Hrvatska
Regija
FOTO: Zadrani prokockali plus sedam i nestali u dimu Novog Mesta

FOTO: Zadrani prokockali plus sedam i nestali u dimu Novog Mesta

Autor: Paulo Sarić

Kada je bilo najpotrebnije, gostima je zadrhtala ruka na liniji penala.

Nakon dviju uzastopnih domaćih pobjeda, košarkaši Zadra poraženi su na gostovanju kod Krke u Novom Mestu rezultatom 76-74. Imali su Zadrani ugodnih sedam poena viška nekoliko minuta prije kraja, no u samoj završnici domaćini su bili mirnije ruke i na koncu slavljenički napustili parket dvorane Leona Štuklja.

Početak utakmice je kasnio desetak minuta zbog kvara na semaforu pa je momcima u plavo-bijelim dresovima bilo potrebno nekoliko napada da se ponovno zagriju, što su Slovenci iskoristili da koševima Jošila i Lapornka povedu 5-0. Za bolji učinak hrvatske momčadi trebalo je sačekati nekoliko dobrih poteza Mavre i podizanje radne temperature u obrani, na što domaćini nisu imali odgovora, pa je semafor sredinom prve četvrtine pokazivao 8-13, plus pet za Zadar. Tek jedan ubačaj iz igre u četiri minute natjerao je trenera Anzulovića na razgovor sa svojim igračima nakon kojeg je Krka ubacila u brzinu više i počela uspostavljati željeni ritam igre. Pri tome su se jako bitnima pokazale dvije trice novopridošlog Muhameda Pašalića koji je kaznio greške gostujuće obrane i sa sirenom vratio stvari na početak (18-18).

FOTO: Drago Perko (KK Krka/kosarka.si)

Prve rotacije donijele su i prve opipljivije probleme Zadranima koji su na prelasku četvrtina upali u napadačku krizu koju je tek nakratko prekinulo polaganje Stefana Fundića u kontri. Bio je to jedini poen iz igre Jusupove momčadi u razdoblju između osme i petnaeste minute, posljedica čega je preokret Krke koja je tricom Glenna Coseya otišla na 25-20.

Puno je toga u tim trenucima išlo na ruke domaćem sastavu, od nadahnutog Coseyja, preko preciznog Pašalića do raspoloženog Lapornika, no dojam je da igrači Vladimira Anzulovića nisu iskoristili sve prilike koje su im se ukazale u drugoj dionici. Unatoč jako lošem dalekometnom šutu Zadra (1-12), Slovenci se nikako nisu uspijevali odvojiti na više od pet poena prednosti, pa je dobra rola Domagoja Vukovića do velikog odmora gotovo vratila stvari na početak (37-35).

Nastavak je donio rezultatsku klackalicu. Na seriju Zadra 0-7, Krka je odgovorila na sličan način pa većih promjena i nije bilo. Domaćini su se nastavili oslanjati na dalekometni šut koji ih je vrlo dobro služio, dok su Zadrani imali dominaciju pod obručima i zahvaljujući mnoštvu drugih napada popravljali sve što im iz prve nije pošlo za rukom. Krajem treće četvrtine razbudio se do tad rezervirani Bryon Allen i vezao šest poena koji su odveli goste na posjed prednosti uoči posljednjih deset minuta.

FOTO: Drago Perko (KK Krka/kosarka.si)

Razdoblje dobre igre Zadra nastavilo se i na otvaranju četvrte četvrtine pa je semafor ubrzo pokazivao plus šest za dalmatinski sastav (60-66). Pokušavali su Slovenci na sve načine ponovno okrenuti vjetar i vratiti se u igru, što su i uspjeli na krilima dvojca Jošilo-Ramljak. Iako su Zadrani imali sedam razlike nekoliko minuta prije kraja, iskusni Slovenac i hrvatski reprezentativac uzeli su stvari u svoje ruke i u samo nekoliko napada napravili preokret.

U posljednje dvije minute ušlo se s plus tri za Zadar (68-71), da bi prvo Jošilo pogodio težak šut, a potom Ivan Ramljak ubacio tricu za dramatičnu završnicu. Negdje u tim trenucima gostujući su navijači dimom napunili dvoranu Leona Štuklja, a u tom je dimu njihovim ljubimcima počela drhtjeti ruka, pa su po dva slobodna bacanja promašili prvo Ivanov, a onda i Mavra.

FOTO: Drago Perko (KK Krka/kosarka.si)

Polovični učinak Jošila s linije penala dao je novu nadu plavo-bijelima, koju je u poene pretvorio Vuković za 75-74 nešto više od desetak sekundi prije kraja. Lopte se dokopao Glenn Cosey i pogođenim drugim slobodnim bacanjem odveo svoju momčad na plus dva, da bi zadnji napad promašio Allen za veliko slavlje domaćina i propuštenu priliku Zadra za bijeg s dna ljestvice.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Cosey i Lapornik s po 17 poena, dok je goste predvodio Bryon Allen s 21 košem, pet skokova i četiri asistencije.