Hrvatska
Ivan Velić: Kome je potrebno da riskiramo živote na cesti?

Ivan Velić: Kome je potrebno da riskiramo živote na cesti?

Autor: Branko Tabak

Velić jasno, glasno i dramatično o odigrvanju dviju utakmica unutar 24 sata.

Zanimljivu izjavu o zgusnutom rasporedu kojeg imaju hrvatski ABA-ligaši dao je nakon utakmice u Zaboku trener Cibone Ivan Velić. Njegovi su igrači slavili u dramatičnoj završnici 73-74. 

- Čestitam igračima zato što smo odigrali dvije vrlo teške utakmice unutar 24 sata. Samo bi volio znati tko će, ne daj Bože da se desi neki udes na cesti, snositi tu odgovornost. Mislim na ovo što smo mi imali sinoć, jurnjavu po autoputu uz maglu i gužvu da bi uhvatili koji sat sna, mislim da to ne treba nikome, da riskiramo živote na cesti. O tom bi netko trebao dobro razmisliti. Još jednom čestitam momcima, stvarno su izvukli zadnji atom snage da bi stigli do još jedne pobjede.” - rekao je Velić koji je i sam imao prometnu nesreću u lipnju kada je zadobio teške tjelesne ozljede.

Podsjetimo, prema službenim dokumentima sve utakmice HT Premijer lige trebale bi se igrati petkom, subotom i nedjeljom. Međutim, prešutno je dopušteno klubovima da se dogovore i izaberu i druge dane, posebice je ukazano na potrebu izlaženja u susret klubovima koji participiraju u ABA ligi. Službeno, takav naputak ne postoji.  

Neki klubovi HT Premijer lige oko pomicanja termina ne vide problem, ili ga ne žele praviti, dok drugi inzistiraju na pravilniku naglašavajući da tako zastupaju interese nacionalne ispred privatne lige.  Legitimno da legitimnije ne može biti.

No, u pravu je i Velić. On se bavi sportom,vodi sportsku momčad i želi se natjecati. Sve će biti dobro dok se ne dogodi kakva neželjena situacija ili dok, što je bezazleno, Zadar ne bude morao u 19 sati u subotu istrčati u Novom Mestu, a u 20 iste večeri na Višnjiku. 

Koliko god navijali za nacionalnu ligu isped regionalne, teško nam je uvidjeti korist koju od odigravanja dviju utakmica unutar 24 sata, bilo Zadra, bilo Cibone, ima hrvatska košarka, KK Vrijednosnice Osijek ili KK Zabok. 

Izbor Zadra i Cibone da nastupe u privatnoj ligi uistinu je njihova stvar. Jesu li se od osnutka regioalne lige do danas razvili ili savili najbolje znaju oni sami. No, njihov interes ipak razumijemo jer ABA liga je, kakav takav, mamac za sponzore, posebice zbog činjenice da sve utakmice prenosi Arena Sport.  

Cedevita? Ona se snašla na svoj način. Pritisnuti neizdrživ i nehumanim rasporedom natjecanja, pa i stalnim bitkama s klubovima HT Premijer lige na pregovaračkoj fronti oni su formirali dvije momčadi. I gle čuda, u potrazi za kvalitetnim igračkim rješenjima dvostrukog rostera vratili su s posudbe ili doveli u svoje redove igrače koji su do jučer bili članovi drugih prvoligaških klubova, a koji su im mogli ostati na usluzi da je bilo dobre volje prilikom pegovora oko rasporeda natjecanja.

U siromaštvu kvalitete koju imamo na raspolaganju, publike na tribinama, međunarodnih klupskih i reprezentativnih uspjeha, jedino bogatsvo koje nam ne treba je bogatsvo taštine. Stoga, valjalo bi se okupiti još jednom za istim stolom i vidjeti tko kakav kamenčić nosi u cipeli. Dobra volja puno toga može riješiti. Gledajući sa strane, ovo čak nisu igre prijestolja, ovo su nadmudrivanja u kojima se mogu ušićariti tek majušne koristi. One, budite sigurni, neće promijeniti krvnu sliku hrvatske košarke nabolje.