Europa i Svijet
Hrvatska
Mulaomerović o Filipoviću: Ovo je jedna od najboljih utakmica koju je jedan playmaker odigrao u posljednjih 15-20 godina

Mulaomerović o Filipoviću: Ovo je jedna od najboljih utakmica koju je jedan playmaker odigrao u posljednjih 15-20 godina

Autor: Z.D. Photo: fiba.basketball

Izjave nakon utakmice Švedska - Hrvatska.

Hrvatska košarkaška reprezentacija je nakon velike drame u 4. kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo u Norrköpingu pobijedila Švedsku nakon dva produžetka 98:105. Izbornik Damir Mulaomerović nije skrivao ponos i zadovoljstvo nakon dobivene utakmice. 

"Jako sam ponosan na igru svojih momaka, posebno u drugom poluvremenu. Prvo poluvrijeme nije bilo dobro, pick n' roll i njihov napadački skok nas je uništavao. Međutim, nakon poluvremena je izašla druga ekipa na teren, dali su sve od sebe. Moram pohvaliti mladog Matkovića koji je unio agresivnost i večeras pokazao da je velika budućnost hrvatske košarke. Što se tiče Filipovića, ovo je možda jedna od najboljih utakmicu koju je jedan playmaker odigrao u posljednjih 15-20 godina. Igrao je fenomenalno i pokazao pravo vodstvo. Ne zaboravimo Ramljaka koji je odigrao fantastičnu obranu, kao i Šakić u datom momentu, svatko je dao svoj obol. Ovo je vrlo bitna pobjeda nakon svega što smo proživljavali, nakon poraza od Švedske. Malo tko je vjerovao da ćemo se vratiti, doći ovdje i pobijediti, osim nas naravno. Bilo mi je zadovoljstvo voditi ih s klupe.

Što je točno trener napravio na poluvremenu da je došlo do takve promjene u igri?

"Na poluvremenu sam bio ljut i glasan, Rekao sam da možemo izgubiti utakmicu, ali ne možemo tako izgledati. Izgledali smo kao da se ne želimo boriti. Kad se boriš, uđu i neki ludi šutevi, kao što se to dogodilo i Švedskoj u Zagrebu. Tako je to s košarkom, zato je to najbolji sport i zato ju volimo."

Goran Filipović je s 29 ubačenih poena i jednakom vrijednošću valorizacije bio najbolji igrač utakmice: "Čestitao bih cijeloj ekipi, izašli smo u drugom poluvremenu kao tim, grickali prednost, u obrani, prvenstveno na picku smo bili puno agresivniji. Počeli smo trčati, otvorili su nam se neki lagani šutevi. Ušli smo u vrlo dramatičnu završnicu i prelomili ju. Bravo momci za drugo poluvrijeme!"

Kapetan Filip Krušlin je ubacio 21 poen i podijelio 6 asistencija, utakmica je dobivena, ali, baš kapetanski, preuzima odgovornost za određene situacije: "Za nas vrlo bitna pobjeda, još bitnija jer smo pobijedili s razlikom s kojom smo i trebali pobijediti. Na kraju se sve poklopilo onako kako je i trebalo biti. U prvom poluvremenu nije izgledalo tako, ali u drugom smo pokazali karakter i odigrali dobro kao ekipa. Drago mi je da slavimo i da smo na neki način isprali gorak okus iz prve utakmice sa Švedskom. Daleko od toga da smo odigrali neku savršenu utakmicu, bilo je tu dosta grešaka, prvenstveno sam ja, kao kapetan, napravio neke greške koje nisam smio napraviti u završnici utakmice. Ipak, dali smo sve od sebe, stvarno smo željeli tu pobjedu, ali nas je i  sreća pomazila, a što smo na neki način i isprovocirali."