Intervjui
Još jedan pravnik među košarkašima

Još jedan pravnik među košarkašima

Autor: Paulo Sarić

Bivši se mladi reprezentativac vratio u Zadar.

Nekadašnji mladi hrvatski reprezentativac i bivši igrač Zadra, Jollyja i GKK Šibenik Teo Petani ovo je ljeto nakon uspješne sezone u redovima Građana napustio Šibenik te se zaputio u inozemstvo. Odredište mu je bila Slovačka gdje je potpisao za Levicke Patriote, momčad koja uz domaće prvenstvo nastupa i u regionalnom Alpe-Adria kupu. No, posljednjih ga tjedana nije bilo u sastavu slovačkog kluba te smo odlučili provjeriti gdje ga je košarkaški put odveo.

- Napustio sam Levice. Posljednju sam utakmicu odigrao protiv Intera iz Bratislave u prosincu. Klub sam napustio prvenstveno zbog obiteljskih razloga. Dogodila se nekakva situacija, a obitelj mi je uvijek na prvome mjesto pa sam se odlučio vratiti kući. Iz Levica su bili vrlo korektni te je došlo do sporazumnog raskida suradnje. Zahvalio bih se ovim putem svima u klubu, i treneru i upravi na pruženoj prilici – kazao je 29-godišnji Zadranin.

Iskusni je razigravač u karijeri igrao za brojne klubove. Košarkom se počeo baviti u rodnom gradu, a put ga je preko Slovenije i Bosne i Hercegovine odveo do GKK Šibenik gdje je prošle sezone bilježio gotovo deset koševa u prosjeku, uz 4.3 asistencije, te je bio bitna karika Anzulovićeve momčadi. S obzirom na bogato igračko iskustvo upitali smo ga kakva se košarka igra u slovačkoj ligi i gdje stoje u usporedbi s Hrvatskom.

- U Slovačkoj se igra solidna košarka. Imaju pet-šest klubova koji bi svojom kvalitetom bili pri vrhu HT Premijer lige, jasno bez tri abaligaša, dok je ostatak nešto ispod te razine – rekao je Petani.

FOTO: Milan Balaban - HKS

Nakon odlaska iz Slovačke, Petani se vratio doma gdje se okrenuo privatnim poslovima, spremajući se pritom za buduće profesionalne izazove.

- Prvi mi je cilj nakon povratka posvetiti se obitelji i srediti sebe, a onda ću vidjeti gdje ću nastaviti karijeru. Ponuda imam, nekih je kontakata već bilo, no nisam ništa konkretno dogovarao. Ne bojim se. Uvijek nešto iskrsne, a ja sam spreman na nove izazove.

S obzirom da se već neko vrijeme nalazi u Zadru, logičnim se činilo pitanje o nastavku karijere u Donatovom gradu. Zadarski premijerligaš Jazine Arbanasi se trenutno nalazi pri dnu hrvatske lige sa samo jednom pobjedom iz 11 utakmica te bi mu iskusan i kvalitetan, a uz to još i domaći, playmaker i više nego dobro došao pred nastavak sezone.

- Kući sam. Iako još uvijek nije bilo službenih kontakata te ljude znam, s njima sam svaki dan i ne sumnjam da ćemo uskoro sjesti i razgovarati. Uvijek je primamljivo biti doma. I zbog sebe i zbog obitelji. Trebam vidjeti kakvi su njihovi planovi i kakve su im ambicije, pa ću odlučiti – odgovorio je nekadašnji mladi hrvatski reprezentativac koji je svojedobno dijelio nacionalni dres s Bojanom Bogdanovićem, Filipom Krušlinom i Željkom Šakićem.

U nedavnom je razgovoru za Basketball.hr kazao da se bliži kraju pravnog fakulteta u Splitu čime bi postao još jedan košarkaš koji je profesionalnu karijeru spojio s akademskom.

- To je bio jedan od razloga povratka.  Trebam napisati diplomski rad. Još uvijek nisam stigao, ali morat ću se tome posvetiti u narednom periodu. Želim konačno završiti tu priču i postati diplomirani pravnik, a onda vidjeti može li se pripravnički staž kombinirati s košarkom – zaključio je lanjski kapetan GKK Šibenik iz najbolje sezone u povijesti kluba.