Kolumne
Ja magarac

Ja magarac

Autor: Branko Tabak

Netko je, poput djevočice iz Balogove zbirke priča za djecu 'Ja magarac', išao kupovati vrijeme u ljekarnu uvjeren da će Split biti zdraviji klub ako se u ozbiljne razgovore s potencijalnom novim trenerom uđe mjesec dana ranije i to pred očima neozbiljnih svjedoka.

Teško se oteti dojmu da bi Ivica Skelin preživio debakl od Zadra na Gripama u HT Premijer ligi da se nije dogodio incident koji je u drugi plan bacio, igru i rezultat, a u prvi gurnuo disciplinske mjere. Sigurno nije želio da tako ispadne, ali bio je to 'joker iz rukava' koji mu je pružio priliku da pokaže svoje vrijednosti. 

Na kraju se Skelin, ozljedama i kaznama unatoč, liberan reprezentativne omče oko vrata, usredotočio na svoju momčad. Pokazao je u završnici prvenstva da rezultat koji je ostvario sa Splitom prošle sezone nije bio slučajan, uzdignuo je momčad do četvrte pozicije, štoviše do razine da se mogu nositi ravnopravno s Cedevitom. Čak i pobijediti tu mega momčad.

Dok se sve to događalo, dok je lomio Šibenčane u četvrtfinalu doigravanja, iza njegovih leđa vođeni su razgovori, dogovori i pregovori sa, u to vrijeme, trenerom GKK Šibenik Vladimirom Anzulovićem. Kao što znamo, Zula je kao mlad i perspektivan trener iza kojeg stoje vidljivi rezultati na kraju balade i službeno postavljen za renera Splita. I neka je! Ali...

Prisjetimo se u uvodu Skelinove reprezentativne avanture i još jednom utvrdimo gradivo. Zadnja osoba koja je kriva za katastrofalan rezultat hrvatske reprezentacije u dosadašnjem dijelu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo je bivši izbornik Skelin. Kriv je utoliko što nije bio svjestan u kakvu je 'kašetu brukava' skočio. S druge strane, čekajte - vi biste odbili mjesto izbornika, unapređenje u svojoj branši, novi izazov...?

Rezultirati s reprezentacijom mu jesu bili luzerski, ali taj potez preuzimanja odgovornosti pokazuje da je riječ o čovjeku koji se ne boji izazova. Luzer bi bio na samom početku da je poziv odbio. Ovako je ispao luzer na kraju. Ali je bar probao. Ključna stvar u priči oko Skelina i reprezentacije je da Skelin sam sebe nije tamo pozvao.

Angažman u HKS-u odnio je veliki dio Skelinove usredotočenosti s matičnog kluba. I tu su stvari izmaknule kontroli. No, nije li ih vratio na svoje mjesto?

Ne ulazeći u poslovnu politiku kluba s Gripa, ambicije i poslovne odnose koje su imali sa Skelinom, niti osporavajući njihovu odluku da ga smijene i na njegvo mjesto dovedu Anzulovića mlađeg, ipak ćemo biti slobodni zaključiti kako je Skelin maknut s klupe Gripa na nekorektan način.

U ovoj splitskoj sportskoj štoriji Skelin je ispao magarac, baš kao i mi koji vjerujemo da je sve moglo proći bezbolnije. No, bolje i to nego da je ispao papak ili netko tko je još prije mjesec dana, evo nas opet kod Zvonimira Baloga,  'izslovao miješa' na Wikipediji.  A trebalo je samo sačekati da vrijeme prođe. Ono se ne kupuje u ljekarni na litre niti je u prahu, već se razumno s njim raspolaže. Zato se kaže da je vrijeme novac. 

Balog - Kupovanje vremena.docx