Hrvatska
Regija
Kalkulacije koje zanimaju mnoge: Kako Zadar može do ostanka u ABA ligi?

Kalkulacije koje zanimaju mnoge: Kako Zadar može do ostanka u ABA ligi?

Autor: Branko Tabak

Ovo je čista matematika, koliko je realno posve je druga priča...

Nakon pobjede Zadra protiv Primorske mnoge navijače Zadra, ali i prijatelje košarke u Hrvatskoj i regiji, zanima računica na koji način Zadar može do ostanka, može li izbjeći baraž, je li pobjeda protiv Crvene zvezde dovoljna za preživljavanje u ABA ligi...

Najjednostavniji način za pojasniti ovu situaciju je kroz Q & A formu, dakle konkretnim pitanjima i odgovorima. Tako će se jednostavno dobiti odgovori na sve moguće solucije. Važno je znati da Zadar u ovom trenutku ima jednak broj pobjeda i poraza kao Krka i Mega Bemax (po šest), ali i negativni međusobni skor s obje ekipe.

Još u drugom kolu lige Zadar je kod kuće izgubio od Krke, a već u sljedećem na gostovanju s 24 poena razlike od Mega Bemaxa. Tada dolazi do smjene trenera. U drugom dijelu sezone Zadar ponovno gubi od Krke, ovoga puta kao gost. Tri i pol minute prije kraja imao je Zadar sedam poena viška, no serija promašenih slobodnih bacanja  (5 od 6) Zadrana i trica Ivana Ramljaka na drugoj strani gurnule su Zadar u poraz. U sljedećem kolu Zadrani su kod kuće pobijedili Megu sa šest poena razlike, znatno manje od poraza kojeg su doživjeli u Beogradu. I sada su u krugu s te dvije ekipe u situaciji u kojoj imaju najslabije izglede za ostanak.

No, krenimo s pitanjima i odgovorima.

Je li Zadru dovoljna pobjeda protiv Primorske za izbjegavanje posljednjeg mjesta?
- Nije! Ako izgubi od Crvene zvezde u Beogradu Zadar ispada bez obzira na ostale rezultate.

Znači Zadar samo s pobjedom u Beogradu može do ostanka?
- Tako je!

Znači li pobjeda u Beogradu siguran ostanak?
- Ne znači! Mora se poklopiti barem još jedan rezultat da bi Zadar bio pretposljednji i išao u baraž, odnosno dodatne kvalifikacije u kojem se sastaju pretposljednja ekipa ABA lige i poraženi finalist doigravanja ABA 2 lige.

Koji rezultat?
- Zadru je za pretposljednje mjesto, uz eventualnu pobjedu u Beogradu, potreban ili poraz Krke od Cedevita Olimpije u Novom Mestu ili oba poraza Mega Bemaxa (danas protiv Partizana kao gost i zadnje kolo protiv Mornara kao domaćin).

Što ako Zadar pobijedi Crvenu zvezdu, a Krka Cedevita Olimpiju?
- Krka bi tada imala jednak broj pobjeda kao Zadar (sedam) te bi zbog obje pobjede u međusobnim susretima bila ispred Zadra. U tom slučaju Zadru su za pretposljednje mjesto potrebna oba poraza Mege.

Što ako Zadar pobijedi Crvenu Zvezdu, Cedevita Olimpija Krku, a Mega jednu ili obje utakmice?
- Onda je Zadar pretposljednji, a Krka posljednja jer bi Zadar imao sedam, a Krka šest pobjeda. Mega bi u takvom raspletu bila ispred Zadra (ili s istim brojem bodova i boljim međusobnim skorom ili s pobjedom više).

Što ako Zadar pobijedi Crvenu zvezdu, Krka izgubi od Cedevita Olimpije, a Mega Bemax i od Partizana i od Mornara?
-To je idealan scenarij. U tom slučaju Zadar bi izbjegao i posljednje mjesto i baraž i skočio na 10. mjesto. Naime, Zadar bi u takvom raspletu imao sedam, a Krka i Mega Bemax po šest pobjeda.

Raspored

21. kolo
Partizan -Mega Bemax - danas u 21 sat

22. kolo
Krka - Cedevita Olimpija - subota, 14.03.2020. - 17 sati
Mega Bemax- Mornar - nedjelja, 15.03.2020. - 12 sati
Crvena zvezda - Zadar - ponedjeljak, 16.03.2020. - 18 sati

Rezultati by SofaScore