Europa i Svijet
Luka Šamanić završio kao 19. izbor NBA drafta

Luka Šamanić završio kao 19. izbor NBA drafta

Autor: Teo Cilar

Bolje nije moglo za Šamanića! Uz njega, još su dva ABA igrača dobila NBA klubove.

Da, moglo je bolje što se tiče višeg izbora na draftu, ali bolju sredinu i trenera, Luka Šamanić nije mogao ni sanjati. Završio je kao 19. izbor NBA drafta kod Grega Popovicha i San Antonio Spursa. 

Hrvatski krilni centar od 210 cm i 19 godina prema većini je prognoza trebao i biti odabran od strane Spursa, ali na 29. mjestu. Očito su u klubu koji je peterostruki NBA prvak procijenili da bi ga netko mogao uzeti prije te su se odlučili uzeti ga na 19. mjestu, dok su na 29. mjestu uzeli krilo Keldona Johnsona sa sveučilišta Kentucky.

Luka će odmah "preko bare" u NBA ligu. 

- Ne, ne, odlazim odmah, rekao je Šamanić na upit ostaje li se u Europi dalje razvijati. Rekao je da svoju igru pokušava modelirati po uzoru na onu Kevina Duranta, ali da ju je bolje usporediti s onom Andreja Kirilenka

- U obrani mogu preuzimati, mogu šutirati, postavljati blokove, skakati, što god trener Pop traži od mene.

Dobar šut za ovog visokog i talentiranog košarkaša jedna je od glavnih karakteristika talentiranog hrvatskog košarkaša kojeg će Spursi vrlo vjerojatno na početku koristiti u NBA razvojnoj ligi te ga postepeno uvađati u sistem. 

Spomenimo i preostala dva igrača koja su odabrana na NBA draftu, a u ovoj su se sezoni susretali s Šamanićem na ABA ligaškim parketima. Mjesto ispred Šamanića odabran je igrać Budućnosti VOLI, gruzijski centar Goga Bitadze od strane Indiana Pacersa dok su Sacramento Kingsi kao posljednjeg 60. u drugoj rundi uzeli Partizanovog Vanju Marinkovića