Hrvatska
FOTO: Tomasa ne privlači ABA liga... Gušt traži u razvoju mladih igrača

FOTO: Tomasa ne privlači ABA liga... Gušt traži u razvoju mladih igrača

Autor: Paulo Sarić

Prije desetak godina sve bi bilo gotovo već u prvoj četvrtini, dok u današnje vrijeme i abaligaške momčadi mogu imati problema u domaćem prvenstvu.

Dobro su Zabočani igrali prvih desetak minuta, no na koncu je to bila uvjerljiva pobjeda Zadra koji je rutinski odradio 'zagrijavanje' za nedjeljni dvoboj protiv Krke koji može odraditi daljnji tijek regionalne sezone. Zabok je na krilima dobre igre mladog Šibenčanina Krešimira Radovčića vodio do pretkraj prve četvrtine, no kako je vrijeme omicalo Zadrani su polako pronalazili svoju igru te su iz minute u minutu povećavali prednost koja se na kraju zaustavila na 24 poena razlike.

- Nismo bili dovoljno agresivni. Okrećemo se Hermesu. To nam je vrlo bitna utakmica u borbi za što je moguće bolji plasman. Nastavit ćemo raditi kako smo i do sada radili. Idemo dalje – rekao je nakon utakmice najmlađi brat Tomas koji je, nezadovoljan minutažom, prije nekoliko tjedana preselio u Zagorje.

Ipak, vrijeme provedeno u Dalmaciji nije uludo potrošeno. Premda nije dobio puno prilika u seniorskoj momčadi treninzi i rad s iskusnim suigračima vrijedno su iskustvo mladom igraču.

- U Zadru sam dosta napredovao jer sam dvije godine trenirao s abaligaškim igračima. To mi je sigurno pomoglo te sam dosta toga naučio – dodao je Luka Tomas koji je s dodatnim motivom pristupio jučerašnjoj utakmici, što se i vidjelo na njegovoj igri, pogotovo u prvom poluvremenu – nisam bio pod posebnim pritiskom, ali sam želio odigrati što je moguće bolje. Htio sam i da pobijedimo, no na kraju ništa od toga.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

U prvoj utakmici jučerašnjih protivnika igranoj sredinom listopada u Zaboku vidjeli smo veliki preokret 'Žutih lavova' koji su na krilima Marka Tomasa nadoknadili 24 poena minusa i u tijesnoj završnici došli do iznenađujućeg trijumfa.

Jučer dijametralno suprotna priča i – poraz od 24 razlike.

- Moram priznati da sam cijelo vrijeme vjerovao da možemo doći ovdje i pobijediti. Možda to zvuči bahato… Ali očito sam negdje pogriješio jer to nisam uspio prenijeti na svoje igrače. Početak je bio dobar, no momci s klupe nisu dali potreban impuls i tu je došlo do preokreta. Nakon 13-15 napravio sam nekoliko izmjena i tu smo počeli gubiti korak. Nakon što su nas par puta blokirali - moji igrači su se povukli. Imam osjećaj da sam ih cijelim tijekom utakmice morao tjerati da u obrani rade korak naprijed umjesto da to sami naprave – izjavio je gostujući trener Ivan Tomas nakon šestog ovosezonskog poraza u hrvatskom prvenstvu.

Tomasa je posebno zasmetao pristup njegovih igrača na defenzivnom dijelu terenu. Iako, valja istaknuti i da mu je momčad hendikepirana visinom, a Luku Žorića i puno bolje ekipe teško zaustavljaju.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

U jednom je trenutku pokušao s niskom petorkom, no ni to nije upalilo…

- Što se bojiš? Igraj obranu, budi agresivan i nema straha. Ako igramo pasivnu obranu i nismo dovoljno agresivni onda iskustvo i visina košarkaša Zadra budu previše za moje igrače. Zadar je klasa više. Moji igrači nisu odgovorili na čvrstinu i fizikalije domaćina. Da bismo dobili Zadra trebamo ga pritisnuti po cijelom terenu. U prvom smo poluvremenu imali sedam ili osam ukradenih lopti, a imali smo malo kontri. Kada nekome ukradeš toliko 'živih lopti' trebao bi doći do više laganih poena – kazao je lanjski pomoćnik Anti Nazoru u redovima Cibone.

'Pjesnikov' utjecaj se vidi…

- Osjetim da mojim igračima fali vjere da se mogu nositi s momčadima poput Zadra. Mi smo slabija ekipa, nema tu govora, ali ako vjeruješ, ako si čvrst i agresivan možeš puno napraviti.

Kao u većini sfera života iskustvo je to koje u košarci radi razliku. Ili čini susret zanimljivim. No, kako to iskustvo steći? Desetak utakmica godišnje u HT Premijer ligi, premda desetak više nego prije nekoliko godina, i dalje nije dovoljno za kvalitativni skok.

- Danas su manje razlike nego prije desetak godina. Prije desetak godina sve bi bilo gotovo već u prvoj četvrtini, dok u današnje vrijeme i abaligaške momčadi, ako slabije uđu u susret i protivnika krene, mogu imati problema – otkriva najstariji brat Tomas koji jako dobro zna o čemu govori.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Iskusio je oba doba. Ondašnje na parketu, suvremeno – uz njega.

Planira li Zabok napraviti iskorak i pokušati izboriti mjesto u Drugoj ABA ligi kako bi svojim igračima osigurao više utakmica protiv kvalitetnih suparnika što bi, uz potrebno iskustvo, ubrzalo proces usvajanja novih znanja.

- Nismo o tome razmišljali. Glavni cilj je da probamo izbaciti što je moguće više mladih igrača. Npr., sada imamo Jambrovića i Galića koji su napravili korak naprijed u karijeri. Meni bi bio gušt da mogu mlade igrače učiniti boljima, a da uz to klub bude stabilan – zaključio je Tomas koji se okreće ogledu s Hermes Analiticom u kojem će tražiti bodove i osmu pobjedu u domaćem prvenstvu.

Rezultati by SofaScore