Regija
Igokea se vraća u Prvenstvo BiH-a kao da ništa nije bilo

Igokea se vraća u Prvenstvo BiH-a kao da ništa nije bilo

Autor: Basketball.hr basketball.hr BH basket Photo: KK Igokea (Nenad Vuruna)

Jedna država - dva kriterija ili Zašto može Igokea, a ne može Gradina?

Na sjednici Upravnog odbora KS BiH definira je sustav natjecanja u Prvenstvu BiH.a za sljedeću sezonu. Sudjelovat će 12 klubova, iz elitnog ranga ispali su Gradina, Bosna Royal i Student, a među premijerligaše ulaze Promo Donji Vakuf, Čapljina i Leotar.

Novitet je da se Igokea vraća u Prvenstvo BiH te da će igrati od samog početka natjecanja, javlja portal BH Basket. 

- Ljudi iz Igokee izrazili su spremnost da od samog početka ponovo budu sudionici domaće lige. Vjerovatno je i njima jasno da se nikome ne isplati situacija iz ove sezone, kada su igrali samo ABA ligu. Oni će prethodno platiti i novčanu kaznu za nesudjelovanje u Prvenstvu, s čim su se također složili. Visina kazne naknadno će biti određena”, istakao je Amer Čolan, generalni sekretar KSBiH.

Portal BH Basket ovako je prokomentirao odluku: 

- Ovo je, inače, nezabilježen slučaj u Europi da jedna ekipa jednu sezonu napusti natjecanje, a da se u narednoj vrati opet na isto. Kompromisi su ranijih godina umnogome koštali košarku u BiH, a Udruženja građana KK Igokea iz Laktaša je svoju poziciju izdigla do te mjere da je bila iznad KS BiH. Bez obzira kako se klub zvao, odakle dolazio i čiji bio, niko više nikada ne smije biti iznad KS BiH.

U slučaju KK Gradine, koja se časno i pošetno borila do kraja regularnog dijela prvenstva BiH, a koja nije igrala utakmice Lige za opstanak, trebalo bi ispraviti nepravdu, odnosno izbrisati klauzulu da se u periodu od tri godine ne mogu vratiti u Ligu BiH. Ako je mogla Igokea, zašto ne bi mogla Gradina? Gradina je poštovala odluke KS BiH, ali zbog igranja u Mejdanu dospjela je u financijski minus. No, odigrala je regularni dio prvenstva do kraja.