Europa i Svijet
Hrvatska
Marko Banić u jednoj od najjačih liga svijeta

Marko Banić u jednoj od najjačih liga svijeta

Autor: Branko Tabak

Bivši hrvatski reprezentativac seli u Tursku.

Zadranin Marko Banić novi je igrač Pinar Karsiyake, turskog prvoligaša i senzacionalnog prvaka Turske 2015 godine, potvrdio je igrač za Basketball.hr. Ove sezone nakon 10 kola Pinar ima samo dvije pobjede i na pretposljednjem je mjestu poretka. 

Dovođenjem iskusnog Banića cilj je ojačati momčad i pobjeći iz opasne zone (ispadaju dvije momčadi). Tek jedna pobjeda dijeli ih od 11. mjesta pa je posve izvjesno da ih očekuje teška borba za svaku loptu ne bi li ostvarili željeni cilj.

U prošlog kolu Karsiyaka je odigrala odličnu utakmicu kod kuće protiv Tofasa i izgubila ju u neizvjesnoj završnici 80-84. Tofas je tako zadržao stopostotni učinak i drži prvo mjesto poretka ispred Fenerbahçea i Besiktasa.

Banić je karijeru započeo u Zadru, a prvu pravu sezonu imao je u godini kada je dalmatinski klub osvojio regionalnu ligu, tada zvanu Goodyear liga (002/03). U rodnome se gradu zadržao do 2005., a Zadar je napustio nakon što je s njim osvojio prvi naslov prvaka države nakon 19 godina potpisavši višegodišnji ugovor sa španjolskim Bilbaom. Nakon dvije sezone prilagođavanja na najjaču ligu u Europi polako je počeo izrastati u jednog od ključnih igrača svoga sastava, a kvalitetne je igre okrunio izborom u najbolju petorku EuroCupa 2009. godine kada je njegov klub na završnom turniru u Torinu izbacio upravo Zadra. Ipak, do titule nije došao jer je bolji od njih bio Himki. Nesklon mijenjanju klubova, u Baskiji se zadržao do 2012. kada prvi puta odlazi u Rusiju. Nažalost, već nakon pet minuta prve utakmice se teško ozlijedio i bio je primoran propustiti čitavu sezonu. Košarci se vratio naredne godine u Madridu, u dresu Estudiantesa, gdje je ponovno pružao kvalitetne igre koje su mu donijele poziv tadašnjeg euroligaša berlinske ALBA-e. Pretprošlo se ljeto vratio u Unics i odlučio odraditi ono u čemu ga je u prethodnom mandatu spriječila ozljeda. Interes je bio obostran je Banić time lakše došao do novca zajamčenog prvotnim ugovorom, a ruski je klub dobio kvalitetnog igrača ponešto ispod cijene.

Sve do danas Banić se pripremao u rodnom Zadru i čekao ponudu koja će ga ponajprije motivacijski zadovoljiti. Ona je stigla kao božićni dar. Banić je ponovno u igri i to u jednoj od najjačih liga svijeta u kojoj će se susretati s ponajboljim igračima današnjice. 

 Fran Fraschilla, bivši NCAA trener, a danas komentator i analitičar ESPN-a čija je specijalnost praćenje košarkaških zbivanja izvan Amerike tursku ligu je smjestio na četvto mjesto iza Eurolige, Eurikupa te španjolske ACB lige.