Hrvatska
Razočarani i ogorčeni napustili Zadar

Razočarani i ogorčeni napustili Zadar

Autor: Paulo Sarić

Većini igrača su istekli ugovori, a nekolicina koja je bila vezana za klub i nakon kraja ove sezone ih je raskinula. Zadar je u nekoliko dana ostao bez dva mlada igrača.

Otkad je jedinom dalmatinskom abaligašu završila sezona iz Zadra traje muk. Tu i tamo se pročuje pokoja više ili manje loša vijest poput one o blokadi FINA-e ili odlasku direktora, no o igračkom kadru i sportskom segmentu nema niti riječi. Kao ni o onom bitnijem, financijskom. Direktori se ne javljaju na pozive. Psi laju, a karavane… pa u zadarskom slučaju – stoje! Treneru i većini igrača su istekli ugovori i premda je direktor nekoliko puta najavio pregovore s bitnim igračima, s nekima oni još nisu zgotovljeni, dok s većinom nisu ni počeli.

Među rijetkima koji su imali važeće ugovore bili su zadarski mladići Mario Špaleta i Ivan Vraneš. Naglasak na – imali. Naime, od završetka sezone dvojica mladih košarkaša su raskinuli ugovore s KK Zadar. Oba razočarani i povrijeđeni postupcima kluba. Krenut ćemo sa starijim iz dueta, Špaletom.

- S klubom sam dogovorio sporazumni raskid ugovora zbog neplaćenih dugovanja. Razlog mog odlaska je nezadovoljstvo minutažom, neplaćanjem, ali i nezadovoljstvo općenitim stanjem u klubu – rekao s primjetnom gorčinom u glasu mladi, sada već bivši, centar Zadra.


Visoki je Zadranin već četiri sezone proveo u seniorima, a najveću je šansu dobio ove godine kada je nastupio u 16 utakmica. Od 57 koliko ih je sezona imala.

- Ugovor mi je trebao trajati do kraja iduće sezone, no raskinuo sam ga krajem ove – dodao je.

Posljednjih se tjedana govori o blokadi FINA-e koja klubu predstavlja financijski uteg oko vrata, pogotovo imajući na umu da se ona dogodila za vrijeme trajanja predstečajne nagodbe. Ni Špaleta, premda sitan financijski „teret“ klubu, nije prošao bez novčanih posljedica.

- Nisu mi isplatili sve plaće, radi toga sam djelom i otišao. Ne znam tko je ovaj put blokirao klub. To znaju oni u upravi – rekao je visoki Dikljanin, naglašavajući zamjenicu u rečenici.

Klub koji je opterećen predstečajnom nagodbom, brojnim dugovima, blokadom FINA-e i kojemu uskoro ističe rok pred novu blokadu FIBA-e jasno je da treba voditi, najjednostavnije kazano, pomoću načela ekonomične alokacije resursa. A pod nju svakako spada davanje veće šanse mladim igračima, dodavanje zadarskog štiha i na parket i, zašto ne, mogućnost zarade od mladih igrača. A tu u priču ulazi Ivan Vraneš. Ili možda bolje rečeno – izlazi. Tj. izašao je.

- Već sam napustio klub. Raskinuo sam ugovor i oprostio im dugovanja iz ove sezone – rekao je talentirani Zadranin.

Naravno, uslijedilo je logično pitanje. Zašto? Prvi dio odgovora se mogao pretpostaviti.

- Nisu me bili platili, ali financije nisu isključivi razlog odlaska. Jednim manjim djelom su one i minutaža, naravno, igrale ulogu, no prvenstveno me na ovaj potez natjerao odnos kluba prema meni i prema mladim igračima – kazao je Vraneš, time potvrdivši ono što je i Špaleta rekao. Odnosi prema mladim i talentiranim igračima, onima koji bi zapravo trebali biti blago kluba koji je u situaciji u kakvoj je Zadar, na vrlo su niskoj razini. No, ono što je uslijedilo je ipak šokantno.

- Znate i sami što se događalo na početku sezone s neigranjem i nalazima. Kasnije nisam mogao uhvatiti kontinuitet igara, a onda sam se i ozlijedio. Pukli su mi ligamenti u šaci, a iz kluba su me uvjeravali da je riječ samo o istegnuću. Igrao sam i trenirao s jakim bolovima. A znate kako je to. Ne možeš ni pucati normalno.

Nekoliko mjeseci sam igrao takav, kroz bol. I kup sam igrao ozlijeđen. Nakon nekog vremena više nisam mogao trpjeti, pa sam sam otišao u Zagreb na pregled u bolnicu Sv. Katarina gdje mi je dijagnosticirano puknuće ligamenta. I nakon svega toga iz kluba, iz uprave, su me htjeli kazniti što sam samoinicijativno otišao kod doktora. Direktori, znate vi koji su to… - nastavio je nevjerojatnom anegdotom novopečeni igrač belgijskog prvoligaša.

Nije svaljivao krivicu na liječnike! Tko radi, taj i griješi. No, potez uprave svakako zahtjeva dodatno pojašnjenje. Kao i još mnogo toga u klubu. Pojašnjenja, naravno, nema. Pet puta smo pokušali doći do sportskog direktora kluba, no nije se javljao. Rok je isticao. Poziva, a ni odgovora direktora – nije bilo.

- Žao mi je što nisam mogao svoju kvalitetu pokazati u Zadru. Što nisam u svome gradu, pred svojim navijačima pokazao što znam i što mogu. No, situacija je takva da mogu bolje napredovati i više pokazati negdje drugdje i to trebam napraviti – rekao je Vraneš koji je nakratko postao pravi junak Zadrove sezone nakon što je u šestom kolu izvrsnom partijom, prvom nakon povratka na parket zbog zdravstvenog stanja, odveo svoju momčad do vrlo vrijedne pobjede na Mega Leksom ubacivši 19 poena i uhvativši devet skokova, od čega čak pet ofanzivnih.


Ipak, da u Zadru ipak nije sve tako sivo pobrinuli su se, jasno, navijači.

- Najviše će mi u sjećanju ostati navijači. Oni su bili zaista jedna velika svjetla točka. Osjećaj koji smo imali kada smo nakon pobjede protiv Cibone došli pred pune Jazine je fenomenalan. Mislim da oni trebaju ustrajati u borbi za bolji klub – poentirao je jedan od najtalentiranijih igrača Zadra u posljednjih nekoliko godina, i još jedan koji je otišao bez prave prilike.

Kakvo je stanje u klubu iz Grada košarke dobro govori i sljedeća izjava Špalete.

- Atmosfera na utakmicama i navijači. To je zaista jedino pozitivno što mogu izdvojiti iz ove moje četiri godine u seniorima Zadra.

Oba mladića hvale i pomoćne trenere Žužu i Šanga. Pogotovo potonjega.

- Od trenera su mi u sjećanju posebno ostali Šango i Samir Žuža, S njima sam dosta radio ove sezone. Jako kvalitetno i jako naporno, te mislim da sam napredovao kao igrač kroz taj rad – rekao je viši od dvojice Zadrana, a to je i Vraneš potvrdio.

- Posebno bih istaknuo Šanga i Žužu. Oni su mi zaista puno pomogli. Sa Šangom sam puno radio. Pomogao mi je da saniram probleme koje sam imao i da napredujem. Bio je tu za mene – zaključio je novi mladi košarkaš koji će svoju karijeru graditi izvan hrvatskih klubova.

Iz kluba i dalje nije bilo odgovora. Vrijeme protječe, hrvatski se konkurenti pojačavaju i dovode nove igrače, a u Zadru ono kao da stoji. Ipak, da ne bude sve tako sivo pobrinula se informacija da su započeti pregovori s mladim Bašićem.