Hrvatska
Regija
Nađ tvrdi: Rozić se (još uvijek) nije izjednačio s Joksimovićem na vrhu liste srijelaca ABA lige

Nađ tvrdi: Rozić se (još uvijek) nije izjednačio s Joksimovićem na vrhu liste srijelaca ABA lige

Autor: Branko Tabak

Fali mu još šest poena da sustigne i sedam da prestigne Joksimovića.

Nedavno smo na portalu Basketball.hr objavili članak nakon utakmice Cibona – Krka. U tekstu je naveden podatak vezano za listu strijelaca ABA lige. Navedeno je kako se Marin Rozić izjednačio s Nebojšom Joksimovićem na vrhu liste strijelaca sa 2740 poena. 

Međutim, to je neistinit podatak, tvrdi Miroslav Nađ košarkaški zaljubljenik kojemu je godinama statistika velika ljubav. 

- Joskimović je postigao 2746 poena, ističe Nađ koji svoju izjavu potkrepljuje Joskimovićevom statistikom sa svih utakmica ABA lige u kojima je nastupio. 

Statistika Joksimović

Nebojša Joksimović - Foto: Sixt Primorska (Jani Turk)

U razgovoru za Basketball.hr Nađ ističe kako se u statistiku dodatno zaljubio kada je otkrio naprednu statistiku.

- Uz nekoliko sugestija Basketball Reference, poznate web stranice sa svom mogućom statistikom NBA lige, napravio sam bazu podataka za ABA ligu. U bazi imam apsolutno sve utakmice i sve statističke podatke od svih igrača na apsolutno svakoj utakmici. Podatke sam skinuo direktno s web stranica stare ABA lige, nije bilo nikakvog ručnog prepisivanja tako da ne postoji mogućnost pogreške. Iz kola u kolo nadopunjujem bazu po istom principu. Razvio sam bazu do te mjere da imam i naprednu statistiku (timsku i individualnu) u više od 100 statističkih kategorija (npr. Offensive i Defensive Rating, Player Efficiency Rating…).Na osnovu toga sam prije par godina pisao seriju kolumni za portal Balkan Basket po nazivom Škola statistike. Takođem sam radio članke iz kola u kolo sa statističkim zanimljivostima i rekordima. Zadnjih par godina radim i statističku analitiku. Tako sam u ljeto 2016 i 2017 napravio nekoliko analiza za Acu Petrovića i Dražena Oreškovića tj.za reprezentaciju.  

Ovako primjerice izgleda Marca Gasola.

Analiza - Marc Gasol.docx

Nađ zna da je podatak o Rozićevom izjednačavanju Joksimovićevog rekorda objavila ABA liga svom Facebooku i Twitteru, no naglašava da to ne znači da podatak nije krivi. 


- Svoje podatke sam provjerio s kolegom statističarem Tomislavom Pakrac, moji i njegovi podaci se u potpunosti podudaraju. Tako da imate dva izvora koji potvrđuju podatke.

Uistinu i naš suradnik Pakrac barata s istim brojevima.

Za kraj Nađ dodaje: 

- Pisao sam svima koji su objavili taj podatak, kao i Ciboni i samoj ABA ligi. Ako ste voljni možete objaviti prave točne podatke. Mogu vam dostaviti još neke točne statističke podatke, jer je nedavno ABA liga objavila nekoliko statističkih lista s krivim podacima.

Kako smo i sami prenijeli podatak o Rozićevo izjednačavanju rekorda, smatramo korektnim da javnosti prezentiramo i Nađove rezultate.

Tim prije jer su, za razliku od onih koje je objavila ABA liga, dostavljeni uz dokazni materijal. 

Rozić ima priliku u posljednjem kolu ovosezonskog izdanja ABA lige protiv Budućnosti sa sedam postignutih poena pretići Joskimovića i zasjesti sam na vrh poretka i na taj način otkloniti sve eventualne prijepore oko ovoga.