadi je otišao na stranu Bronxovaca, što je značilo da bi im isti ishod u ovom kolu otvorio mogućnost hvatanja prve pozicije na prvenstvenoj ljestvici. Bronxovci su se manje-više mobilizirali za ovu utakmicu, jedini značajan izostanak bio je onaj mladog Mate Kuvača. 90ersi u još boljoj situaciji, osim centra Davora Vidačka svi članovi ozbiljne rotacije su tu. Spektakl je mogao početi... ali ipak nije. Branitelji naslova su od samog početka ugušili najopasnije točke napada Bronxa i ono najvažnije - uspjeli iskontrolirati tempo. Prednost stečenu u prvoj četvrtini (24:13) su 90ersi uspjeli, s manjim amplitudama, održati do samog kraja i zasluženo slavili za potvrdu pole positiona u doigravanju. Domagoj Stojanović (32) je predvodio pobjedničku momčad, nešto povučeniji je bio inače čudnovat Marko Brajković (18), a treći čovjek bio je Luka Pandurić (15). Inače, osobnošću neuobičajeni prvi strijelac lige je trenutno na 476 poena u 14 odigranih utakmica. Ne sumnjamo kako će popularni Brujo u posljednjem kolu potražiti ta dva tuceta poena koja mu nedostaju do totala od 500 u sezoni.
U redovima Bronxovaca prvi među jednakima bio je prvi tricaš lige Luka Petković (14), Duje Protega je upisao 12 poena, a nešto skromnije izvedbe od onog na što su nas navikli su pokazali Marko Matulja (12) i Mateo Grgurica (11).

Karika - Bagatin 86:74
Karika: Duvančić (16), Poljičak (3), Vučić (8), Maleš (18), Topić (6), Ćoran (10), Cukrov (18), Grozdanić (6)
Bagatin: Chiabov (8), Vukadinović (24), Dražić (3), Mišura (3), Vučenović (6), Zoričić (2), Peran (10), Jokić (2), Sučić (13), Rončević (7), Vukšić

Posljednji nedjeljni dvoboj odigrali su stari znanci i dobri prijatelji, Karika i Bagatin. Početak utakmice bio je spektakularan - Narančasti su pogađali doslovno sve i u prvih pet minuta sakupili dobrih petnaestak poena prednosti. Ipak, takav tempo je bilo teško očekivati kroz svih četrdeset minuta. Karikaši su se brzo pribrali i do kraja prve četvrtine došli na prihvatljivih deset poena minusa (23:33). Ključni period susreta bila je druga četvrtina, u kojoj su igrači Karike ubacili čak 28 poena, istovremeno dozvolivši Bagatinovcima samo devet. Narančasti su, priznat će kasnije u neformalnom razgovoru, sami sebi presudili preintenzivnim rotiranjem i željom da svi igrači imaju ujednačenu minutažu, čime su se redovito dovodili u razbijanje vlastitog momentuma. Razlika je u jednom trenutku dosegla i dvadeset poena u korist Karike, što su Bagatinovci do kraja uspjeli ublažiti na konačnih 86:74. Crne su do nove pobjede s po 18 poena predvodili Petar Maleš i Ivan Cukrov (skakutajući Blatar), dok je Ivan Duvančić dodao 16 i prekrasnu fotogaleriju koju možete pogledati uz ovaj tekst. Bagatinovce je predvodio vremešni ali nimalo oronuli kapetan Danijel Vukadinović (24), uz njega su dvoznamenkasti bili neizostavni Frane Sučić (13), kao i Šime Peran (10), koji očito pati od određenog Samsonovskog sindroma otkad se ošišao.

U dvadesetom kolu sastaju se sljedeći parovi:

Caffe bar Bronx - Karika
Povratak otpisanih - Zeko i potočić
Bagatin - Knin

Slobodna je momčad 1990.

Ljestvica nakon devetnaest odigranih kola:

Ljestvica strijelaca nakon devetnaest odigranih kola (minimum četiri nastupa):