Europa i Svijet
Hrvatska bez predstavnika u Ligi prvaka

Hrvatska bez predstavnika u Ligi prvaka

Autor: Paulo Sarić

Od regionalnih momčadi samo je Olimpija sigurna, dok će Mornar i Bosna svoje mjesto tražiti preko kvalifikacija.

Odbor košarkaške Lige prvaka jučer je u švicarskom Miesu objavio popis svih sudionika elitnog FIBA-inog klupskog natjecanja. Od ukupno 56 momčadi koje će se natjecati, njih 32 će nastupiti u glavnome ždrijebu, a ostatak će putem kvalifikacija pokušati izboriti svoje mjesto među osmoricom koji će se priključiti 24 tima koji su dobili izravan plasman u grupnu fazu.

Momčadi će u glavnome ždrijebu biti podijeljene u četiri skupine sa po osam sastava, a četvero prvoplasiranih će nastaviti natjecanje u fazi na ispadanje. Osmina finala i četvrtfinale će se igrati po kup sustavu, a četiri najuspješnije momčadi će ostvariti pravo sudjelovanja na završnom turniru čiji će domaćin biti naknadno objavljen.

- Prva natjecateljska sezona je bila nemjerljiv uspjeh, a snaga ovogodišnjih natjecatelja govori da ćemo svjedočiti još žešćim borbama na terenu i da će stotine tisuća navijača diljem Europe koji prate utakmice u dvoranama, na TV-u i preko društvenih mreža moći još više uživati – kazao je direktor Lige prvaka Patrick Comninos.

foto: Basketballcl.com

Niti jedna Hrvatska momčad se nije prijavila za sudjelovanje, što je i razumljivo s obzirom na tešku financijsku situaciju u hrvatskoj košarci. Drugoplasirana momčad hrvatskog prvenstva GKK Šibenik se osipa, a igrači nisu dobili sve plaće za prošlu sezonu, dok Splitu na naplatu dolazi ogromna rata predstečajne nagodbe te nije bilo realno očekivati da će se pronaći sredstva koja bi omogućila podmirenje dospjelih obveza i sastavljanje momčadi koja bi bila konkurentna na nekoliko frontova. Jolly je nedavno objavio da se povlači iz sponzoriranja košarke te je prema nekim izvorima i sama sudbina prvoligaškog kluba na klimavim nogama, dok abaligaši Cibona i Zadar nemaju financijsku moć da istovremeno igraju tri natjecanja.

Jedini klub iz regionalne lige kojeg ćemo naredne sezone sa stopostotnom sigurnošću gledati u Ligi prvaka jest ljubljanska Olimpija koja je dobila mjesto među dvadesetčetvoricom, dok će se crnogorski Mornar natjecanju priključiti u drugoj rundi kvalifikacija. FIBI se priklonio još jedan klub iz regije – sarajevska Bosna Royal.

foto: Basketballcl.com

U Ligi prvaka će se natjecati ukupno 21 nacionalni prvak, a među njima posebno odskaču francuski i talijanski šampioni Élan Chalon i Umana Reyer Venezia. Kvalifikacije će krenuti 19. rujna, a glavna faza natjecanja počinje 10. listopada. Priliku da brani prošlosezonsku titulu imat će i aktualni pobjednik Iberostar Tenerife.

Inicijalni ždrijeb kvalifikacija i osnovne faze natjecanja održat će se u četvrtak 11. srpnja uz prijenos na službenim stranicama lige.