Hrvatska
FOTO: Mladi košarkaši Splitsko-dalmatinske županije napreduju velikom brzinom

FOTO: Mladi košarkaši Splitsko-dalmatinske županije napreduju velikom brzinom

Autor: Saša Ćirić

Hvalevrijedan projekt iza kojeg stoje vrijedni ljudi.

Protekle srijede i četvrtka su se na splitskim Gripama održala dva ogledna susreta županijskih selekcija pretkadeta i kadeta s vršnjacima iz KK Split. Premda su rezultati u prijateljskim susretima ovih dobnih kategorija u drugom planu, valja istaknuti da su kadeti Splita u srijedu svladali županijsku selekciju rezultatom 77-68, dok su pretkadeti Žutih imali ozbiljnih problema sa suparnicima, svladavši ih tek nakon produžetka rezultatom 74-72. 

Kadeti (igrači rođeni 2002. i 2003. godine) županijske selekcije nastupili su u sljedećem sastavu: Murko (Kaštela), Šiško (Mislav), Šimić (Amfora), Krešić (Kaštela), Sanader (Kaštela), Omašić (Kaštela), Vidić (Alkar), Zukanović (Alkar), Tomasović (Alkar), Matić (Cetina), Zemunik (Omiš) i Mušac (Omiš).

Pretkadeti (igrači rođeni 2004. i 2005. godine) županijske selekcije: Polić (Mislav), Filipetti (Amfora), Bartulović (Amfora), Bilić (Trogir), Gardijan (Trogir), Kovačić (Omiš), Jurjević (Omiš), Klepo (Kaštela), Tenžera (Alkar), Pavela (Alkar), Mastelić (Alkar) i Beljan (Trogir).

Pretkadetska selekcija Splitsko-dalmatinske županije (Foto: Alen Koludrović)

Projekt županijske selekcije je osobito važan u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je dala mnoge velike košarkaše. Aktualnog voditelja tog projekta, Alena Koludrovića, već smo predstavili prošle godine. Čovjek koji je u suradnji sa svojim kolegama Hrvojem Henjakom, Ivanom Beramom i Antom Bilićem doveo najbolje mlade košarkaše iz druge najveće administrativne jedinice u Hrvatskoj do pozicije da igraju egal utakmice s vršnjacima iz Splita je istaknuo najveće probleme s kojima su se u ovih godinu dana susretali, ali i brojne pozitivne stvari.

- "Suradnja klubova iz SD županije je izvrsna, i to nam je poticaj za nastavak rada. Ovakve susrete smo organizirali i u bliskoj budućnosti, a igrat će se u Sinju, Omišu i Kaštelima. Datume još nismo odredili, ali smatramo da ne bi bilo loše iskoristiti pauzu koja će nastati tijekom ovog mjeseca zbog završnice Kupa Krešimira Ćosića." - ističe Koludrović.

U razgovoru s Koludrovićem, zanimalo nas je njegovo viđenje i zadovoljstvo viđenim.

- "Županijska selekcija pretkadeta je odigrala odličnu utakmicu u fizičkom smislu, jer su se 45 minuta ravnopravno borili s igračima Splita. Ne tako davno su takve utakmice završavale s po 30, 40 ili 50 razlike, a danas su to već egal utakmice. No, dio prednosti momaka iz manjih sredina je upravo u činjenici da ta djeca provode više vremena u fizičkoj aktivnosti na otvorenom, pa su puno motoričnija od djece iz urbanih sredina poput Splita. Ne treba, jasno, kriviti gradsku djecu za takvo stanje, radi se o puno dubljoj društvenoj problematici s kojom ćemo trebati ući u koštac prije no što bude prekasno. Ali, vratimo se na košarku. Ovakvi susreti bi trebali poslužiti Splitu, kao nositelju kvalitete košarke u mikroregiji, kao izvrstan poligon za skautiranje dječaka iz bliže okolice. Ako u svojoj pretkadetskoj ili kadetskoj selekciji imaju jednog, dvojicu ili više igrača koji kvalitativno ne mogu parirati najboljim igračima iz županijskih selekcija, onda bi prirodni tijek stvari trebao biti da ih klub zamijeni i na taj način koncentrira kvalitetu, a istovremeno najperspektivnijim mladićima ponudi bolje uvjete za košarkaški razvoj."

Planovi za budućnost su brojni.

- "Voljeli bismo aktivno uključiti trenere drugih klubova u operativni rad županijskih košarkaških selekcija. Moj dvogodišnji mandat završava s istekom tekuće sezone i planiram svoje mjesto prepustiti nekom drugom kandidatu. Djelujemo demokratski i volonterski, u ovom poslu nismo vođeni novcima već ljubavlju prema košarci. Smatram da u manjim klubovima ima puno kvalitetnih trenera i da bi bio red da dobiju priliku pokazati svoja znanja i sposobnosti. Ideja je da se voditelji mijenjaju svake dvije godine, tako da možemo implementirati neke nove ideje, a istovremeno neće doći do zasićenja. Uvijek ću biti u blizini i spreman na pomoć, a svim srcem ću navijati za što bolje rezultate mog nasljednika."

Hrvoje Henjak i Alen Koludrović (Foto: Paulo Sarić/basketball.hr)

No, dodatna izobrazba nije potrebna samo mladim igračima, već i njihovim trenerima.

- "U stalnom sam kontaktu s prof. Slavkom Trninićem, čiji su tekstovi na vašoj stranici pravo osvježenje na košarkaškoj sceni. Za vrijeme završnice Kupa Krešimira Ćosića, koja će se održati u Splitu, trebali bismo održati predavanje za trenere s ovog područja, a gospodin Trninić bi trebao imati središnju ulogu u toj manifestaciji. Moji suradnici i ja bismo prije tog predavanja s njim "odradili" jedan stručni sastanak, na kojem bismo se konzultirali oko nekih stvari koje bi se moglo popraviti u radu s najboljim kadetima i pretkadetima u županiji. Smatram da je savjet čovjeka takvog teoretskog i praktičnog znanja u košarci neprocjenjiv i prijeko potreban nama trenerima, jer daje pogled sa strane koji mi, koji smo duboko unutra, ponekad ne možemo vidjeti. Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da u manjim klubovima treneri često nemaju potrebne uvjete i moraju improvizirati."

Kako to obično biva, iza ovakvih projekata stoji tek nekoliko entuzijasta. No, ni oni ne bi sve mogli sami bez pomoći ljudi iz klubova i(li) Saveza.

- "Ništa od ovog ne bi bilo moguće bez pomoći mog dobrog prijatelja Ante Grgurevića,koji zbog obaveza u seniorskom pogonu KK Splita ne može u ovom projektu participirati koliko bi htio. Uz njega, htio bih istaknuti i Srđana Subotića,koji je napravio velik posao oko oslobađanja termina u dvorani. Puno su nam pomogli i Hrvoje Oršulić (KK Solin), Bruno Šipić (KK Cetina), Ivo Jurčević (KK Adriatic), Ante Ivančić (KK Trogir), Miljan Fištrović (KK Kaštela), Stipe Blajić (KK Alkar). U kontaktu smo s Danijelom Jusupom, koji je obećao dolazak, ali je trenutno prezaposlen u Širokom Brijegu. Intencija je da nakon sezone dođe kod nas i odradi s klincima nekoliko pokaznih treninga, što je vrlo izvedivo. Uz njega, na tim treninzima bi nam se trebao priključiti i Ante Nazor, ovisno o obvezama koje će imati. Tajnik Damir Basarić je odradio veliki posao što se organizacije tiče, od dvorana,preko sudaca i zapisničkog stola (koji su ove utakmice odradili besplatno), pa sve do razglasa. KK Split bi kao nositelj kvalitete u regiji trebao biti inicijator ovakvih projekata, koji preko HKS-a organizira ovakve utakmice i vodi računa o perspektivnim igračima iz okolice. Tražit ćemo razgovor s predsjednikom Saveza Željkom Dorićem, koji nam je također bio od velike pomoći pri izvedbi cijelog projekta."

Foto: Županijska selekcija Splitsko-dalmatinske županije

Kako su županijske selekcije u međusobnim susretima pokazale da mogu konkurirati mladićima iz KK Split, kod Koludrovića i suradnika se pojavila zanimljiva ideja.

- "Stvorila se ideja o županijskoj selekciji u jedinstvenoj kadetskoj ligi. Možda je malo zahtjevnija financijski i organizacijski, ali smatram da bi kroz takvo natjecanje igrači stjecali prijeko potrebno iskustvo kroz službene utakmice.Šanse da se bilo koji od njihovih matičnih klubova (Mislav, Cetina, Amfora,Kaštela i sl.) izravno plasiraju u takvu ligu su male, a na ovaj način bi najbolji iz tih klubova imali šansu participirati u natjecanju koje se već sad pokazuje kao pun pogodak. Na taj način bi profitirali i oni igrači koji su na rubu ulaska u momčad u matičnim klubovima – ako dva ili tri najbolja pojedinca iz, recimo, Kaštela idu na nekakvo gostovanje sa županijskom selekcijom, neki mlađi momci mogu zauzeti njihovo mjesto u lokalnoj utakmici njihova kluba. Najveći problem u cijeloj priči je nespremnost klubova na prihvaćanje ovakve ideje, jer vlada visoka razina skepse prema njoj. Osobno smatram da bi to bilo na dugoročnu korist svih klubova i borit ću se da ta ideja zaživi. Pomoglo bi kad bi Savez pronašao sponzora, koji bi prepoznao važnost i kvalitetu projekta."

Koludrović je imao i poruku za kraj.

- "Kako rekoh, na kraju sezone planiramo nekoliko pokaznih treninga, na kojima bi instruktori bili Ante Nazor i Danijel Jusup, a pozvali bismo i Nevena Spahiju, ukoliko bi mu obveze to dopuštale. Moram samo istaknuti da iznimno cijenim trenera Jusupa i smatram da je riječ o stručnjaku kod kojeg mladi igrači bez iznimke napreduju. Držim da je nepravedno zapostavljen i da bi ga Savez trebao involvirati u rad s mlađim kategorijama."

Želimo puno sreće Koludroviću i njegovom nasljedniku na poziciji voditelja županijske selekcije Splitsko-dalmatinske županije, i nadamo se da će projekt zaživjeti u punoj snazi i hrvatskoj košarci podariti neke nove velikane.