Europa i Svijet
Hrvatska
Hrvatska se plasirala na Europsko prvenstvo, protiv Švedske briljirao Pavle Marčinković

Hrvatska se plasirala na Europsko prvenstvo, protiv Švedske briljirao Pavle Marčinković

Autor: Branko Tabak

Hrvati se u istanbulskom balonu osladili s dvije pobjede.

Hrvatska reprezentacija je nakon dva prozora, jednog balona i četiri utakmice osigurala nastup na Eurobasketu 2022.

Danas je ostvarena i četvrta pobjeda u sklopu kvalifikacija, drugu protiv Švedske 87-72. 

Nakon odlične predstave protiv domaćina balon turnira Turske i pobjede 79-62, Hrvatska je u susret ipak ušla opuštenije. Švedska je povela 7-3. Hrvatima je trebalo nešto vremena, pa i ljutnje izbornika Veljka Mršića, da uhvate obrambeni ritam koji ih je krasio tijekom kvalifikacija. No, kada su se redovi posložili, a agresivnost podignula stvari su došle na svoje mjesto. Ostvarena je rutinska pobjeda, koja nas je podsjetila na neka davna vremena kada je ovakvih, za gledanje mirnih utakmica, bilo pregršt.  

Nakon prve četvrtine bilo je +6 (22-16), a na poluvremenu +17 (31-48). Švedska je, bilo je očito, kvalitetom nedorasla Hrvatskoj, ali kažnjavala je svako opuštanje naših igrača te je drugo poluvrijeme čak i dobila (41-39).

U oba smjera večeras momčad je vukao izuzetno raspoloženi i angažirani Pavle Marčinković. Postigao je 20 poena, pogodio pet trica iz šest pokušaja, imao osam skokova, dvije ukradene lopte i jednu asistenciju. Željko Šakić je zabio 14 poena uz pet asistencija, dok je Miro Bilan ostvario double-double učinak (12 poena, 10 skokova). 

U drugom susretu skupine D Turska je stigla do prve pobjede i to protiv Nizozemske 73-71.

Hrvatska 4-0
Nizozemska 2-2
Švedska 1-3
Turska 1-3