Kolumne
Ima li smisla držati potencijalno nezadovoljnog igrača?

Ima li smisla držati potencijalno nezadovoljnog igrača?

Autor: Paulo Sarić

O momčadskom duhu i odlasku Bostica.

Zadar je sinoć uvjerljivo poražen od Mornara i na taj je način prekinuo jako lijepi niz domaćih pobjeda u Jadranskoj ligi koji je počeo prije dva mjeseca trijumfom protiv Igokee i time „spustio nogu s papučice gasa“ u utrci za doigravanjem regionalnog natjecanja. Crnogorci su se pokazali kao kvalitetnija momčad te im se uistinu treba čestitati na vrlo dobroj partiji jer je malo ekipa ove sezone na Višnjiku odigralo kao oni. Tek jedna, ili možda dvije. No, ono što posljednjih dana brine zadarske navijače i ljubitelje košarke jest priča o budućnosti ponajboljeg igrača dalmatinske momčadi Joshue Bostica.

Podsjetimo, iskusni je Amerikanac u Zadar došao sredinom listopada s idejom da nadomjesti izostanak Jakova Vladovića za kojega se znalo da će zbog ozljede propustiti prvi dio sezone. Prema službenom priopćenju kluba potpisao je ugovor do kraja sezone, no uz opciju da ga raskine do kraja siječnja.

A kraj siječnja se bliži, a time i vrijeme konačne odluke.

Nije tajna da se uprava zadarskog kluba ne želi razbacivati novcima, kao ni da želi u svojim redovima zadržati igrača koji je na prosjeku od gotovo 20 koševa i četiri asistencije u ABA ligi. No, isto tako je jasno i da je Bostic dobrim partijama privukao pozornost bogatijih klubova koji imaju neusporedivo veću platežnu moć. Pogotovo s istoka Europe. Stoga se posljednjih dana zakotrljala priča o njegovu odlasku.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nažalost, u krivo vrijeme. U trenucima kada je Zadar zaredao s dobrim rezultatima i prije svega dobrim igrama te se borio za doigravanje regionalnog natjecanja. Prvi puta nakon devet godina.

- I to je jedna od stvari koja nam je možda zasmetala večeras – rekao je Aramis Naglić nakon sinoćnje utakmice.

Uprava dalmatinskog abaligaša je prije desetak dana otvorila pregovore s Bosticem u želji da ga zadrži još koji mjesec u svojim redovima. No, različitim informacijama unatoč do jutros ništa nije službeno riješeno. A čitava je situacija izgleda utjecala i na Amerikančeve partije. Kako i ne bi kada bi u narednim danima mogao riješiti egzistencijalno pitanje, ili makar dobiti značajnu financijsku injekciju. Ipak se radi o veteranu koji mora gledati svoje interese.

- Nije bio pravi u glavi upravo zbog stvari koje se događaju posljednjih dana. Ipak, sve bi trebalo biti poznato u najkraćem roku. Možda već noćas ili sutra ujutro kada se nadamo da ćemo dobiti odgovor. Naravno to će klub i uprava obznaniti na način na koji se to treba obznaniti, a nakon toga ćemo biti pametniji.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Spominje se da 30-godišnji vanjski igrač ima unosnu ponudu. No, i Zadrani imaju asa u rukavu. Bostic bi trebao odraditi ugovor makar do kraja prvog mjeseca. Dakle, još dvije utakmice u bijelom dresu. Protiv Cedevite i Igokee. Stoga Dalmatinci imaju još pokoju polugu koju nisu iskoristili. Ipak, pitanje je ima li smisla koristiti ih i dobiti neupitno kvalitetnog, ali i potencijalno nezadovoljnog igrača.

- Momčadski duh i kemija u ekipi su jako osjetljive biljke. Sve te naizgled male stvari koje se događaju unutar i oko kluba uvijek djeluju na momčad – kazao je Naglić.

Ipak, s obzirom na kvalitete igre Zadra u posljednjim mjesecima ne treba isključiti mogućnost dovođenja zamjene u slučaju Bosticeva odlaska. Rok za registraciju igrača za regionalno natjecanje je istekao prošloga petka, no novi bi igrač imao pravo natjecanja u domaćim takmičenjima. Prvenstvu i Kupu „Krešimir Ćosić“. A upravo se tome Zadrani okreću u nastavku sezone.

Samo, trebat će dobro birati i paziti na tu biljku koja je, uz doprinos trenera, i dovela KK Zadar do lijepe priče ove sezone.