Regija
FOTO: Triler u Mostaru pripao s(p)retnijim Crnogorcima - Zrinjski još uvijek bez pobjede

FOTO: Triler u Mostaru pripao s(p)retnijim Crnogorcima - Zrinjski još uvijek bez pobjede

Autor: Saša Ćirić

Aklimatizacija Zrinjskog na novo natjecanje je završila. Počinje lov na pobjede.

Nakon neugodnog domaćeg poraza od Dynamica u prvom kolu i manjka koncentracije u drugom kolu kod Rogaške, košarkaši Zrinjskog su imali veliki motiv pokazati svojim navijačima da nisu slučajno postali državni prvaci i sudionici drugog razreda ABA lige.

U goste im je došla momčad nikšićke Sutjeske, koja je u prva dva kola ostvarila polovičan uspjeh. Crnogorci su u prvom kolu teško poraženi na gostovanju kod Sixt Primorske (93-66), dok su u crnogorskom duelu u drugom kolu na svom terenu nadigrali Lovćen (81-71).

Momčad Sutjeske je već iskusna u regionalnim natjecanjima, pa su se shodno tome znali postaviti na gostujućem terenu. Od samog starta su imali rezultat pod kontrolom, pa su na poluvrijeme otišli s +6 (37-43). Hrvoje Vlašić je pokušavao naći rješenje za raspoložene goste, ali je njegova momčad bila pod konstantnim grčem. Nakon što se u posljednjih deset minuta ušlo s devet poena prednosti za Sutjesku (49-58), činilo se da je sve gotovo. No, bude se domaći, pa predvođeni Svenom Smajlagićem i Markom Ramljakom serijom 11-0 dolaze u egal nakon dugo vremena (60-60). Ipak, nikako ne uspijevaju slomiti goste do kraja, pa se do kraja utakmice igra koš na koš. Pet sekundi prije kraja nova akvizicija Plemića, Boris Bakić, polaganjem daje domaćima tri poena prednosti (71-68). Smajlagić radi brzi prekršaj na Drašku Kneževiću, koji pogađa prvo bacanje. Svima je bilo jasno da će ići na namjeran promašaj, no, premda su bili spremni na to, lopta mu se odbija u ruke. Hladnokrvnim šutem s poludistance odvodi utakmicu u produžetak (71-71). 

Nikola Pavlićević (Foto: HKK Zrinjski/Ivica Mučić)

U dodatnih pet minuta je Zrinjski ušao koncentriranije, pa su u početne dvije minute stalno držali vodstvo. Nakon Ramljakove 2+1 akcije odlaze na +2 (78-76) nešto manje od tri minute prije kraja produžetka. Pokazat će se da su to bili posljednji poeni domaćih na utakmici, a gosti preko Kneževića i Nikole Pavlićevića prelaze u vodstvo, a pobjedu je potvrdio polaganjem Boris Lalović 16 sekundi prije kraja, postavivši konačan rezultat - 78-82.

U redovima domaće momčadi najistaknutiji je bio Ramljak (17 poena, 7 skokova, 5 asistencija, 4 ukradene lopte), dok su Smajlagić i Todorović dodali po 16 poena. Crnogorci su imali pet raspoloženih igrača - Pavlićevića (20 poena, ali uz 18 uzetih šuteva i 7 izgubljenih lopti), Lalovića (16 poena i 7 skokova), Kneževića (15 poena i 6 asistencija) i Emira Hadžibegovića (13 poena, 11 skokova) kao dvoznamenkaste, uz nevjerojatan učinak Marka Čalića, koji je uz 6 poena upisao čak 17 skokova (!).

Zrinjski će u četvrtom pokušaju lova na pobjedu morati u goste kod Sparsa, dok će Sutjeska na svom terenu dočekati Split.