Hrvatska
Regija
Morris od junaka do tragičara. Splićani ispustili plus 16 i upisali prvi poraz u regionalnoj ligi

Morris od junaka do tragičara. Splićani ispustili plus 16 i upisali prvi poraz u regionalnoj ligi

Autor: Paulo Sarić

Split je zabio samo 11 koševa u posljednjih 11 minuta utakmice.

Iako su vodili 39 od 40 minuta utakmice i krajem treće četvrtine imali ugodnih 16 koševa prednosti (49-33), Splićani su večeras upisali svoj prvi poraz u Drugoj ABA ligi. Pred 600 gledatelja na Gripama bolji od momčadi Vladimira Anzulovića bili su sarajevski Sparsi rezultatom 60-63.

Početak nije mogao biti bolji za hrvatsku momčad koja je utakmicu otvorila s 8-0 i uz pomoć raspoloženog Jamela Morrisa koji je prvu četvrtinu završio s 11 koševa mirno održavala razliku. Sarajlije su se pribrale na otvaranju druge dionice i zaigrale bolju obranu te su serijom 0-9 u samo tri minute vratile stvari na početak (20-20). Napadačka kriza Splićana nastavila se sve do 25. minute kada je, tko će drugi nego Morris, tricom prekinuo košgetersku sušu domaćina koja je trajala punih pet minuta i 20 sekundi.

U igri malih brojki neplodno razdoblje nije previše koštalo domaćine koji su nakon toga zatvorili sve prilaze svom košu te su zahvaljujući samo dva primljena poena u posljednjih sedam minuta prvog poluvremena na odmor otišli s istom razlikom s kojom su ušli u drugu četvrtinu – plus devet (31-22).

FOTO: Ivica Čavka - KK Split

Domaću je publiku zabrinjavao podatak da je raspoloženi Morris u prvih 20 minuta zabio 17 od 31 koša svoje momčadi, no Anzulovićevi su momci odbili prvi napad Sparsa i sve do pretkraj susreta držali uzde čvrsto u svojim rukama. Morris je sredinom treće dionice položio za plus 43-32, prvu dvoznamenkastu prednost Dalmatinaca, da bi semafor već koju minutu kasnije pokazivao 49-33, plus 16 za Anzulovićeve trupe.

U susretu u kojemu su dominirale obrane, činilo se da će to biti dostatna prednost. Ipak, gosti su nisu predavali te su na prijelazu četvrtina krenuli u nalet i serijom 0-12 došli na minus četiri (49-45). Odbili su 'Žuti' i taj napad, barem nakratko, i u posljednje tri minute ušli sa sedam poena viška, natjeravši gostujućeg trenera na novu minutu odmora.

Što god da je Marko Trbić rekao svojim igračima urodilo je plodom pa je sarajevska momčad serijom 0-8 36 sekundi prije kraja došla do prvog vodstva na susretu (56-57).

FOTO: Ivica Čavka - KK Split

Odluka je bila da lopta ide u ruke raspoloženog Morrisa, no njegova trica nije ušla, a Kalajžićev ofenzivni skok je završio izgubljenom loptom, pa je iskusni Nemanja Protić mirne ruke s linije slobodnih bacanja odveo goste na 56-59.

No, drama je tek počinjala.

Mladi hrvatski reprezentativac Mate Kalajžić uzvratio je istom mjerom, a domaći je kapetan Mateo Kedžo ukrao živu loptu i polaganjem vratio Splićane u vodstvo. A tada je junak prvog poluvremena i najefikasniji igrač susreta Jamel Morris jednim potezom prešao put od junaka do tragičara. Američki je vanjski igrač napravio nesportsku pogrešku na Albijaniću i dao dva slobodna bacanja i loptu sa strane Sarajlijama. Poklon su s linije penala iskoristili iskusni Albijanić i Protić i na koncu došli do svoje četvrte pobjede u regionalnoj ligi, dok je Split upisao prvi poraz.

Pobjednike je predvodio Draško Albijanić s 22 koša, deset skokova i tri asistencije, dok je uz Morrisa koji je utakmicu završio s 24 poena, jedini dvoznamenkasti u domaćim redovima bio Kedžo s deset koševa, čemu je dodao i 11 skokova.