Europa i Svijet
NBA SPECIJAL Philadelphia 76ers - Može li Markelle Fultz donijeti prevagu?

NBA SPECIJAL Philadelphia 76ers - Može li Markelle Fultz donijeti prevagu?

Dario Šarić ulazi u treću, posljednju sezonu rookie ugovora. Očekujemo njegovu najbolju sezonu do sada.

ISTOČNA KONFERENCIJA:

Divizija „Atlantik“:


PHILADELPHIA 76ers:NBA prvaci (3): 1955 (kao Syracuse Nats), 67, 83; skor u povijesti 2806-2662 (51,3%)

TRENER: Brett Brown, 5 sezona u NBA, skor 127-283

LANI: skor 52-30, 3. na Istoku. Play-off: u prvom krugu pobijedili Miami Heat 4-1, u drugom krugu izgubili od Boston Celticsa 1-4

PROMJENE:  Sixersi su malo ispremiješali klupu. Novopridošli Wilson Chandler (Denver) i Mike Muscala (Atlanta) bi trebali zamijeniti učinke Talijana Marca Belinellia (San Antonio) i Turčina Ersana Ilyasove (Milwaukee). Na draftu su uzeli Zhaire Smitha i Landrya Shameta, dok su otišli Richaun Holmes (Phoenix), Justin Anderson (Atlanta) i Timothe Luwawu-Cabarrot (Oklahoma City)

ŠTO OČEKIVATI: Sixersi su odlično pozicionirani da u idućem desetljeću budu najveći konkurenti Celticsima na Istoku. Talenta imaju napretek, a plus im je i odlična kombinacija mladosti (Joel Embiid, Ben Simmons, Dario Šarić, Markelle Fultz, Zhaire Smithi iskustva (JJ Redick, Wilson Chandler, Robert Covington, Amir Johnson).  Mnogo će ovisiti o Markelle Fultzu, prvom izboru prošlogodišnjeg drafta koji je imao rookie sezonu iz noćnih mora. No da je itekakav talenat Markelle je pokazao u posljednjoj utakmici sezone kad je postao najmlađi igrač u NBA povijesti sa triple-doubleom.  Fultz je navodno puno radio ovog ljeta i promijenio mehaniku šuta te bi trebao pokazati svu raskoš svog talenta. Uspije li to i priključi se all-star centru Joelu Embiidu i rookieu godine Benu Simmonsu, Sixersi će dobiti novu dimenziju u igri. Trener Brett Brown ima dosta dostupnih varijanti i može igrati sa izrazito visokom petorkom Simmons (208cm) / Fultz ili Redick (195cm) / Covington (206cm) / Šarić (208cm) / Embiid (213cm).


Fizički su dosta moćni i lani su bili prva skakačka momčad lige. No imali su i najviše izgubljenih lopti, a one su ih posebno koštale u doigravanju protiv Celticsa. Svestrani Simmons, Fultz, veteran Redick, playmaker TJ McConnell i Turčin Furkan Korkmaz su na bekovskim pozicijama, na krilnima su naš Dario Šarić, Covington, pridošlica Chandler i bijeli šuter Muscala, dok pod košem nemaju adekvatnu zamjenu Embiidu pošto je tu samo veteran Johnson.

„Najbolji sam centar lige. Nema u ligi igrača na mojoj poziciji koji može odigrati podjednako kvalitetno u fazi obrane i fazi napada poput mene“- „skromno“ je za sebe izjavio Joel Embiid.

U odnosu na prošlu sezonu nisu se bitno pojačali. Dolazak Chandlera i Muscale na mjesto Belinellia i Ilyasove zadržavanje je statusa quo. Jedan od razloga je sigurno i fijasko s već bivšim managerom Byranom Colagnelom koji je uhvaćen kako je sa lažnog Twitter profila vrijeđao svog prethodnika i neke igrače. Rookie Zhaire Smith je slomio nogu i zaigrat će tek iduće kalendarske godine. Tako da napredak Sixersa ovisi o očekivanom napretku mladih igrača, pogotovo Simmonsa i Fultza. Naravno, jedan od ključeva uspjeha je i naš reprezentativac Dario Šarić.


PROGNOZA: Sixersi će se boriti sa Raptorsima, Pacersima i Bucksima za drugu poziciju na Istoku. Odlična su momčad, no na putu do velikog finala im stoje Celticsi koji su ih u play-offu svladali sa 4-1 bez svoja dva najbolja igrača. Drugi krug doigravanja ne bi im smio izmaći, no bojimo se da je finale Istoka plafon ove momčadi.


ZANIMLJIVOST U BROJKAMA: 0- broj ubačenih trica rookiea godine Bena Simmonsa. Ben je u sezoni tricu gađao 0/11, a u playoffu 0/1. Nevjerojatno za igrača koji igra na vanjskoj poziciji. Od svih igrača koji su osvojili tu nagradu lošiji je tek 1994. bio Chris Webber (0/14).