Hrvatska
Regija
FOTO: Triler za domaći oproštaj od Jadranske lige

FOTO: Triler za domaći oproštaj od Jadranske lige

Autor: Paulo Sarić

Iako je početkom posljednje četvrtine zaostajao deset koševa, Zadar je uspio doći do nove pobjede u ABA ligi.

Zadar je na domaćem terenu pred nešto više od 1000 gledatelja u pretposljednjem kolu Jadranske lige svladao Megu Bemax rezultatom 95-91 i došao do svoje desete pobjede u regionalnom natjecanju. Srbijanski je sastav igrao vrlo dobro i držao Naglićeve momke u šahu sve do 32. minute, a onda je uslijedila serija 18-0 koja je prelomila susret i dovela Dalmatince do 2-0 u međusobnim susretima.

Domaćini su od početka krenuli pick igrom napadati centra srbijanske momčadi Gogu Bitadzea, no nisu imali dovoljno preciznosti pa je Mega preuzela rezultatsku inicijativu te je trener Aramis Naglić već nakon četiri minute odlučio pozvati minutu odmora. Iako je mladi Gruzijac nepromišljeno dobio dvije osobne pogreške i ubrzo morao sjesti na klupu, gosti su dobro izgledali sve do početka druge dionice. Lovre Bašić je svojim drugim dalekometnim ubačajem doveo Zadrane u vodstvo u 11. minuti (22-21), no Mega je odgovorila s dvije trice i nakratko vratila prednost.

Dalmatince je do novog izjednačenja svojim desetim košem doveo raspoloženi Kristijan Krajina (30-30), a narednih je nekoliko minuta proteklo u igri koš na koš da bi Knowles nakon ukradene lopte atraktivno zakucao u kontri za 38-36 što je primoralo gostujućeg trenera Dejana Milojevića da reagira i pozove time-out. Nije to pomoglo srbijanskom sastavu pa je Zadar uskoro krenuo u seriju 8-2 i košem Brzoje u posljednjoj minuti druge četvrtine otišao na prvu dvoznamenkastu prednost (50-40), što je Čarapić tricom smanjio pred sami odlazak na odmor. U tom su naletu domaćinima pomogle dvije tehničke pogreške koje je srbijanska momčad zaradila u završnici prvog poluvremena bez kojih bi rezultat bio puno ujednačeniji.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Vidjelo se to na samom otvaranju nastavka pa su gosti serijom 3-12 ubrzo prešli u vodstvo (57-60) i učinili susret zanimljivim. Uslijedio je period izjednačene igre u kojoj su se izmjenjivale serije Naglićevih i Milojevićevih momaka i taman kad je Zadar prišao na minus jedan (69-70) i, činilo se uhvatio priključak nakon minusa od šest poena, Petar Arnaitović je ubacio tricu s istekom vremena i odveo svoju momčad na plus četiri uoči odlučujućih deset minuta.

Započelo je to seriju 0-9 kojom je Mega otišla na velikih deset poena prednosti (69-79). Srećom po hrvatsku ekipu ukazao se Mislav Brzoja i s pet koševa u manje od minutu prepolovio zaostatak i spriječio odvajanje gostujućeg sastava. Nakon nekoliko sudačkih odluka zagrijala se atmosfera u dvorani što je pokrenulo domaće igrače pa je semafor učas pokazivao 81-79 s koliko se ušlo u posljednje četiri i pol minute. Mega je počela brzati i divljati u napadu pa se serija 'bijelih' na ogromnih 18-0 (87-79). Do kraja su ostale samo dvije minute i činilo se da su gosti potopljeni, no uslijedila je mini serija 0-6 koja je vratila srbijanski sastav u igru. Srećom, pri 87-85 loptu je uzeo Ive Ivanov i poentirao za dva posjeda razlike.  Uslijedila je penal-završnica u kojoj su se bolje snašli domaćini pa su bodovi ostali u Dalmaciji.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Preston Knowles s 19 poena i čak 13 skokova, a po 17 su dodali Kristijan Krajina i Lovre Bašić, dok je goste predvodio Stefan Sinovec s 18 koševa.