Hrvatska
KK Jazine Arbanasi: Odluka HKS-a nema pravno uporište, a u novoj sezoni neće se imati tko natjecati

KK Jazine Arbanasi: Odluka HKS-a nema pravno uporište, a u novoj sezoni neće se imati tko natjecati

Autor: Branko Tabak

U sljedećoj sezoni, ako je bude, sve lige moraju biti besplatne za klubove.

KK Jazine Arbanasi je vodeći klub Prve muške lige. Čelni ljudi kluba su i prije odluke HKS-a o 'poništavanju' sezone najavili oštar stav i pravne akcije u slučaju takvog raspleta.

Danas su nakon telefosnke sjednice Upravnog odobora u javnost izašli s jednoglasnim stavom u kojem je primjetan zaokret po pitanju pokretanja pravnih zaštita. 

- Ovom odlukom odlukom HKS-a najviše je oštećen upravo naš klub jer se po ovoj odluci ne može, iako je prvi u trenutku prekida, plasirati u HT Premijer ligu. Oštećeno je još najmanje pet klubova Prve lmuške ige jer su i oni onemogućeni u borbi za ulazak u veći rang!

Odluka nema pravnog uporišta u važećim propozicijama natjecanja, a niti u samom Zakonu o sportu zbog čega, a ukoliko netko od klubova pokrene sudske i upravne sporove, protiv ove odluke ista bi gotovo sigurno bila poništena jer nema potrebitog pravnog temelja u odnosu na natjecanje u našoj Prvoj ligi što je razvidno iz same činjenice da u odluci nema odredbe po kojoj je ista donesena!!

Međutim, naš klub smatra potpuno besmislenim pokrenuti sporove protiv ove odluke jer ako sadašnje stanje potraje, neće niti biti natjecanja u 10 mesecuj u novoj natjecateljskoj sezoni  2020/21 u niti jednoj ligi. Nadalje, naš Savez već sad treba donijeti odluke u korist svih klubova o tome da će u sljedećoj sezoni, ako je bude, sve lige biti besplatne za klubove, a čak i da budu besplatne za sve, opet ih neće imati tko igrati ako gradovi, općine i županije te sponzori bitno smanje ili čak prestanu financirati klubove, a sve kako bi iz sportskog budžeta mogli financirati druge bitnije potrebe. Klubovi neće moći plaćati trenere, igrače,putovanja, hranu, smještaj, prijevoz, knjigovodstvo, administraciju, organizaciju domaćih utakmica te brojne druge tekuće troškove zbog čega neće moći nastupati u svojim ligama pa će se lige morati popuniti s klubovima koji će to moći podnijeti, a takvih neće  biti, pa je i više nego upitno hoće li se naći i 10 klubova za HT Premijer ligu i Prvu ligu i to zajedno! 

Na to već sada treba računati jer je jasno da će 'preživjeti' samo klubovi koji će imati jače privatne sponzore, a takvih je jako malo kod nas!!!