Kolumne
Košarka bez publike nije košarka (Tko je ugasio svjetlo na Višnjiku?)

Košarka bez publike nije košarka (Tko je ugasio svjetlo na Višnjiku?)

Autor: Branko Tabak

Marko Popović: 'Kažnjavaj pojedinca, a ne masu!'

'Košarka bez publike nije košarka', napisao je na svom Facebook profilu bivši hrvatski reprezentativac i bivši igrač Zadra Marko Popović, komentirajući kažnjavanje KK Zadar kaznom koja je ispraznila 3/4 dvorane za utakmicu ABA lige protiv Krke.

Onih oko 1000 gledatelja s pretplatničkim i sponzorskim ulaznicama bilo je smješteno na tribini na kojoj su i kamere te je slika tijekom prijenosa bila demotivirajuća i , malo je reći, otužna.

- Kazni klub koliko god hoćeš financijski, ali da nema publike u dvorani je bljuvotina. To se samo kod nas događa. Ja nisam vidio ni u Španjolskoj, ni u Litvi, ni Americi, ni u Rusiji  i ne znam gdje sve nisam igrao, da se igra pred praznim tribinama. Kažnjavaj pojedince,  a ne masu. Kamere, policija.... Gdje je to? - prokomentirao je Popović ružnu sliku s Višnjika.

Valja napomenuti da je i u toj ispraznosti do izražaja došao nesalomljivi zadarski košarkaški duh. Ne, nisu ga pokazali igrači, već navijali - mahom oni koji prvi svake godine kupe svoje pretplatničke ulaznice i svojim ponašanjem ne prazne klupsku blagajnu.

U jednom trenutku, na sekundu, došlo je tijekom utakmice do problema s napajanjem električnom energijom u Krešinoj dvorani. Za ponovno uključivanje svih rasvjetnih tijela bilo je potrebno nekoliko minuta. Za to vrijeme rasvjeta je bila slabijeg intenziteta.

Nestanak struje, koji je bio i simboličan i ukazao je na mrak u kojem se nalazi zadarska košarka, domišljati su zadarski navijači iskoristili za mali performans. Spontano su počeli paliti lampice na svojim pametnim telefonima i osvjetljavati igralište.

Nakon toga započelo je i glasno skandiranje: 'Igraj Zadre volim te'. Emocija, duhovitost, originalnost kakvu ćete malo gdje naći. Kada već ne postoji nagrada za ovakvu vrstu navijačkih akcija, slobodni smo nagraditi vjerne zadarske navijače posebnim tekstom u kojem ćemo ih javno pohvaliti i reći: Vi ste zadarska košarka, vi ste svjetlo na kraju tunela, bez vas košarka nije košarka!

Demokratsko je pravo tražiti odlazak čelnih ljudi kluba, s tribina ukazati na one za koje smatrate da su krivci za stanje u kojem se klub nalazi. Za zamjeriti je tek onim pojedincima koji su sve to spustili na osobnu razinu i krajnje neukusno navijanje upućeno sportskom direktoru kluba. Ružno je, nekorektno i nimalo smiješno spominjati u bilo kojem kontekstu bilo čije članove obitelji, pa makar se ne radilo o psovci i makar se vama to činilo smiješno. Vjerujte, nije!  

Vratimo  se na kraju na status Marka Popovića i poručimo: Kažnjavajte selektivno! Kažnjavajte krivce! Ne kažnjavajte zadarski košarkaški šarm i ljubav prema ovom sportu. Ne kažnjavajte košarku! Što vam je ona kriva? U konačnici, svi koji živimo i dišemo košarku smo na gubitku.