Time-out
Krešo je morao napustiti vlak i ošišati se prije ulaska u Bugarsku

Krešo je morao napustiti vlak i ošišati se prije ulaska u Bugarsku

Autor: Branko Tabak

Na današnji dan.

Muzej zadarske košarke je Facebook stranica kojom upravlja Krešimir Butić, idejni začetnik još uvijek nerealiziranog projekta Muzeja zadarske košarke. Butić svakodnevno prikuplja nove materijale, posjećuje Znanstvenu knjižnicu Zadar, 'kopa' po podrumima i katakombama dvorane Jazine tražeći zanimljivu građu, a zanimljivo je gotovo sve. Prema zadnjim informacijama obnova zgrade negdašnje vojničke menze u blizini dvorane Krešimira Ćosića, u kojoj će biti smješten i postav Muzeja zadarske košarke, trebala bi započeti na ljeto. 

Svojim radom Butić je kao magnet privukao je mnoge, među njima i našeg suradnika Vedrana Frakina koji je doslovno s odlagališta otpada, spasio vrijednu građu KK Zadar i ustupio je na korištenje Butiću.

Facebook stranica Muzej zadarske košarke po sistemu dogodilo se na današnji dan svojim objavama oplemenjuje zadarsku košarkašku priču. 

Ova nas crtica nas vraća u daleku 1968. kada se dogodila anegdota vezana uz Krešimira Ćosića.

Prilika je to da se upoznamo s Krešom kakav je bio izvan parketa, dan prije nego li će u tridesetom jubilarnom izdanju Splićani ili Zadrani slavodobitno u zrak podići pobjednički pehar nacionalnog kupa koje nosi njegovo ime. 

Zadrani su taj daj putovali u Sofiju na utakmica Kupa europskih prvaka protiv prvaka Bugarske Črveno Znamje. U klupskom izvještaju, pronađenom ovih dana, između ostalog se navodi kako je 'na graničnom prijelazu u Bugarsku u mjestu Dragoman igrač Ćosić Krešimir skinut s vlaka radi predugačke kose. Uz njega je ostao i drugi vođa puta Pavlaković Ing. Vjekoslav. Nakon kraćenja frizure spomenuta dvojica su nastavili put za Sofiju kamo su stigli s kašnjenjem cca 3 i pol sata.

Izvještaj otkriva i incident koji se dogodio tijekom utakmice u kojem je sudjelovao i Bruno Marcelić kao i činjenicu da je čak sedam igrača Zadra napustilo igru zbog pet osobnih pogrešaka. Bilo je i problema oko smještaja, no Zadrani su se izborili da umjesto u Domu Armije na periferiji grada budu smješteni u hotelu Pliska u kojem je smještaj bio zadovoljavajući.

Zadar je, neka i to ostane zapisano, izgubio 89-75.