Kolumne
VIDEO: Na Buku Zadar odgovorio - tišinom

VIDEO: Na Buku Zadar odgovorio - tišinom

Autor: Paulo Sarić

Je li moguće da je potpis na ugovoru Tonyja Wrotena i KK Zadar – krivotvoren?!

Prošlo je točno tjedan dana otkako je poput petarde na novogodišnju noć odjeknula informacija da Tony Wroten umjesto u Zadar ide u poljski Anwil, niti 72 sata nakon što je kao najveće ovoljetno pojačanje potpisao za dalmatinskog abaligaša, praktički jednim potezom kemijske olovke riješivši gorući problem velikog dijela hrvatskih momčadi – poziciju razigravača.

Upravo će taj potez kemijskom olovkom, pokazat će se, biti glavni krivac za buru koja je razbila kolovošku učmalost, još jednom skrenuvši pažnju na KK Zadar u negativnom kontekstu.

Ovo su sjajni trenuci za naš klub. Osjećamo da jašemo na valu s kojeg ne silazimo. Anwil ponovno postaje zanimljiva opcija za sjajne igrače. Wroten iza sebe ima preko sto utakmica u NBA ligi gdje bi, da nije bilo ozljede koljena, vjerojatno i dalje igrao. U Europi se vraća košarci i vjerujem da će trener Igor Miličić izvući najbolje iz njega – kazao je predsjednik uprave poljskog kluba Arkadiusz Lewandowski predstavljajući svoje veliko pojačanje.

Što se uistinu dogodilo, pitanje je koje danima tišti zaljubljenike u zadarski klub. Pitanje na koje nema službenog odgovora. Iz KK Zadar prošlu su srijedu izdali šturo priopćenje za javnost u kojemu su tek potvrdili medijska pisanja da je ugovor s američkim razigravačem zaista potpisan, dodavši da su se za pravorijek obratili FIBA-i.

Nakon toga – šutnja.

FOTO: Šutnja traje već tjedan dana (Šime Zelić, Basketball.hr)

Novonastala situacija nije se previše dojmila bivšeg igrača Memphis Grizzliesa, Philadelphia 76ersa i New York Knicksa koji u izjavi poljskim medijima nije ni spominjao ugovor sa Zadrom.

Uzbuđen sam što sam se pridružio klubu s tradicijom i velikom bazom navijača. Nadam se da ću se u Anwilu pod trenerom Miličićem dodatno razviti kao košarkaš. Jedva čekam da se pojavim u Poljskoj te sam spreman učiniti sve da Anwil pobijedi – rekao je Wroten.

Brojni su kao krivca za novonastalu situaciju prokazali sportskog direktora Branimira Longina koji će nakon novog neugodnog iskustva vjerojatno „dva puta razmisliti“ prije nego ponovno krene u pregovore s igračima koji su igrali u NBA ligi.

Drugi su, pak, prstom uprli u poznatu 'škrticu' Željka Žilavca koji igraču nije ponudio pokoju tisuću dolara više.

No, po svemu sudeći, prave krivce treba tražiti na drugim mjestima. Ustaljena praksa pri dovođenju stranih igrača, prije svega Amerikanaca, nalaže da (pred)ugovor potpisuje agent. Igrač svoj autogram stavlja tek po dolasku u Hrvatsku, nakon liječničkog pregleda. S pravne strane, potpis agenta koji ima punomoć igrača jednako je vrijedan kao i potpis samoga igrača.

U čemu je kvaka?

FOTO: 'Propala' inicijativa Baltik-Jadran (VTB League)

U punomoći.

Jedinu službenu izjavu po tom pitanju dao je trener Ante Nazor za portal 057info.hr, kazavši.

- Tu smo čisti kao sveto ulje. Riječ je o igraču koji donosi prevagu. Svi smo se složili da je on taj kojeg tražimo, ugovor je potpisan i sad je to na košarkaškim tijelima. Takva situacija rezultat je promjena na igračkom tržištu. Više agenata nudi jednog igrača, nije samo Wroten u pitanju. To nije dobro, a ovakve situacije su rizik posla.

Ukratko, KK Zadar ima potpisan (pred)ugovor s Tonyjem Wrotenom, odnosno njegovim agentom, no američki je razigravač u međuvremenu dobio financijski isplativiju ponudu iz Poljske koju je odlučio prihvatiti.

U cijeloj je priči upitno tek je li osoba s kojom su Zadrani pregovarali uistinu ovlaštena za zastupanje bivšeg igrača 76ersa. Ako je odgovor na to pitanje potvrdan, stvar bi s pravne strane trebala biti jasna.


VIDEO: Ovakve poteze nećemo gledati u dresu Zadra (Youtube.com)

Ako je niječan – napravljen je veliki kiks. Puno veći nego s Glenom Davisom.

- Situacija s KK Zadar je čudna jer… uopće nismo razgovarali s njima. Nikada nam se nije dogodilo nešto slično. Netko se pretvarao da je netko tko nije, progovorio je u ime Tonyja i na kraju krivotvorio potpis na ugovoru. Tony nije potpisao nikakav ugovor s KK Zadar, niti je bio uključen u bilo kakve pregovore s tim klubom – izjavio je Sebastian Buka, agent koji je zastupao Wrotena u pregovorima s poljskim klubom.

U KK Zadar šute, čime otvaranju prostor brojnim špekulacijama koje stvaraju negativnu sliku o klubu i ruše vrijednost brenda u koji se posljednje dvije godine nova uprava toliko kune.

Stoga bi valjalo napustiti metode medijskog mraka karakteristične za autokratske režime, istupiti pred navijače i objasniti što se uistinu dogodilo.

FOTO: Odgovornost je na upravnim strukturama (Šime Zelić, Basketball.hr)

Javnost ima pravo znati istinu, ma kakva god ona bila. Pitanje je to ne samo građanske, već i političke odgovornosti, imajući u vidu činjenicu se klub financira javnim novcem i da mu je većinski vlasnik Grad Zadar.

Kako god se situacija rasplela, teško je očekivati da će Wroten zaigrati u Donatovom gradu. Sportski direktor Longin i trener Nazor odustali su od nesuđenog pojačanja te su se okrenuli drugim opcijama, no da situacija nije u potpunosti čista potvrđuje i nesvakidašnja klauzula u ugovoru između 26-godišnjeg playmakera i Anwila koja Poljake oslobađa ikakve odgovornosti te sadrži ovjerenu izjavu igrača da nije član niti jednog drugog kluba.

U protivnom se suradnja s momčadi iz Wloclaweka – raskida.

Poljaci su sebe uspjeli zaštititi. Ostaje pitanje hoće li u tome uspjeti i Zadar?

I hoće li javnost o tome ikada saznati?