Europa i Svijet
NBA PREVIEW: Puno para, malo muzike

NBA PREVIEW: Puno para, malo muzike

Može li se Damian Lillard iskupiti za katastrofalno odigran Play-off prošle sezone?

Nakon što su u sezoni 1999/00 bili 10 minuta udaljeni od NBA finala i vjerojatnog naslova, u idućih su 18 godina samo dvaput prošli prvi krug doigravanja. U Portlandu novac nikad bio problem otkad ih je kupio suosnivač Microsofta Paul Allen, no nikako da poslože momčad koja se može uvrstiti u borbu za naslov. Iako moramo priznati, i ozljede su odigrale svoje (Brandon Roy, Greg Oden...)


PORTLAND TRAILBLAZERS: NBA prvaci (1): 1977; skor u povijesti 2081-1807 (53,5%)

TRENER: Terry Stotts, 10 sezona, skor 387-388 (272-220 kao trener Blazersa)

LANI: skor 49-33, 3. na Zapadu. Play-off: u prvom krugu izgubili od New Orleans Pelicansa 0-4

PROMJENE: Nova lica su dvojica odličnih šutera, Nik Stauskas (Philadelphia) i mlađi Stephov brat Seth Curry (Portland)Na draftu su uzeli Anferneea Simonsa i Gary Trenta Jr, dok su iz Oregona putem Brooklyna otišli Ed Davis i Shabazz Napier, a nema više ni Pata Connaughtona (Milwaukee) i Grka Georgiusa Papagiannisa.

ŠTO OČEKIVATI: Blazersi su lani iznenadili sve i sa 49 pobjeda osvojili diviziju. Živjeli su od učinka svog sjajnog bekovskog para Damian Lillard / CJ McCollum koji su kombinirano ubacivali preko 48 koševa uz 10 asistencija.


Nisu imali većih problema s ozljedama i odigrali su iznad svojih realnih mogućnosti. No, u playoffu su pokazali svu svoju limitiranost i slabije plasirani New Orleans ih je bez većih problema pomeo.

„Želim se vratiti u doigravanje i ostaviti dublji trag. Ovih 0-4 protiv Pelicansa boli. Želimo pokazati da smo bolji nego što smo pokazali u toj seriji. No Zapad je iznimno jak i izjednačen i moramo se koncentrirati na jednu po jednu utakmicu dok ne dođemo do te pozicije“ – riječi su najboljeg igrača Blazersa i trostrukog all-stara Damiana Lillarda.

S obzirom da su se konkurenti pojačali i da će teško ponovo imati toliko sreće s ozljedama mjesto u doigravanju im opasno visi. Ponovo će živjeti od vanjskog učinka Damiana Lillarda i CJ McColluma, a na bekovskim pozicijama bit će još dvojica šutera Nik Stauskas i Seth Curry, Wade Baldwin te dvojica rookiea Gary Trent Jr i Anfernee Simmons.


 Na krilima su svestrani Evan Turner, odlični defanzivac Al-Farouq Aminu, Maurice Harkless, Jake Lyman i Caleb Swanigan. Startni centar je BiH reprezentativac i bivši igrač Cedevite i Zadra Jusuf Nurkić, a zamjene su mu Meyers Leonard i Zach Collins. Lillard, McCollum i Nurkić će zabiti svoje, no jako im fali neko napadačko krilo koje bi zabijalo 18-tak koševa uz dobar šut izvana. Problem je i što su se razbacivali novcem i sad su iznad salary taxa i imaju male šanse da ojačaju svoj roster.

PROGNOZA: Blazersi su lani bili 3. momčad Zapada, no ove su puno bliži tome da propuste doigravanje nego da ponove lanjski uspijeh. Uđu li u doigravanje, s ovim rosterom bojimo se da će doseći svoj maksimum.