Hrvatska
Jazine se spremaju za Olimpijadu, a Skelina je bilo strah uvesti mlade reprezentativce na plus 35

Jazine se spremaju za Olimpijadu, a Skelina je bilo strah uvesti mlade reprezentativce na plus 35

Autor: Paulo Sarić

Bez dobrog treninga nema dobre utakmice, a bez utakmica – karijere.

Jazine su sinoć na domaćem terenu izgubile s 52 razlike. Najteži je to poraz otkad je novoformirane jedinstvene prve lige tako da, ironično, oba negativna rekorda, i u regionalnoj i u hrvatskoj ligi, drže momčadi iz Grada košarke. Split je od početka bio bolja momčad te je zasluženo slavio, a Zadranima, preostaje

- Od početka smo bili svjesni da imamo malo igrača. Imali smo problema i da skupimo desetoricu momaka koji će sjediti na klupi pa smo posjeli Maksa [Kovačevića] i Josipa Gulama koji nisu trenirali posljednja gotovo dva mjeseca. Imali smo šest igrača koji mogu participirati u igri, a onda nam se povrijedio Sarajlija pa nas je ostalo pet, dok su oni momčad koja ima desetak vrhunskih igrača i zasluženo su pobijedili – rekao je nakon utakmice kapetan i najbolji strijelac domaće momčadi Marin Zrnić koji je potom dublje ušao u srž problema - teško je igrati s 4-5 igrača. Pazite, nije to samo broj igrača koje imate spremne za susret, već ih toliko i trenira. Mi tek na utakmici, nakon tjedan dana, osjetimo pravi kontakt. Stoga i promašujemo zicere. Osjetiš kontakt na koji nisi navikao i – promašiš.

Kadrovski i ini problemi u mlađem zadarskom prvoligašu nisu novost. Od početka sezone se vrti praktički ista priča. Igrači se vrte kao na ringišpilu, pa je trenerima teško uigrati ekipu koja bi mogla ravnopravno igrati s ostalim premijerligašima. Situacija se dodatno pogoršala posljednjih tjedana kada se rubrika odlazaka počela puniti nauštrb one dolazaka.

- Sada je sve na upravi koja mora odlučiti hoće li ili neće dovesti igrače. Koliko sam primijetio odlazi nam Sarajlija, a i De Woods se već praktički oprostio s ekipom. Mi koji smo ostali slobodno se možemo prijaviti na turnir u košarci tri na tri. Tko zna, možda se kvalificiramo na Olimpijske igre – podboo je visoki Zadranin.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Pošto je Zrnić kazao većinu toga, pokislom treneru Luki Bujasu nije preostalo puno toga za otkriti. Sve je bilo viđeno na terenu. A za to je, s obzirom na cijelu situaciju u klubu i činjenicu da mu momčad ima samo jednog visokog igrača, ponajmanje on kriv.

- Cijeli smo tjedan radili doslovno 5-0, 3-0, 3-1. Tko god se bavio sportom zna koliko je trening bitan. Ako nemaš dobar trening, nemaš što tražiti u utakmici. Split je definitivno zasluženo pobijedio te je trenutno miljama ispred nas – rekao je najmlađi trener u HT Premijer ligi dodao - ilustracije radi, ovaj smo tjedan odigrali prijateljsku utakmicu s ekipom Sveučilišta u Zadru, momčadi koja se natječe u trećem rangu hrvatske košarke i jedva smo ih dobili 5-6 razlike. To je naša realnost. Dodatne nam probleme pričinjavaju odlasci Sarajlije i De Woodsa. Gubimo dvojicu stožernih igrača. Trenutna situacija ne da nije dobra, nego je jako jako loša.

Ipak, daleko od toga da se predaje. Još je prije nekoliko dana u intervjuu za Basketball.hr iznio svoju viziju momčadi, a od pozitivnog stava, teškoj situaciji unatoč, ne odustaje.

- Kao što je rekao Marin, sada je sve na ljudima iz uprave koji moraju odlučiti hoćemo li se pojačati i pokušati nešto napraviti ili ćemo se predati. Ostanak nije nemoguć ako se stvori dobra atmosfera i ako se dovedu novi igrači. Mi smo izgubili praktički cijelu jednu petorku od početka sezone. Otišli su nam Dražović, Butorac, Kaštropil, sada i De Woods i Sarajlija. Moramo krenuti iz početka. Idući tjedan igramo ključnu utakmicu protiv Hermesa. U ovoj je situaciji teško biti optimističan, no svi koji me poznaju znaju da sam uvijek bio borac i davao sve od sebe. Nikada ne odustajem, a takav je i naš kapetan. Ipak, za kraj moram reći da mi je zaista žao što se ekipa raspala jer su momci imali dobar karakter te je bio užitak raditi s njima.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Za razliku od domaćina koji su pričali o problemima koji muče klub, kao sportaši tražeći pomoć od nadležnih, trener Splita Ivica Skelin bio je puno manje rječit.

- S obzirom na sve probleme Jazina rezultat je očekivan. Dobro je da smo imali jednu lakšu utakmicu i da su mladi momci dobili minutažu. Igramo u ritmu srijeda-subota te mi je drago sam uspio poštedjeti neke igrače. Zadovoljan sam viđenim. Podijelili smo minutažu i idemo dalje – kazao je trener Splita.

Uistinu, dvojica su mladića, Ivan Vrgoč i Marin Vručinić, odigrali čitavu posljednju četvrtinu dok je Gabriel Marić dobio zadnjih osam minuta. No, susret je praktički bio riješen već sredinom druge dionice što je, osim samog pogleda na semafor, pokazivala i činjenica da su se svi igrači gostujuće momčadi već u svojim prvim minutama na parketu upisali u strijelce. Stoga se logičnim nametnulo pitanje zašto su mladi reprezentativci i igrači koji su sada budućnost, a uskoro sadašnjost hrvatske košarke dobili priliku tek na plus 32. U trenucima kada je već pet minuta na terenu bio 15-godišnji Lovre Stanović.

- Ja sam uvijek oprezan. To je možda i moja mana. Iz tjedna u tjedan gledam utakmice u kojima ekipe vode po 20 razlike pa na kraju izgube. Momčad mi je sklona oscilacijama, a ja želim da se mladi igrači izbore za svoje mjesto na treningu. Da tamo pokažu što mogu i što znaju. Igramo dva natjecanja, imamo puno utakmica i svi će dobiti svoju priliku. Ne volim razbijati ritam zamjenama pa makar vodili 20-30 razlike jer se tada zna dogoditi svašta i nastati kaos. Jednostavno, pustio sam tih osam-devet igrača da igraju i da završimo posao – objasnio je svoju odluku hrvatski izbornik.

Znate kako kažu, strah je vrag…