Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
Mijenja se način kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo?

Mijenja se način kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo?

Autor: Paulo Sarić

FIBA je ponudila ukidanje kvalifikacijskog prozora.

Prema pisanju španjolskog Mundo Deportiva FIBA je spremna na kompromis. Jedna od većih točki nesporazuma između krovne košarkaške federacije i Eurolige su kvalifikacijski prozori nacionalnih vrsta za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Kini. Svima je znano neslaganje Eurolige da se klupska sezona prekine na desetak dana za vrijeme kojih bi momčadi trebale pustiti svoje ponajbolje igrače u reprezentacije pa se najjače europsko klupsko natjecanje ove sezone nastavilo i u tjednu tzv. windowsa što je spriječilo brojne košarkaše da predstavljaju svoju državu.

Euroliga je predložila da se kvalifikacije na drugačiji način uklope u klupsku sezonu, pri čemu je ciljala na model koji je bio na snazi do 1999. godine kada su se reprezentativna natjecanja igrala odmah po završetku klupske sezone, umjesto uoči njezina početka kako je sada slučaj. No, FIBA prvotno nije željela pristati na to. Novi je sustav kvalifikacija prema prvim pokazateljima polučio veliki uspjeh. Više od 300 000 gledatelja je pratilo utakmice uživo, a preko polovice dvorana je bilo ispunjeno s više od 80 posto kapaciteta. Računa se da je preko 300 milijuna ljudi, na ovaj ili onaj način, bilo dotaknuto novim oblikom kvalifikacija.

Ruku na srce, tu treba istaknuti da je osjetan dio tih brojki došao izvan Europe, velikim dijelom iz Azije i Južne Amerike. Samo je 17 košarkaša iz euroligaških klubova nastupilo za svoju reprezentaciju u studenom, dok gotovo stotinu igrača koji su nastupili na nedavno završenom EuroBasketu nije imalo tu mogućnost zbog odluka klubova. Stoga je FIBA spremna ponuditi „bolan“ kompromis i ukinuti jedan od dva kvalifikacijska prozora koji presijecaju klupsku sezonu kako bi se postiglo konačno rješenje s Euroligom.

Euroliga je još jučer oštro javno istupila i istaknula da je FIBA nakon odluke Europske komisije de facto izgubila brojne poluge kojima je mogla prijetiti klubovima, igračima, sucima i nacionalnim federacijama, pa današnji pokušaj mirenja treba promatrati i kroz tu prizmu.

Hoće li Euroliga pristati na kompromis ili će se spor vući i dalje, možda i do odluke Europske komisije u konkretnom slučaj, saznat ćemo uskoro.