Hrvatska
FOTO: VUŠ Enigma je novi prvak ŠRKL-a!

FOTO: VUŠ Enigma je novi prvak ŠRKL-a!

Autor: Saša Ćirić

Na muci se poznaju junaci.

VUŠ Enigma je drugi pobjednik Šibenske rekreativne košarkaške lige! U finalnoj utakmici svladali su KK 1990 rezultatom 73-63.

Za razliku od prošle sezone, u drugom izdanju natjecanja finale nije odigrano na Baldekinu već u maloj dvorani na Ražinama, koja se zbog svojih kvaliteta malo-pomalo prometnula u mjesto na kojem šibenski rekreativci najradije odmjeravaju svoje snage. Nimalo poput osnovnoškolske dvorane na Vidicima, parket u bivšem trening postrojenju ugaslog KK Jollya je u savršenom stanju, kao i sanitarni čvor te popratni sadržaji poput portabl teretane. Na montažnim tribinama se stisnulo nekoliko desetaka gledatelja, mahom dojučerašnjih suparnika dviju momčadi koje su dogurale do same završnice, ali i članova obitelji te prijatelja finalista.

Foto: Mario Dražić (ŠRKL)

U najavi finala apostrofirali smo važan moment u matchupu ove dvije momčadi, a to je sposobnost VUŠ Enigme da dugim napadima i kontroliranom igrom odvede utakmicu u blato sporog euroligaškog tempa, što nikako ne odgovara rastrčanim 90ersima. Već u prvom poluvremenu je ta činjenica došla do izražaja, pa se na veliki odmor otišlo sa šest poena prednosti za Studente (40-34). Ipak, Devedesetaši su u trećoj četvrtini došli do daha i na ulasku u posljednjih deset minuta vodili s dva poena razlike (52-54), ali nisu izdržali. Obrana VUŠ-ovaca je dozvolila svojim protivnicima svega devet poena u posljednjem periodu, što je značilo samo jedan mogući ishod - pobjedu momaka u crvenim dresovima. 

Foto: Mario Dražić (ŠRKL)

Novim prvacima su titulu donijele sjajne role Josipa Babuna (21 poen, 5-8 za tricu), Marka Sandrića (19 poena, 7 skokova), Ante Nerbera (15 poena) i svestranog Filipa Vukičevića (10 poena, 12 skokova, 7 asistencija), dok su najistaknutiji kod poraženih bili Marko Brajković ( 20 poena, 6 ukradenih lopti), Domagoj Stojanović (14 poena, 7 asistencija), Josip Jakelić (13 poena, 9 skokova) te Hrvoje Galić (12 poena, 6 skokova).

Veliki pehar i medalje finalistima uručio je potpredsjednik lige Tomislav Boljat, a slavlju pobjedničke momčadi pridružio se i dekan Veleučilišta u Šibeniku, Ivan Malenica.

Foto: Mario Dražić (ŠRKL)

Sezona 2018/19 ipak nije završena s posljednjom sirenom finalne utakmice. Naime, organizatori su po uzoru na NBA ligu odlučili upriličiti završni domjenak s dodjelom nagrada najboljim pojedincima lige. Tako je Ante Nerber (VUŠ Enigma) sjajnom igrom u završnici prvenstva došao do nagrade za najkorisnijeg igrača lige, a većina laureata je bila poznata i uoči finalne utakmice. Viceprvaci, momčad KK 1990, su dali najbolje u najpopularnijim kategorijama; prvi strijelac lige je (p)ostao Marko Brajković, skakač Josip Jakelić, dok je najbolji dodavač Domagoj Stojanović. Dobro su tržili i dečki iz redova polufinalista Vintage bara. Vodeći po postotku šuta za dva poena je neuništivi Petar Maleš, najmirniju ruku s linije slobodnih bacanja ima kirurški precizni Ivan Duvančić, dok je najbolji tricaš markantni Tomislav Vučić. Uz njih, Vintage u svoju vitrinu može pohraniti i trofej za najboljeg blokera, koji je pripao čovjeku koji je cijelu sezonu stoički trpio medijsku paljbu autora ovih redaka, prvićkom Blataru (blatarskom Prvićaninu?) Ivanu Cukrovu. Jedini uljez među individualnim nagradama je prošlosezonski MVP Marko Matulja, koji je pokupio nagradu za najboljeg kradljivca lige.

Šibenski rekreativci sada mogu na zasluženi odmor od košarke, a novo okupljanje je zakazano za ranu jesen. Neki sudionici su najavili povlačenje s terena, ali nerijetko su takve izjave davane vruće glave. Šteta bi bila da ŠRKL ne zaživi i u trećoj sezoni, a vjerujemo kako u Šibeniku postoji još dovoljno ljudi koji bi mogli dati svoj obol ovom hvalevrijednom projektu. Organizatorima i sudionicima želimo svu sreću dogodine!