Hrvatska
Ivan Vraneš postao Klokan John

Ivan Vraneš postao Klokan John

Autor: Paulo Sarić

Srebrni mladi reprezentativac potpisao je dvogodišnji ugovor s klubom trenera Damira Milačića.

Donedavni igrač jedinog dalmatinskog abaligaša, mladi 21-godišnji Ivan Vraneš napustio je klub i zaputio se prema Belgiji. Prije nekoliko dana je potpisao dvogodišnji ugovor s tamošnjim prvoligašem, što je za basketball.hr potvrdio u razgovoru vođenom u ponedjeljak.

- Napustio sam klub. Raskinuo sam ugovor i oprostio sam im dugovanja iz ove sezone. Potpisao sam za Willebroek u Belgiji, kod trenera Milačića. To je belgijska prva liga, dobar, uređen klub. Ugovor je potpisan na dvije godine. Danas sam trebao riješiti neke stvari vezane za putovnicu da dobijem otpusno pismo od HKS-a da sve bude i formalno zgotovljeno, no praktički, to je to – rekao je bivši mladi reprezentativac.

Vraneš je u deset utakmica A1 lige u prosjeku zabijao 5.6 koševa uz 3.9 skokova i 1.2 asistencije po susretu, dok je u polusezoni koju je godinu ranije odradio u redovima šibenskog sastava prosječno bilježio gotovo 13 poena uz osam skokova.

Odnedavni Klokan Zadar je napustio manjim dijelom zbog nezadovoljstva neplaćanjem i minutažom, no prvenstveno zbog nezadovoljstva odnosom prema njemu i ostalim mladim igračima. Na zainteresirani klub nije trebao dugo čekati.

- Potpisao sam kod trenera Milačića koji je u četvrtom mjesecu došao u klub. Znam ga već dosta. Vodio me u Jollyju. Pričali smo prije nekog vremena, a naravno pričat ćemo opet o tome što mi nudi i što od mene očekuje u Belgiji. Ja sam zadovoljan – kazao je sada već bivši igrač Zadra.


Prosječnom pratitelju košarke belgijska liga ne znači puno, no oni malo napredniji zasigurno prate vrlo dobre rezultate koje već godinama u njoj radi Oostende hrvatskog stručnjaka Darija Gjergje. U ligi igra nekoliko hrvatskih igrača, a odnedavno imamo i drugog trenerskog predstavnika.

- Informiran sam o tome gdje idem. Belgijska liga je dosta praćena. Prilično je jaka. Jedan Oostende igra tamo. Igra se pretežito fizička košarka što meni odgovara. Ima dosta Amerikanaca… Vidjet ćemo. No, najbitnije je da spreman, zdrav i motiviran ulazim u novu sezonu – rekao je Vraneš.

U trenucima u kojima je bio zdrav i spreman Vraneš je pokazivao talent kojim se isticao među nekolicinom zadarskih igrača koji su kroz posljednjih par godina prošli klubom bez optimalne mogućnosti da na terenu pokažu što znaju. I jedan je od rijetkih koji nije izgledao kao da je fizički zalutao u košarku. Ipak, nikako nije mogao uhvatiti kontinuitet dobrih igara.

- Nakon početka sezone koji je bio takav kakav jest, nisam uspio uhvatiti kontinuitet pa sam i gubio na samopouzdanju. Nije lako. Ne igraš, upadne u malu krizu pa i samopouzdanje padne. Sada sam zdrav i spreman za novu sezonu. Osjećam se normalno, vratilo mi se samopouzdanje te motiviran ulazim u novu sezonu.

Nekoliko puta je mladi Dalmatinac ponovio da je spreman za novu sezonu. Zdravstveno stanje više ne stvara prepreku igranju, a oporavio se i od ozljede koja ga je zadesila sredinom sezone. Vidljivo je da iz njega izvire samopouzdanje i želja za igrom. Šteta što će priliku za nju dobiti u Belgiji, a ne u Zadru ili nekom drugom hrvatskom klubu. No, s obzirom na sve što se događalo najbitnije je da se konačno može okrenuti parketu i fokusirati samo na košarku. Bez brige o financijama ili raznim pritiscima u radnoj sredini, te općenito stvarima o kojima čovjek 21. stoljeća ne bi trebao brinuti. Pa makar i u Belgiji.