Europa i Svijet
Hrvatska
Hrvatska saznala protivnike u pretkvalifikacijama za EuroBasket 2025

Hrvatska saznala protivnike u pretkvalifikacijama za EuroBasket 2025

Autor: HKS hks Photo: Marin Sušić/HKS

Prvi ciklus je u kolovozu

Hrvatska muška seniorska košarkaška reprezentacija saznala je nakon današnjeg ždrijeba u Münchenu  protivnike u drugom krugu pretkvalifikacija za FIBA EuroBasket 2025.

Hrvatska će igrati u skupini  E u kojoj su još Poljska, Švicarska i Austrija.

Ukupno 12 reprezentacija podijeljeno je u tri skupine po četiri momčadi, pri čemu je šest nacija, a među njima i Hrvatska, došlo iz europskih kvalifikacija za FIBA Svjetsko prvenstvo 2023., te su bile unaprijed raspoređene u određene skupine.

Preostalih šest momčadi raspoređeno je prema njihovim rezultatima u prvom krugu pretkvalifikacija, s jednim pobjednikom skupine i jednim pobjednikom izvan skupine koji su ždrijebom pridruženi po jednoj skupini.

Na kraju smo dobili skupine pretkvalifikacija za EuroBasket koje izgledaju ovako:

Skupina D: Slovačka, Danska, Sjeverna Makedonija, Norveška

Grupa E: Poljska, Švicarska, Austrija, Hrvatska

Skupina F: Cipar, Rumunjska, Portugal, Bugarska

Drugi krug pretkvalifikacija igrat će se u tri termina u kolovozu 2022., studenom 2022. i veljači 2023., a pobjednik svake skupine će ostvariti plasman u kvalifikacije za FIBA EuroBasket 2025.

Cipar ima zajamčeno mjesto u kvalifikacijama kao jedan od domaćina EuroBasketa 2025.

Reprezentacije koje ne prođu dalje iz drugog kruga pridružit će se onima iz prvog kruga pretkvalifikacija u trećem krugu pretkvalifikacija za FIBA Eurobasket 2025., što će biti posljednja prilika za sve momčadi da osiguraju mjesto u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

EuroBasket 2025 će se održati na Cipru te u Latviji i Finskoj.