Hrvatska
Ispeci pa reci: Tomas u oba natjecanja Ciboni daje manje nego Božić Zadru

Ispeci pa reci: Tomas u oba natjecanja Ciboni daje manje nego Božić Zadru

Autor: Branko Tabak

Božić je x-faktor u igri Zadra. Ne vidi to svatko, ali igračina poput Tomasa svakako bi trebala vidjeti.

'Ispeci, pa reci', stara je poslovice koje se valja držati, posebice u javnim nastupima.

 'Jednostavno, to je slika Cibone ove godine... da nas ovako pobjedi jedna ekipa koja igra s četiri igrača u napadu. Žao mi je malog Božića, ali treba biti realan i reći da igraju s četiri igrača' - izjavio je nakon četvrtog ovosezonskog poraza Cibone od Zadra donedavni hrvatski reprezezentativac Marko Tomas. Bila je to utakmica u kojoj je Zadar slavio s uvjerljivih 80-98. Luka Božić je igru napustio ozlijeđen nakon što ga je na jednom ziceru s leđa faulirao Marin Rozić, koji je poput cijele petorke Cibone, u tom trenutku ispao iz igre. Jedini način za zaustaviti Zadrane i Božića na toj utakmici bio je upravo ovaj, nesportski.

I kao da to nije bilo dosta nego se Božića nastavilo ozlijeđivati i verbalno. Čemu? Svima je jasno da ja Božićev šutersku doprinos ispod razine koju je imao u Zagrebu i početkom sezone u Zadru. Ali, nije li njegova veličina upravo u tome da u ostalim elementima igre kompenzira taj nedostatak. Božić je x-faktor u igri Zadra. Ne vidi to svatko, ali igračina poput Tomasa svakako bi trebala vidjeti.


Brojevi su neumoljivi, kao i ukupni dojam kojeg ova dva igrača tijekom sezone ostavljaju na parketima HT Premije i ABA lige. Složit će se svi, Tomas ima više utakmica u nogama i njegov je stav, gard, košarkaškiji. Kada bi svaku utakmicu igrao sa sto posto angažmana možda bi brojke bile na njegovoj strani. No, one samo dokazuju koliko je Tomasova izjava bila nekorektna i nepromišljena.

U toj je utakmici Božić postiga 4 poena uz 12 skokova i 5 asistencija te ukupnu valorizaciju učinka 21. Isti je učinak imao Jakov Vladović, a bolji od Božića bio je samo Steven Gray, igrač kojeg je trebao zaustaviti upravo Marko Tomas i koji je dalekometnom paljbom potopio Cibonu.

Tomas je utakmicu završio s 15 poena, s 3 skoka i dvije asistencija. Ukupna valorizacija iznosila mu je 11. Tomas je imao i dvije izgubljene lopte, Božić nije izgubio niti jednu. 

Kada se gleda ukupna statistika HT Premijer lige Božić "tuče" Tomasa na svim frontama.

U prosjeku zabija 11,6 poena, Tomas 10,2. Duplo više skače (Božić 5,3, Tomas 2,6), a bolji je i u razigravanju momčadi odnosno po broju asistencija (Božić 2,9 naspram Tomasovih 2,6).

Tu je i ABA liga. Jedina rubrika u kojoj je Tomas bolji su asistencije, u svemu ostalom dominira Božić.

Marko Tomas: 11,6 poena, 3 skoka, 3,3 asistencije, 0,5 ukradenih. Valorizacija 10,6

Luka Božići: 12,4 poena, 7,7 skokova, 2,2 asistencije, 0,7 ukradenih. Valorizacija 19,1