Hrvatska
Regija
Jusup poziva na oprez: „Budemo li razmišljali o osam razlike, sigurno ćemo izgubiti!“

Jusup poziva na oprez: „Budemo li razmišljali o osam razlike, sigurno ćemo izgubiti!“

Autor: Paulo Sarić

S Junakovićem u lov na pozitivan rezultat.

Predbožićne pobjede protiv Crvene zvezde i Budućnosti maknule su Zadrane s dna ABA lige i preokrenule sumornu atmosferu koja je čitavu jesen vladala u gradu košarke. Tijesni trijumfi nad prošlosezonskim finalistima regionalnog natjecanja bili su najbolji mogući pokloni koje su zadarski navijači mogli dobiti pod božićnim drvcem, dok su igračima Daniela Jusupa poslužili kao zalog pred nastavak borbe za ostanak u elitnom razredu jadranske košarke.

No, pobjede protiv favorita za naslov neće puno značiti ne budu li se bodovi skupljali i protiv izravnih konkurenata.

Svjesni su toga i u plavo-bijelim redovima. Stoga...

Treba pobijediti! Svima nam jedino to mora biti na pameti, jer je jasno da taj trijumf vrijedi dvostruko u borbi za ostanak – kazao je Dominik Mavra koji je prošle sezone nosio dres momčadi iz Novog Mesta.

S obzorom na iskustvo koje vuče iz gradića blizu hrvatsko-slovenske granice, inače rodnog mjesta Matijaža Smodiša, teško je naći boljeg kandidata za analizu prednosti i mana 'Zečeva'.

Ako niste znali, to je nadimak večerašnjeg suparnika Zadra.

Igraju kao i mi, dosta promjenjivo. Kući su skidali velike i gubili od manjih, da bi u zadnjem kolu pružili veliki otpor FMP-u. Igraju toplo-hladno, ali su na domaćem terenu nezgodni – rekao je Mavra i dodao – dvorana je malo nezgodna, tamo nije ugodno igrati, pa se veće momčadi opuste. Morat ćemo dati sve od sebe da pobijedimo. Važno je, prije svega mentalno, shvatiti da možemo napraviti dobre stvari. Sve dosadašnje pobjede neće nam puno značiti bez slavlja u ove četiri utakmice koje dolaze.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Sličnog je razmišljanja i trener Jusup koji je nakon početnih kašljucanja uspio galvanizirati igrače i povesti momčad u pravom smjeru, brzo kupivši simpatije vatrene zadarske publike.

Nemamo pravo ni na kakvu kalkulaciju. Blagdani su, dobili smo neke utakmice i jednim dijelom nije lako pobjeći od svojevrsnog opuštanja. Igračima pokušavam objasniti da smo pokazali da na domaćem terenu možemo igrati s najjačim momčadima u ligi, ali smo si samim time stvorili i obvezu da protiv ekipa iz donjega doma pokažemo što možemo. A to neće biti nimalo lako. Konačni rezultat će ovisiti o fokusu, nadahnuću, koncentraciji i pripremi – izjavio je 58-godišnji stručnjak i podvukao – sport je takav da kažnjava i poštene, a posebno sankcionira svaku nepravilnost i sve ono što nisi napravio kako treba. Očekuju nas ogledi protiv suparnika s kojima se borimo za ostanak i to nam je primarni cilj. Stvorili smo si obvezu i učinit ćemo sve da budemo što je moguće kvalitetniji već u prvoj utakmici.

Što Zadrane očekuje u Novom Mestu?

 Krka ima sličnu koncepciju kao Zadar. U vanjskoj liniji imaju igrače koji stvaraju višak, Coseyja i Marinellija, imaju centra Jonesa koji je sličan Kelleru, imaju i dobre šutere u vidu Balažića i Lapornika, te kao takvi mogu jako dobro odigrati, ne samo na domaćem terenu, već i u gostima. To potvrđuje i dvoboj protiv FMP-a kada su imali dobivenu utakmicu.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Prvi ovosezonski susret današnjih suparnika igran početkom listopada u Krešinom domu završio je rezultatom 77-85 te bi eventualna pobjeda Zadra s devet ili više poena vrijedila dvostruko u borbi za ostanak. No, o tom - potom.

Budemo li razmišljali o osam razlike, sigurno ćemo izgubiti! Najvažnije je pokušati doći do pozitivnog rezultata. Ove tri pobjede nam daju luksuz da možda i ne moramo razmišljati o koš-razlici. Kada čovjek krene gledati na to, često ostane bez ičega. Bahatluk se uvijek obije o glavu – zaključio je trener Jusup koji će u večerašnjem susretu moći računati na Martina Junakovića koji se nakon jednomjesečne stanke vraća na parket, dok je upitan nastup Ivana Siriščevića koji ponovno ima problema s ozljedom

Utakmica se igra u nedjelju s počekom u 18 sati u dvorani Leona Štuklja.