Hrvatska
FOTO/VIDEO: Mirzino jato! Ubitačni Mirza Sarajlija s 35 koševa riješio zadarski derbi

FOTO/VIDEO: Mirzino jato! Ubitačni Mirza Sarajlija s 35 koševa riješio zadarski derbi

Autor: Paulo Sarić

Ključnom se pokazala treća četvrtina koju su Bujasovi momci dobili 12 razlike.

Košarkaši Jazina u zadarskom su derbiju Prve muške lige 'na gostovanju' svladali KK Sonik Puntamika rezultatom 78-91 i došli do osme pobjede kojom su zadržali prvo mjesto na tablici. Domaćini su se dobro držali prvih dvadesetak minuta, no u nastavku su do izražaja došli veća kvaliteta i dva treninga dnevno 'Žute podmornice' koja se večerašnjom pobjedom prometnula u prvog favorita za povratak u HT Premijer ligu.

Puntamičani su, kako se i očekivalo, od početka zaigrali agresivnu obranu na granici faula koja je u početnim minutama stvarala probleme gostima koji nisu uspijevali dati dobre pasove u reket i iskoristiti visinsku prednost nad momcima u bijelom dresovima pa je trener Luka Bujas već u petoj minuti pozvao prvi time-out. Razbudilo je to 'Podmorničare' koji su prebacili fokus na šut za tri poena i u učas preokrenuli rezultat, došavši iz minus pet na plus četiri. Domaćinima su probleme stvarali rani problemi s prekršajima Marka Atelja, a kako je vrijeme odmicalo tako je opadala agresivnost u obrani Sonika što su Jazine pretočile u 17-24 s koliko je završeno prvih deset minuta.


I dok je u igri pet-na-pet, agresivnoj obrani Sonika unatoč, voda krenula ići na žuti mlin, momčad Šime Kraljevića početkom druge dionice još je jednom pokazala da je najbolja u čitavoj ligi što se tiče igre preko čitavog terena te je u nekoliko navrata pretrčala suparnika ubrzo vrativši stvari na početak (28-28). Koliko je to u prvom dijelu bila izjednačena utakmica pokazuje i podatak da je bilo dovoljno povezati dvije dobre obrane da bi se izgradila prednost, a Jazine su to napravile sredinom druge dionice kada su u 30 sekundi napravile mini-seriju 0-4 i slobodnim bacanjima raspoloženog Mirze Sarajlije otišle na plus pet (32-37), što su zahvaljujući dominantnom Franku Kaštropilu održale do odlaska na veliki odmor.

Utakmica je bila otvorena do 24. minute a onda je krenula serija Jazina 0-10 koja je, pokazat će se, usmjerila vjetar u žuta jedna. Nezaustavljiv je bio iskusni Sarajlija koji je svojom četvrtom i petom tricom započeo i okončao nalet gostiju koji su u nešto više od dvije minute otišli na plus 13 i naizgled prelomili susret (46-59). Kako je vrijeme omicalo do izražaja je sve više dolazila razlika u visini gostiju koji su od početka imali kontrolu skoka, a u takvom je odnosu snaga Soniku ostalo tek osloniti se na trčanje i šut za tri poena. A on večeras nije služio Puntamičane koji su u prvih pola sata pogodili tek dvije od 13 ispucanih trica pa je razigrani Mirza Sarajlija u 30. minuti odveo svoju momčad na velikih plus 19 (49-68).

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Iako su Kraljevićevi u posljednjoj dionici pokazali rijeko viđenu želju i zaigrali agresivno preko cijeloga terena, gosti su sve do četiri minute prije kraja mirno održavali razliku, da bi dvije trice domaćina u samo 18 sekundi dale novu nadu Soniku. Precizni su bili Lovre Paleka i Dino Palčić, no Puntamičani sve do posljednje minute nisu uspjeli smanjiti na jednoznamenkasti zaostatak, pa su koš i dodatno slobodno bacanje Bruna Španje minutu i pol prije kraja riješili pitanje pobjednika.

Nakon kraćeg trenerskog nadmudrivanja u kojemu je pri plus deset za Jazine sedam sekundi prije kraja minutu odmora prvo pozvao domaći a potom i gostujući strateg, konačni je rezultat tricom s deset metara u posljednjoj sekundi postavio Sarajlija na najbolji način dočaravši kakvu je partiju odigrao.

Uz fantastičnog Sarajliju koji je susret završio s 35 koševa i pet asistencija, najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Josip Gulam s 15 poena, no uistinu je čitava ekipa odigrala vrlo dobru utakmicu što potvrđuje i podatak da su gosti imaju još dvojicu igrača s dvostruko-dvocifrenim učinkom, Kaštropila i Španju, dok su najbolji kod Sonika bili Dino Palčić s 18 koševa, sedam asistencija i pet skokova te Eddi Jurjević sa 16 poena.