Europa i Svijet
Khimki se ne miri s odlukama službenih osoba u završnici utakmice protiv CSKA

Khimki se ne miri s odlukama službenih osoba u završnici utakmice protiv CSKA

Autor: Saša Ćirić

Vodstvo kluba je poslalo prosvjedno pismo čelništvu Turkish Airlines Euroleague. Hoće li se nešto dogoditi, ili će slučaj biti prepušten zaboravu?

U sinoćnjem izvještaju s utakmice Khimkija i CSKA smo spomenuli neutvrđenu pogrešku zapisničkog stola zbog koje je domača momčad oštro prosvjedovala. Otkrili smo o čemu se radi.

Trener Khimkija, Georgios Bartzokas, je u izjavi za klupske medije nakon utakmice objasnio što se dogodilo:

- "Alexey Shved je imao četiri prekršaja, pa sam ga planirao zamijeniti Honeycuttom za zadnji posjed CSKA. Međutim, Anthony Gill je promašio drugo bacanje, pa sam povukao Tylera iz prostora za izmjene. Odmah nakon što je Higgins postigao koš za vodstvo CSKA nekoliko sekundi do kraja, izveli smo brzo loptu ispod našeg koša prema Shvedu. On je pronašao Jenkinsa u kontri, koji polaže loptu u koš. U tom trenutku, zapisnički stol pokazuje znak za izmjenu. Unatoč tome, nakon svega mi nismo ni izvršili tu izmjenu. Zato ne razumijem, ako je izmjena morala biti izvršena, zašto (zapisnički stol) nisu prihvatili tu izmjenu odmah - na kraju krajeva, mi smo nastavili igrati u istoj postavi. Riječ je o situaciji koja se rijetko događa i prilično je čudna, ali što se može. Moramo čestitati CSKA i zaželjeti im sreću na Final Fouru. Imaju izvrsnu momčad i zaslužuju biti u samoj završnici natjecanja. Ali i ja moram biti ponosan na svoju momčad. Želim zahvaliti svim našim navijačima, i čestitati vodstvu kluba na organizaciji utakmica van našeg domaćeg terena. Mislim da smo stvorili nove obožavatelje košarke, ali i nove navijače našeg kluba ovdje, sat vremena vožnje od Khimkija. Iz naše perspektive, dali smo sve od sebe u ovoj sezoni. Ušli smo u doigravanje i u svakoj od četiri utakmice, premda nitko to od nas nije očekivao, smo se borili i bili u igri do samog kraja. Moram reći svima u klubu da moramo biti ponosni i da trebamo nastaviti raditi na ovaj način, pa ćemo uz malo sreće iduće sezone biti još bolji."

Klupski čelnici su poslali prosvjednu notu Jordiu Bertomeuu i njegovim zamjenicima, žaleći se upravo na situaciju koju je opisao Bartzokas, ali i na (prema njihovom mišljenju) neregularan koš Corya Higginsa - smatraju da je američki košarkaš prilikom prodora napravio korake.

Svoje mišljenje o diskutabilnim odlukama u završnici ove utakmice je dao i predsjednik Ruskog košarkaškog Saveza, legendarni Andrei Kirilenko, izjavljujući kako smatra da je Khimki trebao pobijediti u ovoj utakmici jer je koš Jenkinsa bio regularan.

Kako će se rasplesti ova situacija?