Intervjui
Jedini hrvatski klub u projektu EU fondova

Jedini hrvatski klub u projektu EU fondova

Oni imaju Porina!

Još jedna je sezona iza KK Zapad koji se od svog osnutka 2006. godine nije suočio s ovakvim naglim prekidom sezone. Sportski direktor i trener kadeta Porin Poredoš ističe zadovoljstvim sezonom koja je trajala manje od šest mjeseci, a posebno zadovoljan može biti rezultatima mlađih kategorija.

- Izuzetno sam zadovoljan. Iako prioritet nije rezultatski već napredak i socijalizacija igrača, odgovorit ću kroz rezultate jer su egzaktni i objektivniji. Sudjelovali smo u svim natjecanjima od U10 do seniora. Momčad U10 (Mini liga) je prije prekida bila na diobi četvrte pozicije s Vučićima, U12 momčad je ušla u ligu za prvaka, a U13 je završila na trećem mjestu II. lige. Pretkadetima je praktički tek započelo prvenstvo. Kadeti su napravili sjajan rezultat gdje smo zbog brojnosti nastupili s dvije ekipe. Prva momčad je osvojila prvo mjesto u II.ligi, a druga momčad bez poraza je bila najbolja u IV.ligi. Juniori su kroz kvalifikacije izborili najviši rang i do prekida prvenstva napravili odličan rezultat gdje su se pobrinuli za iznenađenje prvenstva pobijedivši Cibonu u Domu Dražena Petrovića. Seniori su dva kola prije kraja završili na petom mjestu Druge lige, ističe Poredoš kojeg smo upitali jesu li ambicije seniorske momčadi bile veće i jel se mogao očekivati i bolji rezultat.

- Ne. Točnije, nismo stavili nikakav rezultatski imperativ pred trenera i momčad. Prošle sezone smo imali suradnju sa Cibonom i nakon što smo izašli iz tog programa, odlučili smo se za mladog i perspektivnog trenera Zvonimira Perića. Njegov zadatak je bio složiti novu mladu momčad koja će biti ravnopravni sudionik Druge lige . Smatram da je u tome i uspio što potvrđuje afirmacija mladih igrača i sredina tablice.

Zapad iz godine u godinu sve bolje radi s mlađim kategorijama, a broj djece i zanimanje za košarku nije nikada bilo upitno.

- Možemo biti zadovoljni brojnošću igrača, trenerskim kadrom, individualnim radom s igračima, igračkim i rezultatskim napretkom. Najponosniji smo kad odigramo fantastičnu sezonu kao primjerice u kadetskoj generaciji, a doslovno svako dijete je poniklo u Zapadu. Mislim da se gotovo niti jedan klub u Zagrebu ne može s tim pohvaliti. Klub broji 220 djece i 6 trenera koji su raspoređeni kroz 8 dvorana. Za najmlađe selekcije je zadužen iskusni trener Ivan Meheš, Ester Klepač vodi školu košarke Oton Iveković, mlađe kadete Dario Livajić, drugu kadetsku momčad Nenad Marinković, te naposljetku juniore i seniore Zvonimir Perić. Svi treneri sudjeluju i u radu škola košarke. 

Zapad se bori sa svim problemima današnjice, ali želja za nastavkom kontinuiranog rada u bolju podršku lokalne zajednice nije upitna.

- Svakako bih naglasio da nam na državnoj razini fali strategija za košarkaški napredak. Ne možemo kroz amaterske uvjete, bez plana i programa očekivati vrhunske rezultate. Metaforički rečeno klubovi funkcioniraju kao zasebni brodovi razasuti po moru i paze da se ne sudaraju. Tek kad shvatimo da smo svi na istom brodu u svojim kabinama i da koliko god ih pokušavali držati urednima, ništa nećemo postići bez kapetana koji zna kuda plovi. Za napredak košarke treba zadovoljiti četiri temeljna postulata: Školski sport (popularizacije košarke i baza za regrutiranje igrača kluba, pa kasnije u trenere, suce, sportske djelatnike, navijače, haklere), drugo adekvatne dvorane (zapadni dio grada nema dvoranu za utakmice sve do rubnih Sutinskih Vrela. Mi sve utakmice igramo u Domu Košarke Cedevita), zatim kvalitetne i brojčano dovoljne trenere (u manjim sredinama je situacija alarmantna) i naravno pristojne financije.

Specifičnost ovog kluba za razliku od drugih je svakako sudjelovanje u programima EU fondova.

- I dalje smo kao jedini hrvatski košarkaški klub u projektu Europskih fondova. Značajna sredstva koja smo povukli iz EU će svakako klubu olakšati tešku gospodarsku situaciju. Posebno vrijedi napomenuti da je 50 igrača oslobođeno članarine, te su uz to dobili tenisice, lopte i dresove. Predsjednik kluba kontinuirano izrađuje sportske i financijske analize učinjenog i na tim temeljima već je izradio nekoliko strateških varijanti za jesen,  ističe Poredoš najavljujući eventualne ljetne aktivnosti.

- Kao i svake godine gotovo cijelo ljeto (ukoliko nam situacija dozvoli) ćemo raditi grupne treninge na vanjskim terenima, te individualne u dvorani. Zatim, pred kraj kolovoza je želja odraditi kamp na Velom Lošinju i nastaviti dugogodišnju suradnju sa Cedevitom.