Time-out
Ivan Svoboda: Igra HT Premijer ligu, predaje u srednjoj školi, pobjeđuje kao seniorski trener

Ivan Svoboda: Igra HT Premijer ligu, predaje u srednjoj školi, pobjeđuje kao seniorski trener

Autor: Branko Tabak

Ivan Svoboda je cijeli svoj život posvetio košarci i sportu.

Danas se u Zadru igra važna utakmica HT Premijer lige za KK Jazine Arbanasi. U goste im od 16,30 sati na Višnjik stiže KK Hermes Analitica, momčad koja je na opće iznenađenje u ovom trenutku bliža zoni doigravanja negoli zoni ispadanja.

Velike zasluge za to ima i Ivan Svoboda. Svoboda je rođen u Zadru, odakle su mu roditelji "trbuhom za kruhom" početkom devedesetih godina preselili u Križevce. Iako je košarkaški odrastao u lokalnom križevačkom klubu KK Radnik u kojem danas radi kao trener, svoje je ime na prvoligaškim parketima stekao kroz KK Križevce. Slijedila je kratka epizoda u Zaboku i Gorici, a tada se zaposlio u Srednjoj gospodarskoj školi u Križevcima gdje radi kao profesor Tjelesne i zdravstvene kulture. Tada se već ostavio "ozbiljne" košarke, vratio se korijenima i igrao A2 ligu za Radnik, a onda je uslijedio poziv tada novog prvoligaša Hermes Analitice, koji zbog ljubavi prema košarci nije mogao odbiti.

Ivan je u međuvremenu spletom okolnosti kao trener mlađih kadeta završio na klupi seniorske momčadi. Vatreno krštenje na klupi Radnika imao je protiv Bjelovara, Naime, glavni trener Ante Tomas je zbog oporavka od operacije ramena prepustio svoje mjesto mlađem kolegi, koji je i više nego opravdao dano povjerenje.

Radnik je pobijedio favorizirane Bjelovarčane i slavio 81-87 te tako stigao do pete pobjede u Drugoj ligi Sjever.


Bjelovar – Radnik 81:87

Bjelovar: Vrinjanin 24 (1×3), Feješ, Serdarušić 7 (1×3), Šobak 8, Laić, Kelava 8, Porobić 21 (3×3), Jug, Lovrić, Budimir, Geček 13 (2×3), Dašek.

Trener: Krpan D.


Radnik: Svoboda N. 12 (1×3), Nervo 28 (4×3), Topljak, Turković, Kurpez, Biondić, Beljo I. 16, Beljo D., Martinčić 15, Beljo J. 16, Podhraški.

Trener: Svoboda I.

Želite i bolje upozbati Ivana Svobodu, pročitajte intervju koji je dao za Basketball.hr početkom listopada. Dovoljno je reći da je naslov teksta: 

Rođeni Zadranin, osjeća se kao Križevčanin, igra za Hermes i navija za brata Cibosa...