Hrvatska
Hrvatska okrenula nemoguće i onda izgubila na nevjerojatan način

Hrvatska okrenula nemoguće i onda izgubila na nevjerojatan način

Autor: HKS hks

Europsko juniorsko prvenstvo

U nokaut utakmici koja je vodila u četvrtfinale Europskog prvenstva juniorska je reprezentacija upisala tijesan, no ipak poraz od Slovenije pri 85:83 (19-18, 25-22, 22-18, 19-25).

Hrvatska je dvjema tricama povela sa 6:0, bilo je to ujedno i najveće naše vodstvo na utakmici, no zatim je Slovenija napravila seriju od 10 poena te preuzela kontrolu. Igralo se zatim uglavnom izjednačeno, no ipak s konstantnom malom razlikom na strani susjeda. U drugo poluvrijeme se ulazi s 44:40 za Sloveniju, ali u trećoj četvrtini dolazi do pada u igri naših juniora pa Slovenija bilježi i najveće vodstvo od +13 na 62:49.

Izabranici Stipe Kuliša zatim zbijaju redove obrane i u posljednjoj četvrtini najprije stižu rezultat serijom od 10 poena (77:67 do 77:77), a minutu i pol do kraja bilježe i vodstvo od tri poena (78:81 za Hrvatsku). Ipak, nakon nekoliko izgubljenih lopti +3 je ponovno na strani Slovenije (84:81). Dvanaest sekundi do kraja Vice Zanki polaganjem za 84:83 ostavlja nadu za ulazak u četvrtfinale. Slijedi prekršaj na protivniku, Kočevar pogađa jedno slobodno bacanje za 85:83, a Hrvatska preostalih 7 sekundi ne uspijeva okrenuti u svoju korist.

David Pavin je s 20 poena najviše pridonio konačnom zbroju hrvatskih poena, a Andrija Jelavić je upisao double-double učinak s 14 poena i 12 skokova. 14 je poena dodao i Luka Krajnović, Vice Zanki je ubacio 12, a Leon Šjivarić 10 poena.

Trener Stipe Kuliš javio se odmah po završetku utakmice: “Odličnom energijom smo se uspijeli vratiti u utakmicu, kad su vjerojatno svi mislili da je gotovo te preuzeti vodstvo, medutim četiri izgubljene lopte u završnoj minuti su nas koštale pobjede. Sigurno da kad izgubiš utakmicu na ovakav način vuče određenu bol za sobom, ali u ovakvim trenutcima se prepoznaju i stvaraju pravi natjecatelji. Najbitnija stvar je ostaviti ovu utakmicu iza sebe i ne dopustiti da ostavi negativne posljedice za nadolazeću utakmicu.”

Hrvatskoj slijedi borba za pozicije od 9. do 16. mjesta, a prvi je protivnik Njemačka i to već sutra, 4. kolovoza, s početkom u 12:45.